Foto: Goran Kerić, 1POSTOZAGRADFoto: Goran Kerić, 1POSTOZAGRADZagrebački Manduševac je najmanje od 14. stoljeća bio mjesto na kojem se moglo konzumirati besplatnu pitku vodu. Danas je tamošnje prisustvo vode simbolično tj. svedeno samo na fontanu, čime je dijelom poništena njegova povijesna uloga.

Platforma 1POSTOZAGRAD pokrenula je incijativu da glavni zagrebački trg ponovo dobije punkt s besplatnom pitkom vodom i to na lokaciji Manduševca koji je stoljećima imao funkciju javne česme.

Manduševac je najmanje od 14. stoljeća bio mjesto na kojem se moglo konzumirati besplatnu pitku vodu. Danas je tamošnje prisustvo vode simbolično tj. svedeno samo na fontanu, čime je dijelom poništena njegova povijesna uloga.

Oblikovno rješenje Manduševca kakvo je sad ne predstavlja povijesni oblik iako se na njega oslanja te je podložno izmjenama s ciljem poboljšanja.

mandusevac_voda_copy80667.jpg

Intervencija kojom se u postojeće rješenje uvodi mogućnost konzumacije vode, mali je arhitektonski zadatak koji je moguće osmisliti na način da se ukupno oblikovanje bitno ne narušava, već da se ono nadogradi kako bi izvorna uloga Manduševca bila ponovo oživljena.

Incijativa je pokrenuta povodom tridesete obljetnice obnove Manduševca, a podržavaju je Zelena akcija, Pravo na grad, Parkticipacija, Sindikat biciklista, Mapiranje Trešnjevke, Zakaj? Za Kajzericu! i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata.  

Incijativa je pokrenuta u sklopu zagovaračke kampanje za veću dostupnost besplatne pitke vode u javnom prostoru Zagreba.

U sklopu kampanje, već je pokrenuto niz incijativa za popravak postojećih ali neispravnih i neodržavanih javnih česmi, te niz incijativa da se postave novi punktovi za vodu na nekima od lokacija u gradu gdje za tim postoji velika potreba, npr. na savskom nasipu.

U suradnji 1POSTOZAGRAD i projekta Ars Publicae 2016. godine proveden je i prvi ikad javni natječaj za idejno rješenje nove zagrebačke česme. Natječaj je proveden kao primjer mogućnosti i smjera u kojem bi trebalo ići sa službenim gradskim natječajem budući da incijativa zagovara i uspostavu nove gradske mreže javnih česmi kao komunalnog, javnozdravstvenog i civilizacijskog standarda.

Ključne riječi: Grad Zagreb, javna dobra, voda
<
Vezane vijesti