Središnje mjesto u kulturnom programu u čast 15-godišnjice Oluje pripalo je ognjištarsko-religioznom pjesniku Petru Miliću Periši, koji na službeno obilježavanje glavnog nacionalnog praznika dolazi po inerciji sudjelovanja u obilježavanjima dana osnutka NDH. A što bi se dogodilo da se u Kninu pojavi Predrag Matvejević?

„Poštovani gospodine Književniče!

Pozivamo Vas da svojom nazočnošću uveličate naš Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti. Vaše književno djelo, i još više Vaš javni rad, u potpunosti predstavljaju izraz naših ideala koji su nas nosili u olujnim vremenima i na krilima kojih smo oslobodili Lijepu Našu Domovinu.  Molimo Vas, gospodine Književniče, da pridonesete kulturnom programu proslave 15-godišnjice naše zajedničke Pobjede, pročitate nam odabrane dijelove Vašega novoga kapitalnoga ostvarenja i izreknete povijesnu istinu o Domovinskom ratu, braniteljima i našem Vrhovniku, doktoru Franji Tuđmanu. Itd, itd, itd."

Zapazismo da PMP voli svečano promovirati svoje knjige na 10. travnja, dan kada je bila proglašena NDH.  Učinio je to, recimo, 2002. Godine u Mostaru i 1996. u Zagrebu. Da ne bi bilo zabune, zagrebačkoj publici knjigu mu je prestavljao prvi ustašofil među dominikancima, pater Vjekoslav Lasić

Zabavno bi bilo kad poziv ovakvoga ili sličnog sadržaja, nekom nezamislivom chaplinovskom zabunom Hrvatske pošte, ne bi završio u rukama onoga kome je bio adresiran, a to je hercegovački književnik Petar Milić Periša, već kad bi ga poštar isporučio drugom jednom, hajmo reći hercegovačkom književniku, tojest Predragu Matvejeviću. I da se ovaj doista odazove, i osvane ovih dana u Kninu.

otajstva.png

Petar Milić Periša pjesnik je slobodna stiha, apstrakcija i aluzija na zlatno doba i blut und boden

Usprkos: Usprkos/ mirotvorcima / usprkos / krivotvorcima / i onima / podatnima / i onima / prodanima / usprkos / svima / opstadosmo / ostadosmo / na / vječnim / ognjištima

Uzavrela krv: Davnine su iznjedrile / materinsko mlijeko / sinova hrvatskih / dok hraniteljica naša / uspavljujući djecu svoju / obuzeta majčinstvom / zaboravlja / uzavrelu krv / junaka stoljetnih / što će znati / u svim vremenima / i pokriti / i otkriti/ i bljesak bljesnuti / i vijek vječiti

Točno je napisao stanoviti Stjepan Galić u jednom od dvadesetak osvrta na Milićevu vu poeziju koje možemo pročitati u drugom dijelu Otajstava slobode. „Pjesnik PMP šalje nam veoma jasnu kodiranu poruku. Na nama je da pronađemo spasonosni ključ."

„Spasonosni ključ" nalazi se na samom kraju knjige, među priloženim fotografijama sa promocije prethodnih Milićevih zbirki poezije. Zapazismo da PMP voli svečano promovirati svoje knjige na 10. travnja, dan kada je bila proglašena NDH.  Učinio je to, recimo, 2002. Godine u Mostaru i 1996. u Zagrebu. Da ne bi bilo zabune, zagrebačkoj publici knjigu mu je prestavljao prvi ustašofil među dominikancima, pater Vjekoslav Lasić. Isti onaj koji se proslavio održavanjem misa zadušnica za poglavnika, Antu Pavelića. Na takvim promocijama PMP-ove nejasne aluzije dobijale su  vrlo konkretno značenje:  hoće nas / uništiti / našom krivnjom / kako bi imali / čiste ruke / oprane / u prljavštini

I tako, glavna zvijezda kulturnog programa službene proslave pobjede nad Srbima,

plakat_oluja.jpg plakat_oluja.jpg

E sad, možemo li zamisliti što bi se dogodilo da je poziv nekakvom sumanutom zabunom dopao u ruke drugom književniku, kojega, pored kozmopolitskog opredjeljenja, također na neki način možemo smatrati hercegovačkim, ali međunarodno uglednom profesoru i istaknutom političkom disidentu, tojest Predragu Matvejeviću - i da se ovaj na njega kojim slučajem odazvao?

Kao što prethodno napisasmo, među ovogodišnjim je kninskim atrakcijama i izložba portreta Franje Tuđmana. Matvejević bi mogao donekle ravnopravno sudjelovati u toj diciplini. Kvalificira ga, recimo, esej  koji je objavio daleke 1999. godine, Nacrt za portret Franje Tuđmana (biblioteka Feral Tribune).  Ima tamo pregršt zgodnih opservacija o tadašnjem predsjedniku, a  neke se konkretno tiču vojno-redarstvene akcije i hrvatske Pobjede, koju se dovodi u vezu s njom.  „Uspio je (Tuđman, naime) otcijepiti hrvatsku državu tek nakon što ju je miloševićevska soldateska već odgurnula iz Jugoslavije.  Ostavlja je lišenu dostojanstva i poštovanja, bez onog što je imala prije njega... Premda mu je najuža obitelj nacionalno izmiješana, uspio je 'etnički očistiti' lijepu našu domovinu, kao nitko prije njega, više i temeljitije nego oni koji su urlikali: 'bjež'te psine preko Drine'. U analima će ostati zabilježeno: prihvatio je na kraju razloge onih protiv kojih se borio na početku. Porekao je sebe sama. To je najgore što se može dogoditi ličnosti koja želi biti povijesnom."

Odgovor na pitanje što bi se dogodilo da u Kninu dođe do slučajne zamjene gostujućih hercegovačkih književnika prost je, dakako, k'o pasulj: bila bi to šaka u glavu nacionalnom ponosu

Odgovor na pitanje što bi se dogodilo da u Kninu dođe do slučajne zamjene gostujućih hercegovačkih književnika prost je, dakako, k'o pasulj: bila bi to šaka u glavu nacionalnom ponosu, neoprostiva uvreda svim braniteljima, poziv na ustanak svim udrugama za zaštitu digniteta domovinskog rata. Nebo bi se srušilo na Hrvatsku. Jaca bi prolila suzu, Luka bi trljao naočale ne vjerujući vlastitim očima, Ivo bi demonstrativno ustao, pa bi sjeo, pa bi ustao, pa bi opet sjeo... Bio bi to skandal prvog reda. U zadnjih petnaestak godina stvari su u ovim krajevima napredovale, ali tek toliko da se kritičare Tuđmana i  tuđmanizma raspoređuje na  mjesta počasnih ambasadora za frankofoniju, da svijet vidi kako smo se civilizirali,  a istodobno da im se zbog metafore prijeti zatvorskom kaznom - što je tim lakše sprovedivo dok sudsku vlast obnašaju suci koji su u prethodnom desetljeću prošli sito i rešeto Pašalić-Potrebica-Vukovićeve kadrovske politike. A prava i obaveze službenih kreatora i tumača  nacionalne mitologije i dalje pripadaju provincijalnim pjesnicima / političarima koji na proslavu  središnjeg nacionalnog praznika dolaze po inerciji sudjelovanja u obilježavanjima dana proglašenja NDH.

Kninsku pobjedu u njezinoj službenoj interpretaciji doista i jest zacementirala poezija poput Petar Milić Perišine.  Poezija koja nam govori „Zna se", i nakon čijega se recitiranja značajno namigne

Kninsku pobjedu u njezinoj službenoj interpretaciji doista i jest zacementirala poezija poput Petar Milić Perišine.  Poezija koja nam govori „Zna se", i nakon čijega se recitiranja značajno namigne.  Nekoliko aktualnih događaja pokazuje da je i dalje upravo tako, i da se malo što dubinski promijenilo, premda je dekoracija postala „europska". Pokazuje to, na primjer, opće zgražanje u hrvatskim mediijima zbog zahtjeva haaškog tužiteljstva da se Anti Gotovini odreže 27 godina zatvora zbog ratnih zločina uslijed vojno-redarstvene akcije kojom je zapovijedao. Ostavimo tužiteljstvu da dokazuje, i tribunalu da procjenjuje, je li baš Gotovina kriv za tisuće orobljenih i spaljenih kuća i stotine bezrazložno ubijenih civila; spomenimo ipak da javno zgražanje zbog toga što se hrvatska policija i pravosuđe nikad nisu potrudili da pronađu prave krivce za te zločine, za koje je vrlo očito da su se zbili, u pravilu izostaje.  A upravo je H-alter nedavno pisao o tome da su u pljačkanju dalmatinskog zaleđa prisilno sudjelovali čak i srpski zarobljenici zatočeni u splitskoj Lori. Nije na odmet još jednom pripomenuti niti da je oslobodilačka vlast stotinama tisuća izbjeglih civila po završetku akcije onemogućavala povratak, konfiscirala njihove privatne nekretnine i promijenila zakon o obveznim odnosima kako ne bi bila dužna isplatiti odštetu onima čije su kuće, njezinom blagonaklonošću, spaljene. I da bi stvari na tome i ostale, da nije bilo vrlo uvjerljive intervencije međunarodne zajednice. Treba to ponavljati upravo zato što u Kninu o tome govora biti neće.

Predsjednik Josipović sve to je nedavno, prilikom ugrijavanja za istrčavanje pred kninsku publiku, svrstao pod nazivnik „malenog dijela događaja koji nisu bili dobrodošli".  Političar je, izgleda, u njemu pobijedio krivičara, broj događaja koji nisu dobrodošli počeo se minorizirati i prebacivati u sferu slučajnosti. Čini se i da postoji stanovita diskrepancija između onoga što o tim minornim događajima misli predsjednik Republike, i onoga što o njima misli njegov ataše za frankofoniju. No dobro, demokracija je, zašto bismo svi mislili isto...  Blagonaklonom  Josipoviću, koji se trudi ekspresno izliječiti sve hrvatske povijesne traume, pa se s pomirljivim izrazom na licu pojavljuje i gdje treba i gdje ne treba, od Beliburga i Jasenovca do Srba i Knina, na kraju bi se moglo dogoditi da mu sve kosti nahrupe iz ormara i međusobno se pomiješaju. Odnosno da bez puno bučnog povijesnofilozofskog teoretiziranja ostvari znani Tuđmanov koncept. A to bi tek bili „događaji koji nisu dobrodošli".

<
Vezane vijesti

Pošaljite komentar

Komentari

 • #1 Milan 03.08.2010. 17:27
  "Središnje mjesto u kulturnom programu u čast 15-godišnjice Oluje pripalo je ognjištarsko-religioznom pjesniku Petru Miliću Periši, koji na službeno obilježavanje glavnog nacionalnog praznika dolazi po inerciji sudjelovanja u obilježavanjima dana osnutka NDH..."

  Pa što? Država nam financira restauraciju spomenika četnicima i četničkim klanjima, čime su, eto, i ustaše postali samo legitiman dio domaćeg balkanskog folklora. Milić, Matvejević, Pavelić, Mihailović... who cares. Sve se vraća, sve se plaća.
 • #2 3.8.2010. 03.08.2010. 21:25
  "Pa što? Država nam financira restauraciju spomenika četnicima i četničkim klanjima..."

  A gdje to i kad to? Misliš na Srb ili uopće ne misliš - mozak ti je na doživotnom dopustu?
 • #3 Milan 03.08.2010. 22:00
  Pa naravno da mislim na Srb. Nije bilo teško pogoditi, zar ne?
 • #4 slash 03.08.2010. 23:58
  kakvi cetnicki spomenici, obicne desnicarske splacine. a ustase su mi cak veci neprijatelji hrvatske od cetnika.
 • #5 Milan 04.08.2010. 07:32
  "Desničarske splačine"? Da događaji 27. srpnja 1941. i kasnije, u Srbu i okolici, nisu imali nikakve veze s antifašizmom, znalo se još za vrijeme Jugoslavije.
 • #6 Milan 04.08.2010. 07:45
  Eh, da, ispričavam se, autoru ovog članka zaboravio sam čestitati sutrašnji Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti. Prema sadržaju teksta, siguran sam da ga sretno i zahvalno proslavlja :-)

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/oluja-15-godina-od-hrvatskog-rusenja-velike-srbije/505183.aspx
 • #7 Vesna Proljeće 04.08.2010. 07:53
  samo mogu jedno reći SRAMOTA:( za sve branitelje koji su pali za lijepu našu silovanu i za onie koji moraju živijeti u njoj
 • #8 Milan 04.08.2010. 09:53
  Evo još malo "desničarskih splačina" o "antifašističkom" ustanku u Srbu:

  http://blog.vecernji.hr/zvonimir-despot/2010/08/03/ivo-goldstein-ozivljava-komunisticke-mitove-koji-raspiruju-mrznju-i-podjele/

  Sjećanja iz knjiga Đoke Jovanića, Gojka Polovine... a ima toga još. Recimo, knjiga partizana Steve Babića.
 • #9 Milan 04.08.2010. 10:08
  Zvonimir Despot je ispod kože boljševik koji se prodaje za kršćanskog demokrata: http://peratovic.blog.hr/2005/06/1610833908/kako-je-zvonimir-despot-objavljivao-medicinske-tajne.html
 • #10 Milan Knežević 04.08.2010. 10:55
  Kao prvo, krađa tuđeg imena je infantilan postupak, a kao drugo, da si pročitao članak na koji sam dao poveznicu, vidio bi da o "antifašizmu" u Srbu ne piše Despot, nego povjesničar Mario Jareb.
 • #11 Milan 04.08.2010. 11:30
  Evo što je u Srbu rekao Mile Pupovac:

  "Moramo znati da su ovdje, u Srbu i Lici, partizani Hrvati i Srbi 1941. godine pobijedili i četničke elemente koji su nepobitno bili prisutni. ...Četnici jesu ovdje ubijali hrvatski narod, ali su vrlo brzo, i to zajedničkom akcijom Hrvata i Srba, bili kažnjeni i poraženi za svega nekoliko dana..."

  http://www.novossti.com/2010/07/pobijedili-ste-vi-dragi-partizani/

  Dakle, slično kao i Goldstein, nevoljko kroza zube i uz dodatak neistine "za par dana", čak i Pupovac priznaje da su događaji u Srbu bili, da se poslužim eufemizmom, sve samo ne jednoznačni. A koliko je četničko divljanje u tim krajevima Hrvatske i Bosne trajalo, govori i slučaj Marka Oreškovića Krntije, notornog partizanskog narodnog heroja, kojega su Jospovićevi i Pupovčevi srpski "antifašisti" ubili iz zasjede čitavih nekoliko mjeseci kasnije:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Marko_Orešković
 • #12 jura 04.08.2010. 14:05
  ...zapis Savke Dabčević Kučar iz 1971. godine: "Bio je vedar, sunčan dan. Kad smo se pojavili na improviziranoj pozornici, na otvorenom, pred golemim mnoštvom ljudi (dovezenih), osjetili smo prema sebi zid otpora i mržnje. To je bio miting velikosrpske bodlje mržnje prema hrvatstvu i Hrvatskoj. Nikako ga drukčije ne mogu shvatiti! Ovacijama su dočekali srbijanske predstavnike, posebice Dražu Markovića za kojeg se znalo da je protiv naše politike. Ovacije su priredili i Đoki Jovaniću, svojemu ratnom zapovjedniku. Hrvatskim predstavnicima (i govornicima) nisu pljeskali, jedva uljudno, čak ni Vladimiru Bakariću ni Jakovu Blaževiću. Ta manifestacija bila je dobro organizirana sa željom da nam se pokaže njihova snaga, a poruka je bila: Velikosrpstvo je tu, iza nas! (...) U Zagreb smo letjeli velikim vojnim helikopterom, i samo se sjećam da smo u njemu – na povratku – svi šutjeli. Na tom sam mitingu najodređenije, odnosno najizravnije osjetila samu suštinu politike te skupine. Na povratku u Zagreb zapisala sam u svoj notes: Miting uzbuđenja. Mrze nas, i ne će se libiti za četništvo proliti krv. Strašno? Smiješno? Opasno? Prijeteće? Sve to. Stvari se kreću prema raspletu! Mnogo godina poslije događaji su potvrdili moje slutnje i sumnje.“
 • #13 Milan 05.08.2010. 10:08
  Okej, bradoljupci su (opet) u knockdownu. Da se vratimo na temu? :-)

  http://www.jutarnji.hr/15-godina-nakon-oluje--bismo-li-dobili-rat-bez-tudmana-/874601/

  http://www.jutarnji.hr/infografika-oluja-velika/874877/
 • #14 Milanov đava 05.08.2010. 11:33
  Milane, gusle ti se probušile :)
 • #15 Milan 05.08.2010. 14:25
  Beep-beep, dvaput krivo - gusle se ne mogu probušiti, a ja, zapravo, najviše volim ovo:

  http://www.youtube.com/watch?v=9e5cqe_JE0Q

  Ali kad su u pitanju srce i duša, kao na današnji dan, e onda ovo:

  http://www.youtube.com/watch?v=7kpy7mLe1CY

  Uživajte :-)
 • #16 3.8.2010. 05.08.2010. 22:58
  Nisi još odgovorio glede mozga. Je li na godišnjem ili doživotnom dopustu? Ili ga uopće nemaš?
 • #17 Milan 06.08.2010. 11:14
  Jel' to sve što si uspio smisliti, moj bradati "antifašistu"? Ostao si bez ideja? :-)

  Nema frke, ideju ću ti dati ja. Evo kako to tvoji rade:

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/zbog-emisije-o-oluji-u-srbiji-prekinuli-emitiranje-hrta/505519.aspx

  "UPRAVO u trenutku kada je na prvom programu HRT-a trebalo krenuti emitiranje emisije od 15-godišnjici vojno-redarstvene akcije Oluja, najveći kabelski operater u Srbiji KDS, bez obrazloženja prekinuo je emitiranje programa.

  Ovaj kabelski operater inače je u vlasništvu države, a za prekid programa HRT-a nisu dali ni jedno obrazloženje za svoje korisnike. Do sada je ovaj kabelski operater imao praksu prekidanja programa HRT-a i to uvijek u trenutku kada je na repertoaru bila neka emisija sa sadržajem iz Domovinskog rata.

  Nakon posebne emisije o Oluji išao je i prijenos svečanosti obilježavanje Oluje iz Knina, no ni to u Srbiji nisu vidjeli."

  Ne, nemojte misliti da sanjate - ne radi se o Sjevernoj Koreji ili Kini, nego o Srbiji, državi u jugoistočnoj Europi, u XXI. stoljeću.
 • #18 Milanov đava 06.08.2010. 11:36
  Milane, ajde priznaj da ti je rođo sredio lažni invaliditet :)
 • #19 Milan 06.08.2010. 12:25
  Tja. Iako sam se odavno predstavio imenom i prezimenom i rekao gdje živim, obožavatelji moga lika i djela na ovome forumu uporno žele doznati što je više moguće o mojoj malenkosti. Od krvi sam i mesa, pa mi to laska, priznajem - čak mi pada na pamet i da, kao Halter, počnem prodavati majice, bedževe, olovke, upaljače s otisnutom svojom slikom itd. Jebiga, kriza, recesija... svaka kuna dobro dođe :-)
 • #20 Kenjo 06.08.2010. 12:35
  Milane, kao i svaka druga laz, i ti nakon dovoljnog broja ponavljanja prijetis da se pretovris u istinu. Ajde odmori malo, pokenjacu se od muke.
 • #21 Milan 06.08.2010. 12:47
  Kenjo, i trebaš. Eno u Čavoglave došlo &gt;60k ljudi, "novinari" u toj masi uspjeli pronaći 5-6 budala s "U" na kapama, i sad od toga prave "ustašku proslavu". A u Srbu se slavi pokolj civila *uz potporu države*, eej, i nikome ništa. Za defekaciju? Definitivno.
 • #22 Milanov anđeo 07.08.2010. 13:10
  Milane, znaš dobro da je u Čavoglavama bio ustaški dernek, kao i da su kamenovani novinari. Budimo iskreni.
 • #23 Milan 07.08.2010. 14:38
  "Budimo iskreni"? Usporedi:

  http://www.jutarnji.hr/sajam-ustaskih-rekvizita-u-organizaciji-ndh-fanova/875430/

  S ovim:

  http://hakave.org/index.php?option=com_content&amp;view=article&amp;id=6573:reportaa-avoglave-4-i-5-kolovoza-2010&amp;catid=164:branko-brali&amp;Itemid=146

  Tko je tu "iskren"? Zar oni koji u nepreglednoj masi ljudi i događaja traže par pijanih Balada s "U" na kapama, a zatim *cijeli skup* takvim prikazuju?

  Istovremeno, 27. srpnja u Srbu *uz državnu potporu* proslavljen je četnički pokolj nad civilima, ali je prozvan - "antifašističkim" :-(

  I onda se "novinari" i ini čude kad ih ljudi pljuju, vrijeđaju, pa čak i fizički napadaju? Oprosti, ali tko slavi četnike, nema kredibiliteta kritizirati ustaše.
 • #24 Balad 07.08.2010. 19:05
  @Milan

  - U Srbu je bio početak oružanog ustanka u Hrvatskoj - tadašnjem dijelu Jugoslavije. Čak i da nije bio "početak" - a sasvim je svejedno gdje je i jel' bio početak - bio je antifašistički orjentiran. Tadašnji fašisti u NDH bile su USTAŠE. To bi "AUTORITET" tvojeg tipa trebao znati.

  - Kako je NDH bila antisrpski (antižidovski, antiromski, anti"nižerasno") orjentirana, nije ni čudo da su se Srbi pobunili. Kako su ustaše bile po nacionalnosti Hrvati, jelte, onda je to za vas "ANTIHRVATSKI ČIN". Bio je antizločinački!

  - razliku između ustaša, četnika i partizana znaju već i najgluplji magarci iz Budžakistana. Osim Milana.

  - do kraja 1942. godine, oko 2/3 boraca u hrvatskim partizanskim jedinicima činili su Srbi. Nije čudno, kad se zna kako je NDH postupala spram njih. O tome postoji niz dokumenata. Savladaj svoju lijenost pak ih potraži!

  - četnici i ustaše su tijekom NOB-a međusobno surađivali kontra NOP-a (partizana). I o tome postoji opsežna dokumentacija. Savladaj svoju lijenost pak je potraži!

  - sada je 2010. a ne 1941. godina. U ustavu RH je jasno određena njena antifašistička orjentacija. U zakonima RH jasno je određeno postupanje policije u slučaju nošenja neprimjerenih obilježja (samo što im je u praksi neprimjerena - petokraka!) Veća sramota za RH od ustašonostalgičara (koje možeš braniti senilnošću, nostalgijom ili iidiotizmom milanoidnog tipa) je postupanje službenih organa reda RH:

  NI VIDJELI, NI ČULI - NI DJELOVALI!

  U kombinaciji sa evropski "poznatim" pravnim sustavom ove države - pravi melem na ranu poštenih ljudi!
 • #25 Milan 07.08.2010. 19:12
  Balad, ofucanu velikosrpsku propagandu možeš drobiti svojima kod kuće, onako prije spavanja, za utjehu. Ovdje ne prolazi :-)
 • #26 Balad 07.08.2010. 20:10
  Kod tebe istina ne prolazi. Zbog začepljenja moždanih puteva!
 • #27 Milan 07.08.2010. 22:05
  Istina? Gle kako izgleda ta vaša "istina":

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-gornjem-selistu-kod-gline-odrzan-parastos-za-srpske-zrtve-oluje/505782.aspx

  "..."Ako djela nekih naših sunarodnjaka početkom 90-ih nisu bila dobra, u svjetlu onoga što se dogodilo 1995. godine i tada počinjenih zločina, naš strah je opravdan", dodao je Milošević..."

  Ili drugim riječima, ako su Srbi malo, kao, ono, klali 1991. do 1995, ako su potukli, porušili, popalili, poplačkali i raselili sve redom ne-srpsko u "krajini", to nije važno, jer su im, eto, Hrvati vratili u "Oluji".

  Blade, ona vaša legendarna kaže: "Do istrage vaše ili naše", zar ne? Stoljeće je prošlo, pa i više, ali ni milimetra se odatle niste pomakli.
 • #28 Balad 07.08.2010. 23:07
  Dakle, Milanče zna:

  - da sam analfabet
  - da imam ženu
  - da sam Srbin

  Polako ali sigurno, slaže moj ljudski profil u svojoj maštovitoj glavi. Nije čudo kad je tako pametan.

  Neka pitanja/konstatacije:

  - zašto Srbi ne bi imali parastos za poginule sunarodnjake u "Oluji" ako na primjer Hrvati imaju svakogodišnje "katoličke parastose" za bleiburgere?

  - "Ili DRUGIM RIJEČIMA, ako su Srbi malo, kao, ono, klali 1991. do 1995, ako su potukli, porušili, popalili, poplačkali i raselili sve redom ne-srpsko u "krajini", to nije važno, jer su im, eto, Hrvati vratili u "Oluji"." (Milan)

  da, zaista DRUGIM RIJEČIMA - RIJEČIMA PSIHIČKI BOLESNE OSOBE.

  Naime Saša Milošević nešto takvoga nije rekao. On je samo izrazio svoj strah u svjetlu neprocesuiranja te nepriznavanja sramotnih postupak od strane Hrvata, te antisrpskih događanja - u što ja ubrajam i Milanove šizofrene postove - i nedjelotvornosti hrvatske policije.

  - kao i u svjetlu "da mnogi inzistiraju na svojoj verziji povijesti te da nemaju namjeru u nju uključiti srpski narod"

  što Milan i kompanija EKSPLICITNO SVAKODNEVNO POTVRĐUJU.

  I to je to, mali mišu! Dojadilo mi već pričati sa idiotima koji se zaletavaju na svako drvo, nikako ne shvačajući da se nalaze u šumi. Da ti ponovim, mišek, istinu koju sam ti već govorio:

  POVIJEST JE TERMODINAMIKA LJUDSKOG RODA

  Da si bistar koliko nisi, shvatio bi. A dotle, pazi da te od toliko udaraca o stabla - ne zaboli glava. Doduše, tvrda je ta tvoja piksa!
 • #29 Milan 09.08.2010. 07:49
  Balad, ti si posve skrenuo. Da si analfabet to je sigurno, a što se tiče tvoje etničke pripadnosti, ona je ovdje posve nebitna - bitna su mitomanska politička stajališta koja upravo vrište iz tvojih pisanija.

  Usput rečeno, vrlo često se događa da se takvi krenu "vaditi" tvrdnjom da su etnički Hrvati, uvjereni, valjda, da im to automatski daje nekakav legitimitet ili pojačava "argumentaciju". Pobogu, pa bio je etnički Hrvat i u glavnom štabu draže Mihailovića, jedan od najvećih i najbližih Miloševićevih zlotvora Frenki Simatović je etnički Hrvat, Miljenko Jergović koji "razumije Dražu" isto tako... i što onda? Koga je briga? Ne definira te krv, nego ono što govoriš, pišeš i radiš.

  A povijest, ona se jednostavno - dogodila, i to nije moguće promijeniti. Međutim, kako vidimo, tebi ni knjige partizanskih sjećanja, objavljene u Jugoslaviji, nisu dovoljan dokaz, nego poput noja s glavom u pijesku ponavljaš tragikomično velikosrpsko "povijesno gradivo" kako su ga štrebali tadašnji Titovi pioniri.
 • #30 Milan 09.08.2010. 13:20
  Još o pisanja događajima u Čavoglavama, koje sada prerasta u čistu patologiju:

  http://www.jutarnji.hr/razotkrivanje-u-cavoglavama/876123/

  Citiram: "izložba ustaškog znakovlja", "masovno izlaganje ustaškog znakovlja", "očita proustaška intonacija", "svi oni koji su uključeni u Thompsonov projekt na sebe preuzimaju krivnju za jačanje filoustaštva"....

  U Čavoglavma nisam bio, ali na slikama dostupnim na Index.hr, Jutarnjem.hr i Večernjem.hr nisam uspio izbrojiti ukupno *ni deset* osoba s kapama ili majicama s nekom od inačica utaškog znakovlja i ikonografije, uključujući i dvije ženske. "Masovno"?

  U tekstu Juatrnjeg na koji sam dao poveznicu u postu od 07.08.2010. 14:38, iznosi se podatak o "ne manje od 200-300" takvih osoba, ali naravno, ničim potkrijepljeno. Dvije-tri stotine ljudi s ustaškim znakovljem na jednome mjestu!? Jebote, pa to je *cijela crnokošuljaška postrojba*. Kako je moguće da to nitko nije snimio, barem mobitelom!?

  I sada Jutarnji otvoreno *cijeli skup* etiketira "filoustaškim". Kako je to moguće? Pobogu, prema podacima policije događaju je nazočilo oko 60 tisuća ljudi, organizatori tvrde i više, a osim poveznice na portalu HKV-a koju sam isto tako dao, nema *niti jednog jedinog* izviješća što se tamo događalo. Očito, bilo je nekih sportskih događaja, predstavljanja knjiga, kazališnih predstava, mimohoda, koncerata... ali od svega toga, između 60 tisuća ljudi, Jutarnji vidi samo Pavelićevu rakiju i "masovnih" 7-8 ustaša. Novinarstvo? :-)

  Ali nije ni to najgore. Butković se dotiče i skupa 27. srpnja:

  "...Crkva je, naime, u aktualnom broju Glasa Koncila, s ponešto dobrih argumenata, kritizirala proslavu 27. srpnja u Srbu, kojom se, uistinu, obilježio jedan više nego sporni događaj. Taj se događaj, međutim, tiče manjinske zajednice, prema kojoj svaka demokratska država mora biti maksimalno tolerantna..."

  Molim!?

  Nema zabune, pročitajte još jednom: "...proslavu 27. srpnja u Srbu, kojom se, uistinu, obilježio jedan više nego sporni događaj. Taj se događaj, međutim, tiče manjinske zajednice, prema kojoj svaka demokratska država mora biti maksimalno tolerantna..."!?

  Znači, kad "manjinska zajednica", čitaj Srbi, slavi "jedan više nego sporni događaj", čitaj četnički pokolj civila, prema tome "svaka demokratska država mora biti maksimalno tolerantna"!? :-)

  Recite, vjerujete li svojim očima!? Prema slavljenju pokolja civila "moramo" biti maksimalno tolerantni, ali istovremeno na temelju slika par pijanih balada, pardon budala, izbrojivih na prste, skup od 60 tisuća ljudi i svi koji su na njemu sudjelovali, automatski se proglašuju "filoustašama"!? :-)

  Davore Butkoviću, ono, 'ajde priznaj, jesi se ti najeo ludih gljiva!? Ili si bio kod šamana Hodaka drndati u tam-tam i lokati čaja od bunike!? :-)
 • #31 milane 09.08.2010. 14:09
  ustasko znakovlje je zakonom zabranjeno u RH. ipak si ti legalist.
  derneci u cast zlocinaca nisu zabranjeni. ne tako davno i u splitu je bio organiziran jedan. mogao si se bas i toga sjetiti, a ne samo onoga u srbu.

  malo je cudno da se od 60k ljudi u cavoglavama nitko nije sjetio upozoriti svoje kolege u crnom ... uostalom ako vidis nekog ko radi nesto protivu zakona, a ne reagiras na to, to je isto kao da i ti radis to isto. dakle nosilo tamo 6 ljudi nepropinu odjecu to je isto ko i 60 tisuca.

  sluzbena proslava je u kninu. sta sad ovi u cavoglavama u vako teskim trunucima organiziraju svoju proslavu i dodatno razjedinjuju ionako podijeljen narod?
 • #32 Milan 09.08.2010. 14:36
  Netko: "ustasko znakovlje je zakonom zabranjeno u RH. ipak si ti legalist. derneci u cast zlocinaca nisu zabranjeni."

  Znači, i ti si s Butkovićem bio kod Hodaka na tulumu.

  "ne tako davno i u splitu je bio organiziran jedan. mogao si se bas i toga sjetiti, a ne samo onoga u srbu."

  Pojma nemam o čemu govoriš. Btw, u Srbu je 27. srpnja ove godine bio ni manje ni više nego predsjednik države, dakle, i on se pridružo slavljenju četničkih zločina. Nakon toga, pričati protiv ustaških kapa djeluje kao vic.

  "malo je cudno da se od 60k ljudi u cavoglavama nitko nije sjetio upozoriti svoje kolege u crnom ... uostalom ako vidis nekog ko radi nesto protivu zakona, a ne reagiras na to, to je isto kao da i ti radis to isto. dakle nosilo tamo 6 ljudi nepropinu odjecu to je isto ko i 60 tisuca."

  Ma, bogati. Nacisti tebi i Butkoviću nisu ni do koljena, oni su za jednog svog ubijenog vojnika strijeljali 100 civila, a vi zbog par budala, potezom pera, "pobijete" 60 tisuća ljudi. Jesu ti strašni ustaše nekog tukli? Nisu. (Ekipu HTV-a napali su drugi ljudi, bez oznaka.) Jesu razbijali, pljačkali, palili? Nisu. Gdje su bili? Pod nekim šatorom, na štandu bogu za leđima? Tko ih je uopće vidio, osim onih koji su ih očito *tražili*, po zadatku? Vašem licemjerju nema kraja.

  "sluzbena proslava je u kninu. sta sad ovi u cavoglavama u vako teskim trunucima organiziraju svoju proslavu i dodatno razjedinjuju ionako podijeljen narod?

  A tko ga je podijelio? Zar estradnjak Thompson? Ili možda oni koji se zaklinju u Europu i "antifašizam", ali ignoriraju europske rezolucije o totalitarizmima i slave - četnike?
 • #33 milane 09.08.2010. 15:15
  ne izmotavaj se.
  protuzakonito je napast novinarsku ekipu, kao sto je protuzakonito nositi ustasko znakovlje.
  duznost svakog gradjana je sprecavanje takvih stvari.

  ostatak tvog odgovora je mlacenje prazne slame i bacanje prasine u oci.

  dasta da i mpt doprinosi podjelama. svatko tko se bavi 41-45-om mimo znanstvenog istrazivanja doprinosi.
 • #34 Milan 09.08.2010. 15:36
  *Ja* se izmotavam? Rugala se sova sjenici... :-)
 • #35 Sisata gospođa 09.08.2010. 16:20
  Ja ne bi nikada nosala te ružne majice i kape.
 • #36 Balad 09.08.2010. 17:25
  Nije tolika sramota za RH nošenje ustaških kapa i napad na ekipu HRT-a u Čavoglavama, kolika je sramota "postupanje" hrvatske policije:

  - ni čuli
  - ni vidjeli
  - ni djelovali

  dok ih pošteniji Hrvati nisu piknuli u oko. U kombinaciji sa ponašanjem hrvatskog pravosuđa, upravo prava slika kandidatkinje za EU. Nije ni čudo da su pregovori oko pravosuđa bili vrlo dugo blokirani. Inače, u Ustavu RH ona je definirana kao antifašistička i nastala na tim tekovinama. Zakoni pak RH jasno propisuju kaznenu odgovornost osoba koja nose neprimjerena obilježja. Samo, u praksi, policija više pazi na crvenu petokraku - pod kojim simbolom su se borili hrvatski antifašisti (ako među njih ne računate samo one koji su u podrumu skrivečki slušali radio London odnosno BBC).

  Ovakvo - uobičajeno - ponašanje službenih organa RH, koje treba piknuti u oko da bolje vide (a to uglavnom rade hrvatski humanisti i svjetska javnost) je ono što ukazuje na stvarni karakter hrvatske demoNkracije.
 • #37 Milan Knežević 12.08.2010. 09:10
  Bilo je ovdje riječi o hrvatskom projugoslavenskom, filosrpskom, filočetničkom ludilu. Da se radi o fenomenu koji zapravo nije ni politički, ni sociološki, nego obična smradna patologija, potvrđuje najnoviji primjer, kako reklamera, tako i reklamiranog autora:

  http://www.jutarnji.hr/-otac---teska--mracna-i-briljantna-knjiga-o-identitetima-i-osjecajima/876955/

  "...Prema Jergoviću, i prema njegovim tekstovima, unaprijed osjećam respekt, čak i kada se s njime ni u čemu ne slažem i kada mislim da je njegovo ogorčenje prema svijetu koji ga neposredno okružuje manje, više ili posve neutemeljeno. “Otac” je, pak, knjiga koje me posve razoružala, iako se i s njom politički ne slažem: osobito ne s tezom o kolektivnoj odgovornosti hrvatskog naroda, i o osobnoj odgovornosti svakog Hrvata za ustaštvo..."

  Dakle, da rezimiramo - slave pokolje civila, ili ih toleriraju i brane, "razumiju Dražu", pišu i hvale knjige s tezama o *kolektivnoj odgovornosti cijelih naroda*. Što još trebaju reći ili uraditi, da ih se javno nazove pravim imenima?

  Evo, ja ću: nacisti. A vi uživajte u "najboljoj prozi".
 • #38 Balad 12.08.2010. 18:05
  Dragi Milane Kneževiću - ništa ti ne razumiješ, jer prvo ne razumiješ samoga sebe, a odatle sve polazi. Objektivan čovjek koji nastoji imati objektivni, kritički, skeptički i humanistički odnos spram drugih ljudi, polazi prvo od samoga sebe - od samokritike. Sposobnost samokritike je ishodišna točka objektivnog pogleda na svijet.

  Što vrijedi za pojedinca, vrijedi i za narode. Ako narod nije sposoban samokritčno procijeniti samoga sebe, svoju povijest, svoja djelovanja - kako pozitivna i još prije ona negativna, onda su mu uvijek za sve krivi drugi.

  Oni koji zauzimaju kritički stav spram hrvatske povijesti i njezine nekritičke interpretacije, nemaju ništa protiv Hrvatske i njenih stanovnika, kako Hrvata tako i drugih. Oni samo ukazuju na ono što drugi ne vide, ili tek ofrlje vide pak odmah prelaze na opanjkavanje "susjeda".

  Ako si moralan i humanistički intoniran čovjek, onda ćeš dobro razmisliti i jasno odgovoriti na pitanje koje sam postavio Milanu (možda si to upravo ti) ili - ne sjećam se više - nekom drugom milanoidu, a na koje se nisu udostojili odgovoriti:

  Možeš li ti, Milane, mirno i mirne savjesti spavati pokraj neprocesuiranih HRVATSKIH RATNIH ZLOČINACA? Ili se osjećaš izuzetno sigurno, jer su "tvoji" - "branili" su te i "branit" će te ubuduće, samo ako ih pustiš da mirno uživaju? Osjećaš li ponos rad njihove rabote?

  I, nemoj u odgovoru opet umiješati Srbe - govorim tebi, o TEBI i ostalim Hrvatima sa sindromom milanoidnog ponašanja (a to je upravo ona prava "smradna patologija"). U trokutu humanizma, istine i hrvatstva - ne računamo li i druge ljudske karakteristike - hrvatstvo je, kod pravog čovjeka uvijek na poslijednjem mjestu. Ako pak si ti tip Dunje Ujević, ratnohuškačke novinarke i svojedobne podpredsjednice HDZ-a - "Za domovinu treba i lagati" - onda ne sumnjam da od vlastitog smrada nisi sposoban raspoznati što je zaista "smradna patologija".

  Glede kolektivne i osobne ODGOVORNOSTI naroda (bilo kojega) i pojedinca treba prvo razlučiti i razumjeti termin. Govori se o ODGOVORNOSTI a NE o KRIVICI. Svatko od suvremenika ustaštva je odgovoran za njegovu pojavu, kao što je svatko od suvremenika neoustaštva odgovoran za njegovu pojavu, AKO ga nisu prepoznali i jasno, po mogućnost i javno, se izjasnili protiv njega. Svatko, pa i ti i ja. Ako pak narod kao cjelina ne osudi jasno i/ili tolerira takve pojave, onda je i on odgovoran - što onda ne uključuje odgovornost baš svakog pojedinca, napose onoga koji se sasvim jasno osobno izjasnio.

  Ako, ti udžbenici, recimo, vrve falsificiranim podacima i/ili prikrivrenom (neo)ustaškom propagandom a ti - odnosno narod (preko za to zaduženih organa) ne reagirate - onda ste ODGOVORNI i tu se ne možete vaditi kojekakvim smicalicama. Prije par godina je jedan američki povjesničar objavio knjigu o Trećem Reichu, koja je izazvala velike kontroverze, kao - OKRIVIO je cijeli njemački narod za tadašnje događaje. NIJE OKRIVIO, ali ga je proglasio ODGOVORNIM (jasno da se na mladež koja tada nije ni luk jela - ni luk mirisala, ta odogovornost ne može i ne smije prenijeti, ali ona ima ODGOVORNOST spram suvremenih događaja, ODGOVORNOST od koje se ne može oprati). Kaže - taj povjesničar - otprilike ovako:

  "Nije istina da (tadašnji) Nijemci, nisu vidjeli postupke vlasti prema Židovima; nije istina da tadašnji željezničari nisu vidjeli u kakvim uvjetima kreću transporti spram koncentracionih logora; nije istina da proizvođači ciklona-B nisu znali za koje svrhe se upotrebljava taj plin; nije istina da njemački vojnici nisu znali za postupke SS-ovaca prema ratnim zarobljenicima - posebno onima "nižih rasa"; nije istina..."

  A ako je to istina - a jeste - a oni nisu digli glas protiv svega toga, nego su mirno obavljajli svoj posao kao da ih se to ništa ne tiče - a tako je i bilo (uz minorne izuzetke) - onda su ODGOVORNI za te događaje. SS-ovci i osoblje u logorima je KRIVO - njemački narod je ODOGOVORAN.

  E, da ne bi snosili krimen OSOBNE ODGOVORNOSTI za pojave kojih se svaki narod (pa i hrvatski) mora stidjeti, pojedinci (velika manjina u odnosu na ćuteću ili obranašku većinu) DIŽE SVOJ GLAS PROTIV SVEGA NELJUDSKOG što se činilo u ime nekog krivitvorenog hrvatstva, u ime vlastita naroda, u ime sredine u kojoj živi. Jer, ako to ne učine, time implicitno priznaju da se to činilo i u njihovo ime!

  A hrvatstvo - bilo pravo ili krivotvoreno - može biti samo IZA LJUDSKOSTI!
 • #39 Milan 13.08.2010. 07:56
  Znači, balvani i naoružani četnici na cestama i okupacija četvrtine teritorija uz urlike: "Ovo je Srbija" nisu rat, a teze o kolektivnoj odgovornosti naroda nisu nacizam? Aha, da, sve je jasno - nisu, jedino kad su u pitanju Srbi. I njihove jugo-ulizice :-)

  "I, nemoj u odgovoru opet umiješati Srbe..."

  Nego koga? Balvane su postavili Marsovci? Napali su nas alieni? Mali zeleni napisali su knjige u kojima "razumiju Dražu" i kolektivno optužuju cijele narode? :-)

  "Glede kolektivne i osobne ODGOVORNOSTI naroda (bilo kojega) i pojedinca treba prvo razlučiti i razumjeti termin. Govori se o ODGOVORNOSTI a NE o KRIVICI..."

  Pliz, pliz, nemoj nikad otvoriti odvjetnički ured. Rugat će ti se cela čaršija, bre :-)

  Na kraju, za one koji su u stanju razumjeti napisano: ja, naravno - a kladim se ni Balad - nisam pročitao tu Jergovićevu knjigu, nisam ni imao kad, tek je izašla. Reagirao sam isključivo na Butkovićev prikaz na koji sam dolje dao poveznicu. Povjerovao sam Butkovićevoj ocjeni da je knjiga politički neprihvatljiva, i, naravno, odmah osudio njegovu upravo nevjerojatnu, krajnje ljigavu toleranciju jedne notorno nacističke teze.

  Moguće je - dopuštam - da je Butković bio toliko bedast pa je pogrešno razumio knjigu, odnosno, da Jergović tamo ne smatra da je hrvatski narod kolektivno odgovoran za ustaštvo. No, u tome slučaju, trebao bi uslijediti ogorčeni Jergovićev demantij, zar ne? Pa on je zakleti progresivni humanist, borac za ljudska prava i slobode, smrtni neprijatelj nacističkih generalizacija, zar ne?

  Kh-khm. Nešto mi govori da ćemo se načekati :-)
 • #40 Max 13.08.2010. 08:28
  Spavam odlično. Ali mi nije jasna jedna stvar
  Svi koji su tuženi za ratni zločin, za isti su i procesuirani, sa različitim efektima. Bilo je osuđujućih, oslobađajućih presuda, a neke se očekuju.

  Balade, svojom izjavom impliciraš da su svi hrvatski generali (uključujući i one koji su pravomoćno oslobođeni, ili protiv kojih nije donesena presuda, kao i oni protiv kojih nije vođen nikakav postupak) ratni zločinci. Tko gubi, ima se pravo ljutiti. Ali nema pravo krivotvoriti povijesnu istinu. I nema pravo tražiti progon za nevine.

  Osim ako se ne nada da će sa par presuda vitlati i tražiti da se u školske udžbenike, zbog sudjelovanja procesuiranih unese sintagma da je "Domovinski rat bio zločinački, a svi njegovi sudionici ratni zločinci".

  Ne bu išlo, ma koliko se trudio.

 • #41 Grof 13.08.2010. 11:22
  Milane, izvorno ti si staljinist...oni lako postanu nacionalisti
 • #42 Milan 13.08.2010. 12:13
  Grofe, a tebe su abducirali Baladovi bradati alieni i zatim te podvrgli ekstenzivnim rektalnim probama. Što? Nemam nikakvih dokaza? E, to je sad tvoj problem :-)
 • #43 Balad 13.08.2010. 17:23
  - "Spavam odlično" (Max)

  Znam. Pitanje je za tebe ionako bilo samo RETORIČKO.

  - Da ne miješaš Srbe u odgovor, također je samo "RETORIČKA NAPOMENA", s predznanjem da velikohrvati nikako ne mogu bez njih, u ANALIZAMA SEBE SAMIH. Daklem, gdje sam te očekivao tu sam te i dočekao.

  - Svaki hrvatski general i svaki hrvatski čovjek, BIO ON RATNI ZLOČINAC ILI NE, BIO OSUĐEN ILI OSLOBOĐEN, JE ODGOVORAN ZA ZLOČINE SVOJE STRANE - AKO JE ZNAO ZA NJIH I NIŠTA NIJE PODUZEO, UKLJUČUJUĆI

  - POKUŠAJ SPREČAVANJA ZLOČINA
  - PRIJAVU POČINITELJA
  - OBAVJEŠTAVANJE DOMAĆE I MEĐUNARODNE JAVNOSTI O NJIMA
  - JAVNO PROTESTIRANJE PROTIV NJIH

  ===================================================================
  Ratni zločin je KRIVICA, a ratni zločinci su KRIVCI

  Nepoduzimanje bilo čega gore spomenutoga je ODGOVORNOST, a oni koji nisu ništa poduzeli su ODGOVORNI
  ===================================================================

  Je li Max ratni zločinac, pa prema tome KRIV - ne znam. Nemam informacija. Temeljem Maxovih postova pak, jasno je da snosi - ODGOVORNOST.

  A ja nisam nimalo kriv niti odgovoran, što tutlek Max ne razlikuje KRIVICU i ODGOVORNOST, mada su mu ponuđena objašnjenja. Nacionalistički "gen" je u njega jači od pameti!
 • #44 Milan 13.08.2010. 19:10
  Ajme, Balad... ako primijenimo ovu tvoju bisernu "doktrinu odgovornosti" na ljude i događaje u bivšoj SFRJ 1990 - 1999, onda bi, ehm, ahm, trebalo bacit' tri-četiri atomske bombe na Srbiju odmah sad. I još par malo kasnije. I još toliko sutradan, za svaki slučaj, da se koji "odgovoran" ne izvuče. Jel' može? :-)
 • #45 Balad 13.08.2010. 21:44
  Svakim postom sve više dokazuješ svoj idiotizam.
 • #46 Milan 13.08.2010. 22:23
  U par rečenica napravio si od Srbije radioaktivnu pustinju, i sad sam ti *ja* kriv? :-)
 • #47 Balad 13.08.2010. 22:31
  Pa, nisi ti meni kriv što si idiot. Sam si si kriv.
 • #48 Balad 14.08.2010. 10:32
  "...ako primijenimo ovu tvoju bisernu "doktrinu odgovornosti" na ljude i događaje u bivšoj SFRJ 1990 - 1999, onda bi, ehm, ahm, trebalo bacit' tri-četiri atomske bombe na Srbiju odmah sad. I još par malo kasnije. I još toliko sutradan, za svaki slučaj, da se koji "odgovoran" ne izvuče..." (Milan)

  "U par rečenica napravio si od Srbije radioaktivnu pustinju, i sad sam ti *ja* kriv?" (Milan)

  Nisam ja ništa opustošio, razorio ili od bilo čega napravio "radioaktivnu pustinju" (niti namjeravam bilo što od toga). To ste učinili "TI" i tvoji EKSTREMISTIČKI HRVATSKI I SRPSKI KOMPANJONI (pa sad nastavljaju sa uništavanjem vlastitih država, drugim sredstvima). Izgleda da u podsvijesti nosiš taj nagon za razaranjem, pak ti u diskusiji i nehotice izlazi na vidjelo.

  Ti si, dete, kao i Max ( pretpostavimo da niste ista osoba) psihički bolestan i treba ti liječenje.
 • #49 Milan 16.08.2010. 11:51
  Balad, ne tjeram ja ni tebe, ni Jergovića, ni Butkovića, ni ine slične mulce i bedake, da pišete i govorite. Kolektivna odgovornost naroda, svjedno na što se konkretno odnosila, notorno je ugrađena u temelje svih inačica fašizma. To je jednostavna, elementarna činjenica koju razumiju i mala djeca, i zato je neću dalje objašnjavati.
 • #50 Kenjo 16.08.2010. 12:19
  Milane daj si pricitaj sta su Jaspers ili Arendt pisali o odgovornosti. Uzmi si za to mjesec-dva predaha. Ne valja gubiti nadu, mozda ipak nesto i shvatis.