pravda1_copy17152.jpg"Odlukom Županijskog državnog odvjetništva da ne traži premještanje predmeta na drugi županijski sud ozbiljno je dovedeno u pitanje može li se žrtvi osigurati pravično suđenje. Zbog specifičnosti predmeta, velikog broja osumnjičenih i velike zainteresiranosti javnosti za ovaj predmet, smatramo da postoji opravdana sumnja da trenutno mjesno nadležan sud nije u mogućnosti osigurati prijeko potrebnu objektivnost u odnosu na žrtvu i time pravično suđenje", ističu iz Platforme za reproduktivna prava.

Ovim razlozima dodaju i pitanje može li se u ovakvim okolnostima i u toj okolini žrtva osjećati slobodno i sigurno dati iskaz bez pritiska, što je još jedan argument za izmještanje.Ako se ne može osigurati objektivnost u odnosu na žrtvu i time poštovanje njenih prava onda nije moguće ni da postupak bude pravičan

"Europski sud za ljudska prava je u predmetu D.J. protiv RH (presuda 24.7.2012.) naveo kako je bitna percepcija pristranosti, a ne samo objektivna pristranost suca. Ako postoji sumnja u pristranost, to već ima implikacije na zaštitu prava žrtve na pravično suđenje. Postavlja se pitanje zašto je tužiteljstvo procijenilo da ne postoji sumnja u pristranost, s obzirom na činjenicu da se radi o malom mjestu, da su roditelji i rodbina osumnjičenih već vršili pritisak i s obzirom na dosadašnje odluke suda", stoji u priopćenju platforme.

Pitaju se u čijem je najboljem interesu ovakva odluka. "Zasigurno ne u interesu žrtve, a ako se ne može osigurati objektivnost u odnosu na žrtvu i time poštovanje njenih prava onda nije moguće ni da postupak bude pravičan te time ova odluka šteti i sustavu u cjelini", zaključuju iz platforme.

Ključne riječi: ženska prava, Zadar, nasilje, sudstvo
<
Vezane vijesti