Antej Jelenić 24.07.2014.

Politika i alkemija

Antej Jelenić Neovisno o bilo kakvom programu ili kriminalnom ili čak ubilačkom poduhvatu, politička partija svemutirajuća je supstanca kojoj možemo pripisivati proizvoljna svojstva, kao što naivan alkemičar pripisuje tvari svojstva koja nemaju veze s njezinom prirodom.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Road show

Fotografija članka
Premijerka Kosor je prešla 23 000 kilometara na trošak poreznih obveznika

Iako je do izbora ostalo još nešto više od tri mjeseca, premijerka Jadranka Kosor već je sada srušila sve rekorde kada je riječ o broju putovanja Hrvatskom. U dva ljetna mjeseca - srpnju i kolovozu, u 50-ak radnih dana, ona je "odradila" čak 38 putovanja, posjetivši 35 mjesta, od kojih neka i dva puta.

Za razliku od prošlogodišnjeg ljeta, kada je imala samo desetak putovanja, ove je
U proteklih mjesec dana u svom obilasku Hrvatske uzduž i poprijeko, koji prema riječima nje same, ali i ostalih članova HDZ-a, nema "baš nikakve veze s predizbornom kampanjom", premijerka i predsjednica HDZ-a prešla je više od 23 tisuće kilometara (što zrakom, što morem, a najviše kopnom). Pri tome je položila desetak temeljnih kamena, još najmanje toliko je puta rezala vrpcu, najavila je desetke projekata za koje nema ni lipe u državnom proračunu, dijelila je ključeve, otvarala proizvodne pogone, dionice autocesta, otkrivala spomenike, slavila obljetnice...

Doslovce od Vukovara do Prevlake i od Koprivnice do Pule premijerka je u ovim vrućim ljetnim mjesecima provela stotine i stotine sati u avionu, automobilu i na terenu, a u svom je uredu u Banskim dvorima bila samo pet-šest dana.

I dok je u srpnju putovala 17 puta i pritom prevalila oko deset tisuća kilometara, posjetivši Slavonski Brod, Bjelovar, Dubrovnik, Prevlaku, Šipan, Osijek, Otok, Valbisku, Brač, Zadar, Kraljevec na Sutli, Varšavu, Gospić, Begovo Razdolje, Rab, Goli otok, Knin, Split, Umag, Fažanu, Brijune i Donju Stubicu, u kolovozu je znatno "pojačala tempo" i odradila čak 21 dan putujući, uglavnom južnom Hrvatskom (ako ne računamo jednodnevni posjet Kosovu). Na svoj je konto tako upisala još oko 13 tisuća kilometara, što znači da je u samo 60 dana napravila cijeli krug oko zemaljske kugle.
Taj svojevrsni premijerkin predizborni "road show", u potpunoj je suprotnosti s njezinom proklamiranom politikom štednje.

Iako će svako od svojih bezbrojnih putovanja ovoga ljeta opravdati činjenicom da Vlada i u izbornoj godini mora raditi, ostaje činjenica da je na račun poreznih obveznika gotovo već odradila izbornu kampanju, potrošivši milijune proračunskog novca. Ako je još vjerovati i anketama, onda se njezino putovanje Hrvatskom u 60 dana zaista isplatilo, jer se prednost SDP-a koju je imao pred HDZ-om posljednjih mjeseci potpuno istopila, pa bi u izbornu utrku mogli krenuti gotovo izjednačeni, što je prije samo pola godine bilo gotovo nezamislivo.

Vlada ništa ne radi

No, dok premijerka putuje, Vlada zapravo ne radi ništa. Od trenutka kad je u studenome 2010. godine sastavljen proračun za ovu godinu, a u njemu nije bilo posebice teških mjera, Vlada nije donijela baš ni jednu odluku kojom bi se zamjerila i najmalobrojnijoj skupini birača, a kamoli tešku odluku koja bi značila reformu i promjene, a time i potrese u hrvatskom društvu. Vlada je u proteklih desetak mjeseci vukla poteze koji su se pojedinim skupinama birača mogli samo svidjeti. Tako je Vlada nakon obećanja da će legalizirati bespravno sagrađene kuće, iznjedrila i model pomoći u kupnji stanova, ograničila cijenu plina i struje, povećala mirovine za oko 120 tisuća umirovljenika te pregovarala s bankama o kreditima u "švicarcima".
38 putovanja odradila je predsjednica Vlade u 50-ak radnih dana 10 tisuća kilometara prevalila je premijerka u srpnju

Odgovor oporbi

Odgovarajući u ponedjeljak na pitanje novinara da komentira optužbe oporbe da troši novac poreznih obveznika na predizborni "road show", premijerka Jadranka Kosor ocijenila je kako je oporbi očito jedini program da kritizira dok Vlada mora raditi i donositi važne odluke.

Tagovi: jadranka kosor
Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar 2 komentara
 1. d.d.01.09.2011. 12:34
  "Premijerka Kosor je prešla 23 000 kilometara" ... .... "znači da je u samo 60 dana napravila cijeli krug oko zemaljske kugle."
  Ni Zemlja nije što je nekad bila. Mene su u školi učili da je opseg Zemlje ("cijeli krug") 40 000 kilometara. ;-)
 2. ap01.09.2011. 13:32
  Već dugo nije moguće natrag, dok se napravi cijeli krug do 1941.g. a to je blizu.

  Zadnja šansa je bila sedamdesetih, kada je partija prihvatila nove veleimperijalne mogućnosti i ponudla beskrajni besplatni švedski stol beskrajn potriošnje i gomilanja svega na zajednički i tuđi račun. Predvođeni širokim elitnim divizijama, ološem koji je instaliran nakon čistiki svega što je napravvilo sve i što nešto zna i misli, široke snage kokošara su krenule u juriš kokošarenja i gomilanja plijena na zajednički i tuđi račun.

  Onda je ista partija 1981.g. donijela program stežite kaiš. Međutim, taj tren su partija i njezini masovni ortaci nastavili držeći se crvene linije što više svega na zajednički i tuđi račun, partija 5,5 mlijuna ljudi SFRJ od manje od 20 u zemlji te članovi obitelji i ortaci ukupno 15 od 20 milijuna ljudi.

  Sada smo, bogu hvala, veoma blizu cilja. Oko 70 % snaga prekrcanih plijenom i sve većim potrebama održanja i eliksirana toga cashom i dopinzima, nema izbora nego svim snagama i sliama što se više može i da.
  Eskalirati će i sukob unutar tih istih snaga, koje kao dno dna imaju po 4 nekretnine, najmanje jedna u Zagrebu i jedna u Splitu-Zadru-Dubrovniku te još dvije negdje, te najmanje toliko drugog, casha, dopinga iitd.
  http://www.jutarnji.hr/novi-rat-sjevera-i-juga--zasto-split-misli-da-ga-prepotentni-zagreb-drzi-za-provinciju-/970045/

  Obzirom da je to što se je jamilo zajndička imovina, od neplaćanja, od kamatarenja na osnovi pljačke, šteta i zločina .... te obzirom da ostalo, a koje je prirodnim putem umiranja i rađanja sve brojnije i jače i sa sve manje obzira i patetike za to, sve manje može pomoći i servisirati i da hoće

  nema drugo nego smo najdnom sve bliže i bliže, sve brže blizu cilja.

  Cilj je cca 1941.g. i bezuvjetna kapitulacija svih "naprednih" snaga, provjera i potvrda svega za što su se dugo borile i izborile te pravična raspodjela plijena i plodova u skladu s tim.

  Kao što je optuženi za podmićivanje za ispite i ocijene na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na snimku davao odgovore zainteresiranim za to - cijena je tolika, ako nema toliko novaca onda nema druge nego uči, ako ne može naučiti i nema novaca onda daj pičke, ako i to nije zgodno (tu je otac itd.) onda kasnije, ako i to ne ide onda ništa ...

  Bilo kako bilo, dosadašnje duge pripreme, zagrijavanja i napredovanja su došla blizu cilja - kreću provjere, ocijenjivanja, polaganja ispita i konačno stvarne igre i nadigravanja, nakon vječnosti jednog te istog praznog kokošarenja i kurčenja.
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

23.07.

Izbacivanje sa zakašnjenjem

Gradski odbor SDP-a Sisak je na jučerašnjoj sjednici koja je trajala samo dvadesetak minuta jednoglasno donio odluku o isključenju Marine Lovrić Merzel iz SDP-a

18.07.

Radnik od 26 sekundi

Sindikat lokalnih i državnih službenika ne može se oteti dojmu da u MVEP, na čijem je čelu predsjednica stranke koja već mjesecima traži ukidanje Zakona o državnim službenicima, grade slučaj koji će im poslužiti kao uvod u antibirokratsku kampanju

16.07.

Tko će zaštititi "Vrtlar" od propasti?

"Ukoliko se Vlahušić ne preže udariti po najosjetljivijoj socijalnoj skupini naših sugrađana, kakvim se sve sredstvima služi ne bi li prikazao tvrtku koja ima veliku tradiciju kao gubitaša vrijednog otpisa?", pita se grupa birača "Srđ je Grad"

14.07.

Novo lice za stare nevolje

Stranka Mire Cerara, koju vodi 51-godišnji sveučilišni profesor i pravnik, uvjerljiva je pobjednica prijevremenih parlamentarnih izbora održanih u Sloveniji

14.07.

Srpski ministar financija dao ostavku

Lazar Krstić priopćio je da se o povlačenju s dužnosti dogovorio s premijerom Aleksandrom Vučićem

01.07.

Izborna reforma kao neželjeno dijete

Promjene izbornih jedinica, uvođenja preferencijalnog glasanja, izmjene referendumskog okvira, zabrane kandidiranja osobama osuđenima za ratne zločine i gospodarski kriminal te promjene u medijskim pravilima praćenja izbora, dio je prijedloga GONG-a za sustavnu reformu izbornog zakonodavstva

30.06.

HDZ preuzima Vukovar

U drugom krugu prijevremenih izbora za gradonačelnika Ivan Penava pobijedio je Željka Sabu i to za 191 glas

Dokukino
Info most
Superknjižara
Info most