Foto: K.O.Foto: K.O.Jednostavni crteži kojima je Danko Jakšić oslikavao komplicirane teme aktualni su i danas.

Pomalo je nesvakidašnje da suradnici poslije smrti umjetnika i novinskog ilustratora ukoriče njegove radove i organiziraju predstavljanje knjige. Upravo to su učinili Ivica Grčar i Tomislav Mrčić  u slučaju kolege Danka Jakšića (1962-2014) čija je zbirka novinskih ilustracija, objavljivanim u Javnosti, Radničkim novinama i Privrednom vjesniku, predstavljena sinoć u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.Cenzura je svojevrsna afirmacija važnosti i značenja, cenzor gotovo da daje dostojanstvo onome koga negira

Predstavljanje je završilo još jednom nesvakidašnjom gestom - bilo je moguće na poklon dobiti knjigu Danko Jakšić novinska ilustracija 1989-1998, što su iskoristili neki od prisutnih u do kraja ispunjenim kapacitetima knjižnice.

Angažman suradnika pokojnog dizajnera i likovnog umjetnika, koji su se potrudili na ovaj način mu odati počast, jedna je od stvari koje su motivirale akademika Tonka Maroevića da kaže koju riječ na ovom predstavljanju.

"Nostalgičan sam što se tiče novinske ilustracije, forme koja je slična, ali ne i istovjetna karikaturi. To je disciplina koja je u hrvatskim i stranim novinama imala veliku tradiciju. Ona je svojevrsni uskličnik publicističkom tekstu, ne mora se do kraja slagati sa komentatorom ili reporterom, ali dodaje vizuru, refleksiju, svojevrsi obrat. Bliže je konceptualnoj formi, ali mora biti i likovno uobličena", istaknuo je Maroević.

Maroević smatra da u pozadini Jakšićevih radova stoji više od same kreacije, humora i dosjetke. Prisutna je jasna ideja koja je predstavljala autorovo reagiranje na svakodnevnu ekonomsku i političku situaciju u razdoblju tranzicije. U tome je koristio crno-bijelu tehniku, koju posebno analizira sociolog Renato Matić.

"Svaki pokušaj predstavljanja društvene stvarnosti u crno-bijeloj tehnici ne može završiti istinom i to ne samo iz perspektive boje. Najveća zla ovoga svijeta potječu iz simplifikacija, crno-bijelog mišljenja, iz mogućnosti da ako pripadaš grupi A ili B netko tko ima moć definira tvoj karakter te na osnovu toga postavlja zakone. Jedna od temeljnih zadaća intelektualca jest razotkriti zlo koje nastaje kao posljedica crno-bijele slike svijeta", inspirativno je započeo Matić svoju analizu Jakšićeve upotrebe crno-bijele tehnike.

"Danko baš u crno-bijeloj tehnici iznosi svoju interepretaciju i kritiku svijeta te poziva na propitkivanje. Njegove  ilustracije ne teže zatvoriti misao nego pozivaju na suradnju i razgovor u kojemu se nitko tko želi nešto reći i slobodno misliti ne može osjećati suvišnim. Crno-bijelom tehnikom Jakšić je ocrtao svu kompleksnost i slojevitost te stvorio prostor za bezbrojna indvidualna tumačenja. To je pretvaranje kamena u zlato i trag čiste genijalnosti", zaključio je Matić svoj topli govor o tom umjetniku.U pozadini Jakšićevih radova stoji više od same kreacije, humora i dosjetke. Prisutna je jasna ideja koja je predstavljala autorovo reagiranje na svakodnevnu ekonomsku i političku situaciju u razdoblju tranzicije

Za Tonka Maroevića ukoričenje ovakve knjige ima smisla i kao svojevrsni vremeplov i dnevnik jednog likovnog umjetnika i neravnodušnog svjedoka svakodnevnice. Kao takvom, Jakšiću se ponekad dogodilo i neobjavljivanje vlastitih ilustracija.

"Doživio je i cenzuru, takvo je bilo i vrijeme, uvijek je takvo vrijeme. Zapravo, upravo to je dokaz da je reagirao s nervom. Cenzura je svojevrsna afirmacija važnosti i značenja, cenzor gotovo da daje dostojanstvo onome koga negira", poentirao je Maroević.

Ključne riječi: hrvatsko novinarstvo
<
Vezane vijesti