Foto: t.o.Foto: t.o.Izjava Ive Prpić, pomoćnice ministrice Opačić, da roditelji svoju djecu prave većim invalidima nego što jesu, pokazuje kako je politika ministarstva razarajuća prema najosjetljivijoj skupini društva, priopćili su iz Građanske inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom.

Građanska inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom okuplja preko 5200 osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju te u ime svakog roditelja osuđuje izjavu gospođe Ive Prpić koja je rekla da "roditelji svoju djecu prave većim invalidima nego što oni to jesu". Izjava je dana kao komentar izmjena Zakona o doplatku za djecu s kojima iz inicijative traže prekid diskriminacije preko tisuću osoba s najtežim stupnjem invaliditeta.

Iz inicijative navode kako su svjesni postojanja zloupotrebe u sustavu socijalne skrbi, ali da je nedopustivo generaliziranje i proglašavanje svih roditelja manipulatorima koji iskorištavaju vlastitu djecu radi financijskih probitaka.

"Ovom izjavom gospođa Iva Prpić dovoljno govori o sebi, ali i o ministarstvu kojeg predstavlja. Jasno pokazujući nerazumijevanje i nedostatak empatije, pomoćnica ministrice i ovime je pokazala kako je politika ministarstva razarajuća prema najosjetljivijoj skupini društva", govore iz inicijative te dodaju kako bi jedino ispravna bila njena smjena i javna isprika roditeljima djece s teškoćama i osoba s invaliditetom.

Navode da unatoč svemu ne očekuju njenu smjenu, već daljnje rezanje prava njihovoj djeci, daljnju socijalnu neosjetljivost, kao i urušavanje sustava socijalne skrbi.

"Ne dozvoljavamo da sustav za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju kreiraju osobe bez imalo empatije jer ako se ovako olako može vrijeđati sve roditelje djece s teškoćama ne želimo ni pomisliti s kojom će nam lakoćom ministarstvo i ovakvi dužnosnici nastavljati zakonima uskraćivati temeljna ljudska prava. Unatoč teškim podmetanjima i uvredama od strane dužnosnika Ministarstva socijalne politike i mladih naša borba za kvalitetniji život djece s teškoćama i osoba s invaliditetom ne prestaje jer mi se naše djece ne odričemo“, zaključuju iz Građanske inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom.

<
Vezane vijesti