Foto: HinaFoto: HinaInicijativa Dobrodošli! upozorava javnost, nadležne institucije i odgovorne osobe o nedopustivom i nasilnom postupanju policije prema najranjivijoj skupini izbjeglica - djeci bez pratnje. Naime, petorica dječaka koja su boravila u jednom od domova za odgoj djece i mladeži, pokušali su u dva navrata pobjeći iz zemlje, koristeći usluge krijumčara ljudima, a oba puta ih je policija uhvatila i fizički napadala. Prema iskazima iza kojih stoje djelatnici Doma, policija je prilikom prvog susreta dječake izvukla iz automobila te ih šamarala i udarala po tijelu.

Slična situacija dogodila još jednom, 21. svibnja oko 23 sata, kada je policija pronašla dječake u blizini graničnog prijelaza te ih je odvela u Nasilje na koje su organizacije civilnog društva i do sada upozoravale, sada se proširuje i na djecupostaju, gdje su ih djelatnici policije šamarali, udarali po tijelu i upirali im pištolj u glavu i prijetili im tražeći informacije o krijumčarima i iznosu novca koju su im platili.

Nasilje na koje su organizacije civilnog društva i do sada upozoravale, sada se proširuje i na djecu, a saznanjem o ovakvom postupanju policije, raste i svjesnost da je svaki novi dan iznimno opasan za osobe u pokretu u Republici Hrvatskoj, a posebice za ranjive skupine poput djece bez pratnje.

"Upravo ta djeca, bježe iz zemalja gdje im se upire pištoljom u glavu, a s time se ponovno susreću u zemlji koja bi za njih trebala biti sigurna. Djelatnici Doma već danima pokušavaju riješiti situaciju ne bi li zaštitili djecu, no događa se upravo suprotno - policijski službenici ih zastrašuju, optužuju i prijete. Stoga smo upozorili Ravnateljstvo policije kao nadležnu instituciju i pozvali ih da sankcioniraju ovakva postupanja i zaštite djecu od nasilja i prijetnji kojima su izloženi", stoji u priopćenju Inicijative Dobrodošli!.

<
Vezane vijesti