H-Alter
Foto: I.P.Foto: I.P."Tema seksualnosti potpuno je marginalizirana u kurikulumu, došlo je do medikalizacije seksualnosti, jednodimenzionalnog i konzervativnog pristupa. Seksualna viktimizacija i rodno uvjetovano nasilje uopće se ne spominje, a kategorija roda izbjegava se zbog izmišljenog pojma rodna ideologija, koji je alat zastrašivanja", istaknula je Nataša Bijelić iz udruge CESI na današnjoj konferenciji Platforme 112 o ponuđenom obrazovnom kurikulumu.

O ponuđenom obrazovnom kurikulumu, zašto i kako ga napadaju ultra konzervativne udruge i političke stranke, te posljedicama koje će trpjeti učenice i učenici u Hrvatskoj, s motrišta organizacija koje se bave ljudskim pravima, ženskim ljudskim pravima, pravima djece i pravima LGBT osoba, na današnjoj konferenciji govorile su Nataša Bijelić iz udruge CESI i Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e.I dalje se zanemaruje dobrobit djece i njihovo pravo na točne informacije primjerene uzrastu i potrebama

Istaknuto je kako ishodi prijedloga kurikuluma usmjereni na obvezno zdravstveno obrazovanje, primarno oni u predmetu biologija te u međupredmetnoj temi zdravlja, izbjegavaju značajan razgovor o seksualnosti, te u potpunosti pojam "rod" te prava LGBTIQ osoba. 

Sanja Sarnavka izjavila je kako je prešućivanje očita posljedica popuštanja isključivim, radikalno konzervativnim udrugama i strankama koje koriste aktualni politički utjecaj i financijsku moć. "Ultrakonzervativne snage koje reformi prigovaraju da je preliberalna pritom koriste termin 'rodna ideologija' koji je netočan i ne postoji", rekla je Sarnavka.

Napomenula je kako je smišljanjem ovog prijedloga kurikuluma prvi puta došlo do ozbiljnog napora velikog broja ljudi da se naprave neke promjene i ostvare reforme, ali su pritisci u sferi ljudskih prava očigledno bili preveliki da bi prijedlog donio značajne promjene na tom području.

"Reforma obrazovanja nužna je i neminovna ako želimo ići naprijed. Važno je da djeca pritom uče razvijati kritičko mišljenje, da se uče poštovati ljudska prava i raznolike izbore, da im se pruži cjelovite informacije", istaknula je Sarnavka.

Nataša Bijelić posebno se osvrnula na temu seksualnosti, koja je u kurikulumu u potpunosti marginalizirana. "Seksualnosti se dotiču biologija i vjeronauk. Kroz biologiju i međupredmetnu temu zdravlja dolazi do medikalizacije seksualnosti, a kroz vjeronauk se poučava o pravoj ljubavi kao o Božjem daru - radi se o religijskom, dogmatskom pogledu na seksualnost", objasnila je Bijelić.Izbjegava se značajan razgovor o seksualnosti, te u potpunosti pojam "rod" te prava LGBTIQ osoba

Od začetka je bilo jasno kako će obrazovna reforma predstavljati kompromis različitih društvenih skupina i utjecaja. Međutim, čak i pretjerani kompromisi, vidljivi u izbjegavanju spominjanja pojma rod i obradi teme seksualnosti, ne uspijevaju zadovoljiti radikalne i isključive glasove koji prijedlog i dalje proglašavaju "previše liberalnim".

I dalje se zanemaruje dobrobit djece i njihovo pravo na točne informacije primjerene uzrastu i potrebama. "Škola mora biti mjesto gdje će mladi dobiti prave i cjelovite informacije, prikrivanje i iskrivljavanje informacija ne smije biti dio obrazovnog sustava", zaključila je Bijelić.

 

aem_copy14004.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti