Aktivisti Zelene akcije okupili su se ispred Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva kako bi nadležnima iz Uprave za energetiku poklonili solarni kolektor u znak prosvjeda protiv Prijedloga strategije energetskog razvoja. A kako članove Zelene akcije nitko iz Uprave nije htio primiti, tako je i Ministarstvo ostalo bez svog poklona kojeg su aktivisti izgradili zajedno s građanima.

Aktivisti su očekivali da će poklonjeni kolektor biti instaliran na zgradu Ministarstva te da će nakon toga započeti program instaliranja solarnih sustava na sve javne zgrade u Hrvatskoj. No nakon sat vremena iščekivanja okupljeni su se razišli jer, kako je obrazložio zaštitar Ministarstva, u samoj zgradi u to vrijeme nije bilo nadležne osobe koja bi ga mogla preuzeti poklon iako je bila riječ o radnom danu.

''Vlada je ta koja pod utjecajem energetskih monopola ne osigurava informacije o vrlo jednostavnim tehnologijama kao što je ovaj kolektor i neprihvatljivo je da nemaju ovlaštenu osobu u Upravi koja bi primila poklon od građana'', rekao je Toni Vidan, voditelj Energetskog programa Zelene akcije.

prava.jpg

Sporni Prijedlog strategije Vlada je usvojila prije nekoliko dana, a očekuje se da će Hrvatski sabor o njemu odlučivati idući tjedan. Ovim činom Zelena akcija željela je pozvati saborske zastupnike da odbace ovakav Prijedlog strategije za Energetsku za kojeg zahtijevaju i Stratešku procjenu utjecaja na okoliš prije nego li se donese odluka o usvajanju. Kao osnovne zamjerke na Prijedlog strategije aktivisti ističu pretjerane projekcije buduće energetske potrošnje koje stvaraju energetsku rastrošnost i ovisnost, cilj od 20% učešća obnovljivih izvora u energetskoj potrošnji koji se relativizira uključivanjem velikih hidroelektrana među obnovljive što je korak unazad u odnosu na prvi prijedlog Strategije i u suprotnosti s Direkvitom Europske unije, a Strategija otvara vrata gradnji nuklearne elektrane, odlagališta radioaktivnog otpada, dvije termoelektrane na ugljen i provedbi projekta Družba Adria kojeg je javnost već odbacila.

pajntta.jpg

Koliko je jednostavno izgraditi jedan takav kolektor najbolje dokazuje radionica samogradnje solarnih kolektora Zelene akcije na kojoj su sami građani prošli tjedan izgradili jedan kolektor. Cijena jednog takvog uređaja iznosi oko 1500 kuna, a kako kaže Vidan, dovoljna je ugradnja samo dva takva kolektora za opskrbu jednog cijelog domaćinstva.

<
Vezane vijesti