Foto: PrtscrFoto: PrtscrHrvatska je na ljestvici medijskih sloboda zauzela 74. mjesto, pokazuju najnoviji podaci Svjetskog indeksa slobode medija. "Novinari koji izvještavaju o korupciji, organiziranom kriminalu ili ratnim zločinima često su izloženi organiziranim pritiscima. Kleveta je i dalje kriminalizirana, kao i povreda ugleda Republike Hrvatske, tj. grba, himne ili zastave", stoji u obrazloženju ocjene slobode medija u Hrvatskoj.

Posebni naglasak stavljen je na uplitanje vlasti u uređivačku politiku HRT-a, tj. javnog servisa, pri čemu se ističe kako to predstavlja najveći izazov za slobodu i nezavisnost medija. Podsjeća se kako je upravo rezultat takve politike prošlogodišnja ideološka čistka u sklopu koje je oko 70 novinara i urednika premješteno na druga radna mjesta.

U odnosu na prošlu godinu, Hrvatska je pala za 11 mjesta, a ispred nje se nalaze Slovenija (37. mjesto), Poljska (54. mjesto), Bosna i Hercegovina (65.mjesto), Srbija (66. mjesto) i Mađarska (71.mjesto). Od Hrvatske bolje kotiraju i Rumunjska, Malta, Senegal, Niger, Gruzija i Mongolija.

Prvo mjesto je zauzela Norveška, a slijede je Švedska, Finska, Danska i Nizozemska.

Interaktivnu kartu Svjetskog indeksa slobode medija pogledajte OVDJE.

Ključne riječi: HRT, javni mediji, novinari, sloboda medija
<
Vezane vijesti