Foto: ZILIKFoto: ZILIKZILIK je osnovan 1974. godine iz potrebe pružanja topline i pažnje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Otvaraju se vrata likovnom stvaralaštvu djece, razvijajući njihov osjećaj za lijepo te omogućuje ugodne trenutke druženja djece s umjetnicima. 46. ZILIK počinje u ponedjeljak 28. siječnja i to Malim ZILIK-om u 10 sati - likovnom radionicom Tihane Karlović pod nazivom Skrivena livada. Ovogodišnji poseban gost je Mladen Kušec, koji promovira novu knjigu za djecu Tajne Medvednice.

Na prvoj radionici će djeca biti usmjerena na izradu zajedničkog završnog rada tako da će svaki polaznik određeno vrijeme crtati jedan motiv (cvijet, biljku, kamen), te će nakon isteka vremena zamijeniti mjesta s drugim sudionikom i nastaviti tuđi rad dodavanjem novih elemenata i tako će stalnim izmjenama svi zajedno stvoriti jednu bujnu livadu.

Svečano otvorenje 46. ZILIK-a ove godine obilježava se izložbom akademskog slikara Željka Lesara pod nazivom Polifonija pokreta u 19:30 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom. Na svečanom otvorenju će korisnice Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor izvesti kratki dramski skeč Kako se rodio ZILIK na temu idejnog začetka ZILIK-a kroz razgovor osnivača ZILIK-a: suradnice Doma za djecu Vladimir Nazor Dane Grgec, predsjednika Udruženja naivnih umjetnika Hrvatske Petra Grgeca i ravnatelja Doma za djecu Vladimir Nazor Petra Cara.

U utorak 29. siječnja će magistra likovne pedagogije Mateja Rusak održati radionicu pod nazivom Floralni kalendar. Nakon razgovora o karakterističnim biljnim motivima koji se javljaju u pojedinom mjesecu svaki polaznik će dobiti u zadatak izraditi jedan mjesec iz kalendara s teksturom određenog biljnog motiva. Na kraju će se sve mjesece objediniti u jedan kalendar.

U utorak 29. siječnja jutarnja radionica će trajati skraćeno od 10 do 11 sati, jer dolazi cijenjeni pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar Mladen Kušec koji će djeci predstaviti svoju novu knjigu Tajne Medvednice. Na promociji će prisustvovati i akademski umjetnik Siniša Reberski koji je ilustrirao novu knjigu za djecu, a koji je ujedno prošle godine sudjelovao na Malom ZILIK-u i održao izuzetno dobro posjećenu likovnu radionicu na temu kaligrafije.

Srijeda 30. siječnja rezervirana je za magistru slikarstva i profesoricu likovne kulture Marinu Ćorić koja će s djecom raditi zabavnu radionicu pod nazivom Moj šašavi autoportret. Nakon kratkog uvoda o povijesti autoportreta djeca će napraviti neobične i šašave autoportrete u različitim tehnikama.

U četvrtak 31. siječnja dolazi magistra likovne pedagogije Sunčana Simichen koja će s djecom izvesti dvije različite radionice. Na jutarnjoj radionici Zamrljaj mrlju polaznici će naučiti što su to Rorschachove mrlje i kako od mrlja stvoriti figurativan prikaz, dok će popodnevna radionica Pretisni otisni uvesti mališane u svijet grafičke tehnike monotipije. Polaznici će dobiti u zadatak osmisliti karnevalski motiv koji će potom uz stručno vodstvo umjetnice sami izvesti u tehnici monotipije.

Mali ZILIK zatvara se radionicom akademske slikarice i asistentice na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci Ljiljane Barković koja je za petak 1. veljače osmislila radionicu Četiri godišnja doba – eko mozaik na kojoj će polaznici naučiti oblikovati mozaik od ekoloških materijala.

Radionice će se održavati od ponedjeljka do petka svaki dan od 10-12h i od 15-17h,  izuzev petka 1. veljače kada će biti održana samo prijepodnevna radionica, jer se navečer u 19 i 30 sati obilježava kraj ovogodišnjeg ZILIK-a otvorenjem izložbe radova nastalih na 46ZILIK-u.