Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcijaAktivisti i aktivistkinje Zelene akcije i udruge UZOR iz Resnika danas su prosvjednim performansom ispred zgrade Gradske skupštine Grada Zagreba zatražili_e od zastupnika_ca da se na sjednici usprotive izmjenama Prostornog plana Grada Zagreba kojima gradonačelnik Bandić i dalje gura štetan projekt izgradnje spalionice otpada u naselju Resnik.

Gradskim zastupnicima_cama je jučer poslano i otvoreno pismo u kojem je objašnjeno da je projekt spalionice otpada vrlo štetan projekt koji će uzrokovati velike okolišne i financijske probleme građanima_kama Zagreba.

"Gradonačelnik Bandić ovim izmjenama Prostornog plana nastavlja dosadašnju praksu višegodišnjeg zanemarivanja sustava odvajanja i recikliranja kojim je Zagreb doveo i do titule najgore metropole EU u odvajanju i recikliranju otpada. Ovakva nebriga za javni interes i zaštitu okoliša mogla bi skupo koštati građane_ke! Izgradnja spalionice nema podlogu u Planu gospodarenja otpadom RH koji ju ne propisuje, kao ni u preporukama Europske Komisije koje zahtijevaju odustajanje od izgradnje novih spalionica, posebice u sustavima koji imaju nizak postotak odvajanja kao što je to slučaj u Zagrebu", izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

U sklopu performansa aktivisti_kinje su zastupnicima_cama na ulazu u zgradu Skupštine dijelili crvene kartone sa porukom da glasaju protiv usvajanja izmjena Prostornog plana Zagreba kojima se nastoje realizirati pojedine sastavnice projekta spalionice otpada. Istovremeno je istaknut i transparent s likom gradonačelnika Bandića i njegovim citatom "Kurenje je passe" kojim je prošle godine obavijestio javnost da odustaje od izgradnje spalionice otpada, što je očigledno bila samo jedna u nizu njegovih obmana građana_ki s ciljem dobivanja kojeg glasa više na izborima.

spalionica_zelenaakcija2.jpg

"Unatoč zakonskoj obvezi recikliranja najmanje 50% komunalnog otpada do 2020., dugi niz godina nema političke volje da se uspostavi dobar sustav gospodarenja otpadom. Manipulacijama s Planom gospodarenja otpadom, studijama o utjecaju planova na okoliš i dokumentima prostornog uređenja, koje su rezultat političke trgovine u korist interesnih grupacija, usklađuje se Prostorni plan Grada Zagreba s nevažećim Planom gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015.! Planovi prostornog uređenja (GUP i PP GZ) zahtijevaju novi pristup temeljem Plana gospodarenja otpadom, koji Grad Zagreb tek treba donijeti i koji će biti usklađen sa Zakonom i Planom gospodarenja otpadom RH propisanim ciljevima održivog razvoja, u kojima nema mjesta spalionici", poručila je Branka Genzić-Horvat iz udruge UZOR.

"Politika bazirana na predzbornim trikovima, nebrizi za okoliš i građane te upornom guranju spalionice mora se prekinuti!  Pozivamo gradske zastupnike_ce da glasno kažu NE spalionici u Prostornom niti u bilo kojem drugom gradskom planu. Zahtijevamo izbacivanje spalionice iz svih akata te prije svega donošenje kvalitetnog Plana gospodarenja otpadom baziranog na mjerama koje će stimulirati odvojeno prikupljanje i maksimalnu moguću reciklažu", zaključio je Košak.

<
Vezane vijesti