radnicka.jpgPraznik rada pretvorio se u karneval, praznik graha i političkih trikova koji više nije u vezi s radničkom borbom i njezinom važnošću u današnjim okolnostima, poručili su danas iz Radničke fronte na konferenciji za novinare u prostorijama Koalicije Roma.

"1. Maj, međunarodni praznik rada i dan radničke solidarnosti, u sve je ovo vrijeme bio politiziran od stranaka i političara koji su uništavali radnike. Umjesto borbe i pobune, pretvorio se u karneval- praznik graha, političkih trikova i zabave, te nerijetko i s nacionalističkim premazom, uvijek dobrodošlim da se razjedine radnici i stvore lažni neprijatelji", poručili su iz Radničke fronte povodom proslave međunarodnog praznika rada. Podsjetimo, ove će se godine Praznik rada obilježiti u Sisku, što je zajednička odluka pet sindikalnih središnjica.

Miljenka Ćurković iz Radničke fronte smatra da je potrebno vratiti stvarni značaj simbolima kojima se manipulira u krive svrhe. "Crvena boja je postala prazni ideološki pojam koji je sustavno demoniziran. To je spin i ideologija desnog predznaka kojom se radnička borba namjerno stavlja u domenu jugonostalgije, umjesto da se radništvo shvati kao pitanje prava svih građana", rekla je za H-Alter.

Za članove i članice Radničke fronte, međunarodni je praznik rada mali podsjetnik na radnički ustanak i radničku pogibelj u Chicagu 1886. godine. No, on je i dan borbe, dan usmjeren na budućnost jer je nužno intenzivirati radničku borbu i u današnjim uvjetima, istaknuli su u proglasu.

"Praznik rada se treba shvatiti kao sjećanje na radnike koji su nastradali da drugima bude bolje. Smisao našeg proglasa je da ljudi osvijeste da i oni mogu postati žrtve ako se ne odvaže na pobunu", rekla nam je Ćurković.

Vesna Königsknecht  je, odgovarajući na pitanja novinara, još jednom izrazila stav o važnosti pobune koja je usmjerena na sustav u cjelini.

"Protivimo se sustavu kao takvom jer on stalno proizvodi krize. Odgovor nije u organiziranju protesta povodom jedne krize, nego da se shvati da on mora biti sustavan, globalan i usmjeren protiv sistema kao takvog", rekla je.

Na konferenciji je rečeno da na obilježavanju Praznika rada u Sisku neće istaknuti stranačka obilježja  jer su to tražili sindikati, što će oni, sa svoje strane, poštovati. "Ne žurimo se, znamo da je suradnja između radničke partije i sindikata nužnost koja proizlazi iz same biti i sindikata i naših programskih principa i zahtjeva", zaključila je Königsknecht.

Ključne riječi: Prvi maj, radnička fronta
<
Vezane vijesti