Prtsc: RTL.hr<br>Prtsc: RTL.hr
"I ove godine pozivamo političare i organizatore političkih skupova da ne uključuju djecu u vlastitu političku promociju, a voditeljima odgojno-obrazovnih ustanova, roditeljima i skrbnicima djece preporučujemo da zaštite djecu od takvoga iskorištavanja", poručila je Pravobraniteljica za djecu.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić uputila je u povodu predsjedničkih izbora poruku i poziv kandidatima i organizatorima političkih skupova da vode računa o zaštiti prava i interesa djece te da ne iskorištavaju djecu u političkoj kampanji. Poruku prenosimo u cijelosti:

Djeca ne trebaju biti ukras na stranačkim skupovima niti na izbornim plakatima političara, no političari ih ne smiju zaboraviti u svojim programima"U vrijeme izbornih aktivnosti, a nerijetko i u drugim prilikama, u Ured pravobraniteljice za djecu stižu pritužbe zbog toga što se djecu na različite načine uključuje u aktivnosti usmjerene na postizanje političkih ciljeva odraslih. Tako smo proteklih godina dobivali prijave da se dječje pjevačke zborove, male mažoretkinje, djecu iz dječjih vrtića ili škola uključivalo u stranački obojene priredbe pa i u predizborne skupove. Djeca su pritom najčešće iskorištena za 'uljepšavanje' slike o pojedinim političarima i strankama i za njihov politički probitak.

U te svrhe nerijetko služi i iznenada probuđena 'osjetljivost' pojedinih političara za potrebe djece te učestali obilasci i darivanja djece u raznim ustanovama, koji se događaju baš u vrijeme izborne kampanje. Naravno, nemamo ništa protiv iskrenoga darivanja, kojem nije glavni cilj objava u medijima, a građani, najčešće, i sami znaju prepoznati koliko su takvi potezi iskreni. Nadamo se i da će obratiti osobitu pozornost tome jesu li se kandidati sjetili prava i potreba djece u svojim izbornim programima i kakav boljitak i perspektivu nude djeci.

Zbog toga i ove godine pozivamo političare i organizatore političkih skupova da ne uključuju djecu u vlastitu političku promociju, a voditeljima odgojno-obrazovnih ustanova, roditeljima i skrbnicima djece preporučujemo da zaštite djecu od takvoga iskorištavanja. Podsjećamo, djeca ne trebaju biti ukras na stranačkim skupovima niti na izbornim plakatima političara, no političari ih ne smiju zaboraviti u svojim programima."

<
Vezane vijesti