4d160e2b5b.jpg"Zdrava tla su ključna za globalnu proizvodnju hrane, ali mi ne obraćamo dovoljno pozornosti na ovog 'tihog saveznika'", upozorio je José Graziano da Silva, direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Nakon Međunarodne godine obiteljske poljoprivrede, UN je 2015. proglasio Međunarodnom godinom tla čije je obilježavanje počelo na jučerašnji Svjetski dan tla.

"Zdrava tla su ključna za globalnu proizvodnju hrane, ali mi ne obraćamo dovoljno pozornosti na ovog 'tihog saveznika'", upozorio je José Graziano da Silva, direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Zdrava tla nisu samo osnova naše hrane, goriva, vlakana i medicinskih proizvoda, već su ključna za naš ekosustav, igraju ključnu ulogu u karbonskom ciklusu, pohranjuju i filtriraju vodu te povećavaju otpornost na poplave i suše. Međutim, prema procjeni FAO-a, trećina svih tala su degradirana zbog erozije, zagađenja, zakiseljenja, širenja gradova i drugih procesa.

 Povodom početka obilježavanja Međunarodne godine tla, tijekom sljedećih tjedan dana, do 12. prosinca, možete besplatno pogledati novi dokumentarni film "Simfonija tla" (Symphony of the Soil) autorice Deborah Koons Garcia. Riječ je o umjetničkom istraživanju tog čudesnog resursa. Sniman na četiri kontinenta, film daje glas zapanjujućoj kasti korisnika tla: od znanstvenika do poljoprivrednika, aktivista do političara, povjesničara do poduzetnika. Film, također, naglašava sposobnost zdravog tla da stvara zdrave biljke koje stvaraju zdrave ljude koji žive na zdravom planetu.

Film pogledajte OVDJE.

Ključne riječi: okoliš, poljoprivreda, tlo
<
Vezane vijesti