Foto: YIHRFoto: YIHRInicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) uputila je danas otvoreno pismo predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću sa zahtjevom za održavanje minute šutnje u Hrvatskom saboru u znak sjećanja na žrtve masakra u Ahmićima. "Najviši politički predstavnici naše države dužni su uputiti ispriku žrtvama ovih zločina jer su oni počinjeni u kontekstu štetne i pogrešne politike Republike Hrvatske prema BiH devedesetih godina", ističu iz YIHR u otvorenom pismu, koje prenosimo u cijelosti.

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora,

16.travnja ove godine obilježava se 25 godina od zločina u Ahmićima. U ovom selu u Bosni i Hercegovini nedaleko od grada Viteza pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) su 1993. godine ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti od kojih su 11 bili djeca.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je šest pripadnika HVO-a za zločine počinjene u Ahmićima: Darija Kordića, Marija Čerkeza, Miroslava Bralu, Antu Furundžiju, Dragu Josipovića i Vladimira Šantića, a Sud Bosne i Hercegovine osudio je još jednu osobu, Paška Ljubičića. Navedeni sudovi osudili su počinitelje za teška kršenja Ženevskih konvencija, zločine protiv čovječnosti te kršenja zakona i običaja ratovanja.   

Kao društvo odgovorni smo suočiti se s prošlošću, priznati i osuditi počinjene zločine zbog naših sugrađana kao i zbog građana susjedne Bosne i Hercegovine kako se ove nehumanosti ne bi ponovile i kako nikada ne bi naišle na odobravanjePoštovani predsjedniče Hrvatskog sabora,

ova ubojstva predstavljaju jedan od najužasnijih zločina koje su počinile jedinice nad kojima je Republika Hrvatska imala sveukupnu kontrolu. Osim toga, pokolj civila u Ahmićima nije bio izolirani incident, štoviše, bio je sastavni dio sustavnog plana koji je za cilj imao etničko čišćenje bošnjačkog stanovništva iz dijelova Bosne i Hercegovine.   

Kao društvo odgovorni smo suočiti se s prošlošću, priznati i osuditi počinjene zločine zbog naših sugrađana kao i zbog građana susjedne Bosne i Hercegovine kako se ove nehumanosti ne bi  ponovile i kako nikada ne bi naišle na odobravanje.

Važno je da odamo počast žrtvama, da prepoznamo patnju njihovih obitelji te da im pomognemo u potrazi za pravdom, istinom i utjehom. Dužni smo to učiniti jer su tadašnji političari naše države i njihova pogrešna i agresivna politika prema BiH u tom razdoblju pridonijeli počinjenju ovih zločina koji su suprotni čitavom nizu vrijednosti koje se smatraju temeljima čovječanstva.  Važno je da odamo počast žrtvama, da prepoznamo patnju njihovih obitelji te da im pomognemo u potrazi za pravdom, istinom i utjehom

Mi, mladi ljudi, tražimo od Vas da radite na suočavanju s prošlošću i pridonesete izgradnji društva temeljenog na poštivanju ljudskih prava. S obzirom na to da ste predsjednik najvišeg predstavničkog tijela građana Vaša je dužnost, kao i Vaših kolegica i kolega zastupnika da predstavljate i reafirmirate vrijednosti utemeljene Ustavom Republike Hrvatske.

Slijedom navedenog pozivamo Vas da na sjednici Hrvatskog sabora 18. travnja sa zastupnicima i zastupnicama održite minutu šutnje u sjećanje na žrtve zločina u Ahmićima.  

Ovom simboličkom gestom ne može se promijeniti ono što se prije 25 godina dogodilo u Ahmićima, njome se ne može ublažiti bol obiteljima žrtava, ali ona može pomoći da učimo na greškama iz prošlosti te da izgrađujemo suradnju, suživot i pomirenje za bolju budućnost.    

Ključne riječi: hrvatski sabor, yihr, ahmići, jandroković
<
Vezane vijesti