Marina Kelava 15.04.2014.

Razmontiravanje željeznica

Marina Kelava Prošloga su tjedna ukinute ili reducirane brojne domaće željezničke linije koje povezuju sela u odumiranju s gradićima u odumiranju. Međutim, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nije se tom prilikom posuo pepelom ni ponudio ostavku.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Karamarko novi šef HDZ-a

Fotografija članka
20 sati nakon početka 15. Općeg sabora HDZ-a na kojem je birano novo vodstvo stranke, s 971 glasova stranačkih izaslanika izabran je novi predsjednik

Dok je sedam milijuna građana Srbije biralo i izabralo novog predsjednika države, 220.000 članova HDZ-a tek je čekalo rezultate prvog kruga unutarstranačkih izbora.

U prvom krugu Tomislav Karamarko "zaradio" je 848 glasova stranačkih delegata a Milan Kujundžić 524 glasa. Jadranka Kosor odlazi iz vrha stranke sa 357 glasova, kao i Darko Milinović sa 169 glasova i Ivan Domagoj Milošević koji je dobio 98 glasova izaslanika. Glasovanje 2001 delegata trajalo je od 13:30 do 18:00 sati, a prebrojavanje pet glasačkih kutija završilo je tek oko 22 sata.

Drugi krug izbora u kojem su se za čelnika najveće oporbene stranke natjecali Karamarko i Kujundžić započeo je u 23:45 sati. Glasovanje je završilo oko 2:00 ujutro, prebrojavanje pet kutija bilo je završeno u 4:37, a 15. Opći izborni Sabor zaključen je u 5:03. Niti najiskusniji novinari ne sjećaju se unutarstranačkih, pa ni drugih izbora, niti odluka za koje je bilo potrebno 20 sati da se donesu ili izglasaju.

Nakon objave rezultata izbora za potpredsjednike HDZ-a, članove predsjedništva, Središnjeg odbora, Visokog časnog suda i Nadzornog odbora, novim predsjednikom stranke proglašen je Tomislav Karamarko.

Nakon proglašenja rezultata novi predsjednik HDZ-a Karamarko obratio se i izaslanicima koji su uspjeli dočekati ranojutarnje rezultate. U svom govoru zhvalio se svim izaslanicima "koji su izabrali promjene", svojim protukandidatima koji su "omogućili dodatnu demokratizaciju stranke", ali i dosadašnjem vodstvu na čelu s Jadrankom Kosor.

"Nitko ne smije biti suvišan i zaboravljam sve loše što sam doživio u kampanji. Neka odgovorno krenemo u budućnost. Ali predložit ću da na sljedećim unutarstranačkim izborima potpišemo kodeks ponašanja. Podvale i ružne priče i izmišljene biografije, s kojima sam se susretao, su ispod svake razine i nećemo dopustiti da se to dogodi na sljedećim izborima", kazao je Karamarko.

Iako je, kako je kazao, kampanja bila preduga, bilo mu je nadahnuće susretati se s ljudima na terenu. "Sada sam uvjereniji da imamo najbolje ljude i vidio sam potencijal koji često nije bio iskorišten. Osigurat ćemo pobjedu na lokalnim i parlamentarnim izborima", rekao je Karamarko, dodavši kako će prvi zadatak biti uređenje stranke iznutra.

Obećao je da će biti fokusiran na jačanju zajedništva s time da će najviše pozornosti posvetiti uključivanju mladeži u rad stranke. Vrlo važnim smatra i rehabilitaciju odnosa s iseljenicima jer su oni, kaže, sudjelovali u oslobađanju države a onda su ih zaboravili. "I branitelji više nikada neće biti percipirani kao problem države, u ovoj stranci će imati istinskog zagovornika jer su za ovu stranku dali najviše."

Karamarko vidi HDZ pod svojim vodstvom kao jednu od najuspješnijih u zajednici Europske pučke stranke, a ljevici poručuje da je prošlo vrijeme komocije i ekspetrimentiranja s Hrvatskom. Ipak, dodaje da će podržavati politiku koja bude u interesu Hrvatske.

Za kraj je obećao da će vratiti izgubljenu radost Hrvatskoj i da će "povijesna stranka od danas preuzeti povijesnu odgovornost".

Nakon pobjedničkog govora novi je predsjednik HDZ-a kratko odgovarao i na novinarska pitanja. Na upit kako komentira odlazak Jadranke Kosor sa stranačkog sabora nakon prvog kruga, rekao je da je "možda imala opravdane razloge zašto je otišla".

O sudbini Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa, kao potpredsjednika Sabora, rekao je da će o tome odlučivati novo vodstvo stranke. "Neću autokratski vladati strankom, nego rukovoditi njome uz pomoć jakog tima kojeg imam", odgovorio je Karamarko. Na upit o ambicijama, odnosno sviđaju li mu se više Banski dvori ili Pantovčak, ponovio je kako 'predsjednik HDZ-a koji će pobijediti na parlamentarnim izborima treba biti spreman preuzeti premijersku poziciju'.

Dosadašnji članovi Predsjedištva i najpoznatiji veterani HDZ-a Jadranka Kosor, Petar Čobanković, Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Ivan Jarnjak, Ivan Šuker, Branko Bačić, Branko Vukelić, Marina Matulović Dropulić, Davor Stier i drugi, dobili su razrješnicu novog vodstva stranke. Za njih nema mjesta u novom vodstvu stranke. Bez visoke funkcije ostao je i Darko Milinović, a njega će na mjestu zamjenika predsjednika stranke zamijeniti Drago Prgomet.

Za šest potpredsjednika HDZ-a izabrani su Dražen Bošnjaković, Marijan Coner, Božo Galić, Damir Jelić, Božidar Kalmeta i Dubravka Šuica. Osim toga, izaslanici su u Predsjedništvo stranke izabrali i Olega Butkovića, Peru Čosića, Darka Horvata, Josipa Križanića, Gordana Jandrokovića, Franju Lucića, Josipu Rimac, Željka Turka, Antuna Vidakovića i Anu Lovrin.

Tagovi: HDZ
Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar 4 komentara
 1. godman21.05.2012. 10:03
  Previše je očigledno da je Karamarko u svim medijima, tjednima u naprijed dirigiran kao novi predsjednik HDZ.a.
  Jučer se greškom pokazalo i u Srbiji, da je novi predsjednik unaprijed bio poznat, iako nisu svi glasovi još bili izbrojani i to se nikako nije moglo do samoga kraja predvidjeti.
  Iz ovoga se može samo izvući zaključak da netko manipulira stokom sitnog zuba
  i da je nekome u interesu stvoriti nove tenzije na ovim prostorima.
 2. dzona21.05.2012. 15:57
  sto se tice srpskih izbora meni se prije cini da je eu administracija pripremila cestitke za oba kandidata pa je samo trebalo pritisnuti gumb 1 ili gumb 2 nakon objavljenih rezultata. i da se nekom sluzbeniku desila glupa greska da jedan gumb pritisne prije reda.
  kako bi se tumacilo da je tadicu cestitano unaprijed?
 3. gunslinger22.05.2012. 14:52
  dzona:

  pa je samo trebalo pritisnuti gumb 1 ili gumb 2 nakon objavljenih rezultata. i da se nekom sluzbeniku desila glupa greska da jedan gumb pritisne prije reda.

  Vjrerujem da si točno pogodio/la o čemu je riječ.

  Lijep pozdrav
 4. Sheena01.06.2012. 16:00
  Jadni mi sa tako podmuklim osobama...
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

07.04.

Jednobojni izborni rezultati

Na jučerašnjim izborima u Mađarskoj stranka Jobbik je osvojila 20,5 posto glasova birača te sada čini, s iznimkom Švicarske narodne stranke, najjaču stranku radikalne desnice u Europi

07.04.

Kandidati moraju brinuti o zaštiti okoliša

WWF danas pokreće kampanju kojom kandidate i glasače na predstojećim izborima za Europski parlament želi potaknuti da im okoliš bude prioritet u programu

05.04.

SDP donosi odluku u srijedu

SDP će na sjednici Predsjedništva raspraviti i nakon toga donijeti odluku o suspenziji ili isključenju iz stranke Marine Lovrić-Merzel te Željka Sabe, potvrdio je tajnik SDP-a Igor Dragovan

02.04.

Svjetionik umjesto vjetrenjače

Berto Šalaj: Demokratski deficit EU proizlazi iz činjenice da sve najvažnije odluke, najčešće iza zatvorenih vrata i bez javnosti, donose političke elite.

02.04.

"Vjerujem svojim suradnicima"

"Nemamo šprancu kako postupati. Svaka je optužnica drugačija. SDP ima neke vrijednosti, a ja imam svoje mišljenje", izjavio je premijer Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare

02.04.

Uhićena Marina Lovrić Merzel

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel uhićena je po nalogu USKOK-a, a sinoć je izvršena i pretraga njene obiteljske kuće

01.04.

Mladi političari za pomirenje

Osnovana je prva međunarodna mreža s ciljem poticanja suradnje među omladinskim organizacijama pri i u sklopu političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu i Srbiji

Superknjižara
Info most
Dokukino
Info most