13055467_987451668014497_544142360339181128_n_copy76056.jpgPrevišić već mjesecima nastoji progurati ugovore s KBF-om pri čemu mnogim postupcima blati vlastite studente i radnike, te čini štetu instituciji Filozofskog fakulteta.

Nakon što je prošle srijede izglasao nepovjerenje aktualnoj Upravi na čelu s dekanom Vlatkom Previšićem, Plenum Filozofskog fakulteta jučer je izglasao i zahtjev za njegovo razrješenje. Ova odluka daje novi zamah studentskoj borbi protiv štetnih ugovora i beskrupuloznog dekana.

Podsjetimo, Previšić već mjesecima nastoji progurati ugovore s KBF-om pri čemu mnogim postupcima blati vlastite studente i radnike, te čini štetu instituciji Filozofskog fakulteta. Stoga jučerašnja odluka Plenuma ne dolazi iz vedra neba već je sasvim logičan i opravdan zahtjev nakon Studenti si izglasali i podršku prvomajskom prosvjedu, odnosno podršku radnicima niza incidenata, od kojih ćemo navesti neke recentne.

Studenti su sredinom travnja dekanatu poslali zahtjev za provođenje ankete među studentima o spornim ugovorima, ali odobrenje ili bilo kakav odgovor nikad nisu dobili. Dekana očito ne zanima mišljenje vlastitih studenata na najširoj razini, već mu je draže u medijima ocrnjivati Plenum kao netolerantne pojedince, ili pak smjenama, galamom i prijetnjama zastrašivati sve koji su mu se suprotstavili, što je dokazao i na prošlotjednoj sjednici Fakultetskog vijeća. Tada je prvo izostavio važne materijale koje su studenti urudžbirali s ciljem rasprave na sjednici, a na točki o smjeni profesorice Branke Galić s mjesta prodekanice krenuo je s uvredama i čitavu sjednicu stao svoditi na razinu kafanske rasprave nakon čega je čak tri četvrtine članova Vijeća (što profesora, što studenata) demonstrativno napustilo sjednicu čime je srušen kvorum, a sjednica raspuštena i prebačena za ponedjeljak.

U ponedjeljak je pak na Vijeću održano tajno glasanje o razrješenjima prodekanice Galić (protivnice ugovora s KBF-om), te prodekanice Vlaste Erdeljac (pobornice istih ugovora). Većinom glasova prodekanica Galić nije razriješena, dok Erdeljac jest. Uzrujan rezultatima glasanja, dekan je Dekana očito ne zanima mišljenje vlastitih studenata, već mu je draže u medijima ocrnjivati Plenumreagirao konzistentno previšićevski- bijesan je istrčao sa sjednice i zalupio vrata čime je prekinut sastanak na kojem su se trebali imenovati novi prodekani.

Nakon navedenih divljanja i autokratskih postupaka, možemo potpisati studentsku parolu s transparenta Što je previše, Previšić je. Sam transparent je bio postavljen na pročelju zgrade , ali je dekan naredio njegovo skidanje. Jasno je da nema ni smisla za humor ni dozu samokritičnosti, ali valjda zna da tim potezom nije nikoga ušutkao, što su mu uostalom i studenti pokazali na jučerašnjem Plenumu.

Za kraj, valja napomenuti kako su studenti izglasali i podršku prvomajskom prosvjedu, odnosno podršku radnicima.

"Smatramo da samim time što se, kao studenti, okupljamo u Plenum dajemo primjer kako se valja organizirati i na radnim mjestima s ciljem obrane vlastitih interesa te borbe protiv potlačivanja i društvene nepravde. Radnici su ta društvena klasa koja na svojim leđima nosi najveći teret krize te čija se prava sve više srozavaju u ovom neoliberalnom kapitalizmu. Studenti su neposredni saveznik radničke klase jer su studenti budući radnici, a neposredni problemi studenata tiču se upravo njihova budućeg položaja na tržištu radne snage, pogotovo u uvjetima kada je sve više sfera života i rada podređeno tržišnim principima i motivu profita", stoji u studentskom priopćenju u Skripti.

Nakon višegodišnje stagnacije čini se kako se progresivne studentske snage na Filozofskom ponovno bude, pri čemu istovremeno pokazuju zavidne organizacijsko-strateške sposobnosti u borbi protiv Uprave, te šire rezoniranje društvenih problema u vidu podrške radnicima i svijesti o potrebnom savezništvu.

<
Vezane vijesti