Foto: Ivan FilipovićFoto: Ivan FilipovićThe Garden Resort u Tisnom festivalska je lokacija koja je od ove godine odlučila reći ne slamkama i plastičnim čašama za jednokratnu upotrebu. Festivali su često školski primjer onečišćavanja prekrasnih turističkih destinacija od kojih žive. Procjenjuje se da svake godine u morima i oceanima završi do 12,7 milijuna tona plastike, odnosno jedan kamion plastike svake minute. The Garden je pokazao ostalim organizatorima i lokacijama na Jadranu da se može zabavljati i na odgovorniji i održiviji način.

Volonteri Greenpeacea prisustvovali su festivalu Soundwave u The Garden Resortu, festivalskoj lokaciji koja je od ove godine odlučila reći ne slamkama i plastičnim čašama za jednokratnu upotrebu. Educirali su posjetitelje, pozvali ih da izračunaju i osvijeste vlastiti plastični otisak te da potpišu peticiju protiv plastike za jednokratnu upotrebu.Trebamo iz korijena mijenjati kulturu bacanja i okrenuti se višekratnoj upotrebi i održivim sirovinama. Recikliranje nije rješenje jer se globalno manje od 10% plastike reciklira

"Imamo veliki problem s plastičnim otpadom što više nije potrebno objašnjavati nikome. Nažalost, posljedice prekomjerne proizvodnje i korištenja jednokratne plastike vidljive su na svakom koraku. U svijetu gotovo da više nema plaže koja je pošteđena najezde otpada, a ono što vidimo samo je vrh sante leda", poručila je Petra Andrić, voditeljica Greenpeaceove kampanje, dodavši kako koncerti i festivali generiraju zabrinjavajuće količine plastičnih čaša za jednokratnu upotrebu.

"Uložili smo trud da pronađemo način da The Garden ne bude još jedno mjesto koje zoru dočeka zatrpano plastikom. Volimo Jadran i prirodu i želimo ih maksimalno zaštititi od negativnih utjecaja. Zbog toga smo gotovo ukinuli upotrebu plastičnih slamki, uveli čaše biljnog porijekla te postavili edukativne plakate i kante kako bi ih se odvojilo za kompostiranje. Posjetitelji vrlo pozitivno reagiraju. Svi se bolje osjećaju kad izbjegnu nepotrebnu plastiku i na bilo koji način doprinesu očuvanju prirode. U dogovoru s lokalnom zajednicom postavili smo i kante za odvajanje drugih vrsta otpada, a organizacijom besplatnog prijevoza smo smanjili ugljični otisak", istaknuo je Nick Colgan, domaćin lokacije The Garden Resort.

Iz Greenpeacea poručuju kako trebamo iz korijena mijenjati kulturu bacanja i okrenuti se višekratnoj upotrebi i održivim sirovinama. Recikliranje nije rješenje jer se globalno manje od 10% plastike reciklira, dok značajan dio preostale plastike dospijeva u mora. Potrebno je da se nova EU direktiva kojom se planira zabraniti određene artikle čim prije implementira u zakone, zaključuju.

<
Vezane vijesti