Projekcija će se upriličiti u prostorijama kina Cineplexx u Centru Kaptol (Nova Ves 17) u Zagrebu, u srijedu 19. ožujka 2014. godine, s početkom u 16 sati.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na projekciju dokumentarnog filma "Njihovim očima: svjedoci pravde", u organizaciji Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Inicijative mladih za ljudska prava. Projekcija će se upriličiti u prostorijama kina Cineplexx u Centru Kaptol (Nova Ves 17) u Zagrebu, u srijedu 19. ožujka 2014. godine, s početkom u 16 sati. Nakon projekcije, autori filma Petar Finci i Stephen Coulson će govoriti o filmu i odgovarati na pitanja publike, a zatim će biti održan i prigodan koktel.

Ovaj dokumentarni film naglašava ključnu ulogu koju žrtve imaju u radu MKSJ-a kroz pet paralelnih priča u kojima svjedoci-žrtve s prostora bivše Jugoslavije govore o vlastitim iskustvima svjedočenja pred Međunarodnim sudom.

Od prvog suđenja 1996. godine do danas svoj iskaz pred MKSJ-om je dalo preko 5000 svjedoka. Među svjedocima je više od 80 posto preživjelih žrtava, očevidaca zločina i članova obitelji žrtava zločina. Mnogi od njih još uvijek trpe fizičke i psihičke posljedice užasa koje su proživjeli. Za te ljude, svjedočenje je čin iznimne hrabrosti. Premda njihovo svjedočenje na Međunarodnom sudu može biti teško i bolno, svjedoci često žele govoriti u ime mrtvih, reći svijetu istinu o tome šta se dogodilo i zatražiti da se pravda zadovolji danas u nadi kako se takvi zločini neće ponoviti sutra.

"Njihovim očima: svjedoci pravde" je treći dugometražni dokumentarni film u produkciji Outreach programa kojim se pokušava približiti rad MKSJ-a lokalnim zajednicama na području bivše Jugoslavije. Outreachprogram MKSJ-a velikodušno podržava Europska unija.

Projekcija filma će biti održana na bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku.