homo_festa_plakat.jpgHomo, fešta!* festival je LGBT kulture koji će se održati u Poreču 12. i 13. srpnja. Izložba, filmovi, drag show, kviz, predavanje, druženje - kultura, zabava i aktivizam na različitim punktovima u gradu.

Ovogodišnji filmski program prikazuje se u suradnji s Fondom za druge i Goethe Institutom iz Zagreba. Riječ je o filmovima:

Coming Out, Heinera Carowa (Legenda o Paulu i Pauli, Toliko mnogo snova) - Prvi i posljednji veliki istočnonjemački film iz DEFA-ine produkcije na temu gej veze nagrađen je u na Berlinalu 1990. srebrnim medvjedom za poseban umjetnički doprinos. Philipp je školski učitelj u vezi s Tanjom, kolegicom s posla, koja čeka njegovo dijete. Upoznaje Matthiasa, što ga silno pogađa. Sad zna što je cijeli život čekao i spoznaje svoju dugogodišnju potisnutu seksualnu orijentaciju. Pa ipak, predrasude društva prema gej odnosu prisiljavaju ga da vodi dvostruki život, sve dok situacija ne eskalira.

Moje ime nije Ali, u režiji Viole Shafik, egipatsko-njemačke filmske teoretičarke, kustosice i filmske redateljice - Za svoj antirasistički film Svi drugi zovu se Ali (Angst essen Seel auf, 1973), Rainer Werner Fassbinder dobio je međunarodno priznanje. Glavna zvijezda filma je arapski gastarbajter kojeg je igrao Marokanac El Hedi Ben Salem M’barek Mohammed Mustafa, Fassbinderov tadašnji ljubavnik. Iako se film hrabro suprotstavio rasisizmu poslijeratne Njemačke, izgleda da su njegovi autori stvarnom čovjeku prisupili pomalo ravnodušno, fantazirajući o svom vlastitom Salemu. Temeljem intervjua i arhivskih snimaka, Viola Shafik u filmu Moje ime nije Ali predodžbu o Salemu oslobađa od Fassbinderove grupe. Slika, koju još mnogi nisu revidirali.

Ulaz na projekcije je besplatan, a karte se mogu rezervirati ovdje.

U suradnji s udrugom Dugine obitelji, organizira se izložba i piknik:

Izložba Sva naša vjenčanja po prvi puta donosi dokumentaristički prikaz sklapanja životnih partnerstava u Republici Hrvatskoj. Zakon o životnom partnerstvu donesen je velikom većinom glasova u Saboru RH 2014. godine. Od tada je preko 260 parova sklopilo životno partnerstvo diljem Lijepe naše. Izložba Sva naša vjenčanja donosi privatne fotografije desetak istospolnih parova koji su sklopili životno partnerstvo u Republici Hrvatskoj ili brak izvan Republike Hrvatske. Fotografije s njihovog najvažnijeg dana u životu hrabro podijeljene s hrvatskom javnošću, pokazuju da ljubav i zajedništvo ne poznaju granice. Cilj izložbe je podizanje vidljivosti LGBTIQ* parova koji su sklopili životno partnerstvo ili brak. Javna vidljivost istospolnih parova još je uvijek vrlo rijetka i razumljiva. Ona je zasigurno rezultat kako strahova od reakcija okoline, obitelji, poslodavca, tako i želje za privatnošću. Ovom izložbom želi se pokazati da postojimo, da se ne bojimo pokazati našu ljubav i sreću i da ne pristajemo na život "u ormaru".

Piknik duginih obitelji i druženje - Piknik je zamišljen kao neformalno druženje u sigurnom okruženju u kojem se uvažavaju svi rodni identiteti i seksualne orijentacije bez diskriminacije i predrasuda. Ovo je prilika za sve LGBTIQ+ osobe, bez obzira planiraju li ili ne postati roditelji, da upoznaju, razgovaraju i dobiju odgovore na sva pitanja koja ih zanimaju o duginim obiteljima od članova udruge. Naravno, ukoliko se samo želite odmoriti i družiti, više ste nego dobrodošli. Pripremljena su posebna iznenađenja za najmlađe (i one koji se tako osjećaju).

Kompletan program pronađite ovdje.