Foto: Lana JurićFoto: Lana JurićDeseti Sat za planet Zemlju obilježava se 19. ožujka u 20i 30 sati, a WWF poziva sve gradove, tvrtke i pojedince da se uključe u najveću globalnu volontersku akciju. Pozivaju se svi stanovnici Zagreba, ljubitelji prirode i planinari da se pridruže akciji pošumljavanja Parka prirode Medvednica i time se uključe u akciju.

Najveća volonterska akcija na svijetu u subotu, 19. ožujka, ponovno će zamračiti brojne svjetske gradove, ali i organizirati akcije za promjenu klimatskih promjena, poput ove u PP Medvednica.

"Suradnja poslovnog sektora, civilnog društva i institucija neophodna je ako želimo stati na kraj klimatskim promjenama, uvjerljivo najvećoj prijetnji današnjice. Svatko od nas može doprinijeti nastojanjima da spriječimo dodatno zagrijavanje Zemlje i tako ne dosegnemo kritičnih 2 C, a naš doprinos je akcija pošumljavanja Parka prirode Medvednica, čiji su šumski ekosustavi narušeni brojnim vremenskim nepogodama Protekla 2015. godina pamtit će se, prema službenim meteorološkim podacima, kao najtoplija u povijesti, a zadnjih nekoliko godina područje Parka prirode Medvednica poharalo je osam oluja i jedan ledolom koji su nanijeli veliku štetu šumskom ekosustavuprošlih godina. Šume u Hrvatskoj skladište 256 milijuna tona ugljika, što je tri posto globalne ljudske emisije uljika. Na nama je da šume očuvamo, da njima dobro upravljamo i da ih proširimo kao skladište ugljika, a šuma Medvednice je najbolji pročišćivač zraka glavnoga grada", kazao je Martin Šolar, direktor WWF Adria.

Akcija u PP Medvednica započet će 19. ožujka u 10 sati s mjestom susreta na Donjoj stanici žičare.

"Protekla 2015. godina pamtit će se, prema službenim meteorološkim podacima, kao najtoplija u povijesti, a zadnjih nekoliko godina područje Parka prirode Medvednica poharalo je osam oluja i jedan ledolom koji su nanijeli veliku štetu šumskom ekosustavu, posebno na južnoj strani središnjeg dijela Medvednice. Izvaljeno je preko 50.000 m3 drvne mase, otvorena su brojna manja klizišta, oštećena je i infrastruktura za posjetitelje. To nam dokazuje prisutnost klimatskih promjena i na našim područjima, pa smo se ove godine u Sat za planet Zemlju uključili ne samo gašenjem rasvjete na Medvedgradu, već i akcijom pošumljavanja jednog hektra područja u zoni Bliznec", izjavila je ravnateljica PP Medvednica Snježana Malić-Limari, dodavši da su, kako bi se u akciju dodatno uključio poslovni sektor, pozvali članove svog foruma dionika da sudjeluju u sadnji bukva, hrasta i voćarki.Suradnja poslovnog sektora, civilnog društva i institucija neophodna je ako želimo stati na kraj klimatskim promjenama, uvjerljivo najvećoj prijetnji današnjice. Svatko od nas može doprinijeti nastojanjima da spriječimo dodatno zagrijavanje Zemlje 

Kupnju 5000 sadnica i sadnju jednog hektra sljemenske šume omogućila je IKEA Hrvatska, globalni partner WWF-a, ne samo u borbi protiv klimatskih promjena već i u očuvanju šuma.

Igor Štefanac, glasnogovornik IKEA Hrvatska na konferenciji za novinare u hotelu Esplanade je izjavio: "IKEA i WWF globalno još od 2002 godine surađuju kako bi spriječili ilegalnu sjeću i osigurali odgovorno upravljanje šumama. Drvo kao materijal je dio našeg identiteta i svjesni smo kako smo veliki potrošač te dragocijene sirovine. IKEA godišnje iskoristi preko 17 milijuna kubičnih metara drveta za svoje proizvode. To je preko 400 tisuća natovarenih kamiona koji kad bi se poredali jedan do drugoga bi se protezali od Hrvatske do Indonezije. Iz tih razloga nam je iznimno bitno da se prema šumama postupa odgovorno. Već sada znamo od kuda dolazi drvo koje se koristi za naše proizvode, a do 2020. želimo da svako drvo nosi FSC certifikat kojim će se garantirati odgovorno upravljanje. Ova mala akcija na Medvednici je dio globalnih napora koje činimo kako bismo vratili planeti ono što joj na neki način i uzimamo".

WWF Satom za planet Zemlju već deset godina potiče građane da se ujedine u borbi protiv klimatskih promjena. Uz simbolično gašenje svjetla tijekom samog Sata, WWF poziva građane da "doniraju" svoje Facebook profile i promjenom profilne fotografije prijateljima daju do znanja da žele promijeniti klimatske promjene. Ta se izmjena vrlo lako može napraviti slijedeći upute s internetske stranice earthhour.org.https://www.youtube.com/watch?v=WTuotGlZj60

U svijetu poznata kao Earth Hour, akcija je, od inicijative jednog grada 2007. godine, prerasla u veliki globalni pokret u kojemu je samo prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta iz 170 zemalja svijeta. WWF poziva sve hrvatske gradove, tvrtke i stanovništvo da 19. ožujka u 20 i 30 sati ugase svjetla, a za veći doživljaj mogu se prošetati do najpoznatije znamenitosti njihova grada koja će te večeri najvjerojatnije biti u mraku. Nakon prošlogodišnjih 56, WWF vjeruje da će se ove godine akciji pridružiti još veći broj hrvatskih gradova, i isključiti javnu i dekorativnu rasvjetu svojih amblema. Dubrovačke gradske zidine, Zagrebačka katedrala, južno pročelje Dioklecijanove palače sa splitskom rivom i pulska Arena te će večeri svakako biti u mraku, uz bok Eiffelovom tornju, rimskom Coloseumu, egipatskim piramidama i brojnim svjetskim kulturnim simbolima.

<
Vezane vijesti