crveni_otpor_plakat_autorica_kristina_prgomet_copy28802.jpg"Pozivamo građanke i građane - da na dan hoda za zabranu pobačaja obučete nešto crveno, izađete na ulice i okrenete leđa klerikalnoj paradi. Da time poručite da su žene ravnopravne građanke, da su zdravlje i životi žena ispred crkvenih dogmi", pozivaju iz Platforme za reproduktivna prava.

"Hrvatska je ženama okrenula leđa. Ne štiti nas od partnerskog nasilja, uskraćuje nam zdravstvenu skrb, izlaže nas nasilju u bolnicama. A već neko vrijeme pokušava nam se oduzeti i pravo na slobodno odlučivanje o rađanju. Pravo koje nam je posljednjih godina ograničeno iz dva temeljna razloga: pobačaj je nedostupan jer ga nema tko obavljati i jer ga žene ne mogu platiti", ističu iz Platforme za reproduktivna prava u priopćenju uoči sutrašnjeg "Hoda za život" u tri grada Hrvatske.

"Nema ničeg miroljubivog u političkom pritisku za zabranu pobačaja na dan izborne šutnje", smatraju iz Platforme te su zato pozvali građane i građanke da sutra obuku nešto crveno, izađu na ulice i okretanjem leđa povorci poruče "da su žene ravnopravne građanke, da su zdravlje i životi žena ispred crkvenih dogmi".

"Crvena je boja krvlju izborenog prava na pobačaj. Žene su umirale jer su dogme stavljene ispred njihovog zdravlja. Pokažite otpor, pokažite crveni otpor - pokažite da ne odustajete od pravednije vizije svijeta za sve. Jer odustajanje - nije opcija", ističu iz Platforme te pozivaju da crvenom bojom označite svoje prozore, ulice, trgove. Na Facebook stranicu pošaljite im fotografije vaših mjesta crvenog otpora.

crveni_otpor_primjer3.jpg
Ključne riječi: ženska prava, pobačaj
<
Vezane vijesti