Foto: Hina/MMFoto: Hina/MMTehničko-pravne pogreške počinjene u ovom slučaju doprinijele su pogoršanju ionako labavog povjerenja u hrvatsko pravosuđe, a postupak je bio lišen obzira prema žrtvama i njihovim obiteljima, istaknuli su iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Inicijativa mladih za ljudska prava povodom današnje odluke izvanraspravnog vijeća Županijskog Suda u Zagrebu o puštanju na slobodu Branimira Glavaša izrazila je duboko razočarenje neadekvatnim, nesmotrenim i neprofesionalnim postupanjem sudskih tijela RH u ovome predmetu. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Stječe se dojam o ratnom zločinu kao privilegiranom, a ne kvalificiranom kaznenom djelu što je potpuna inverzija intencije definiranja ratnih zločina i njihova procesuiranja"Napominjemo kako je ovaj slučaj važan po dvije osnove, prvo što je u njegovom sklopu pokrenut kazneni postupak protiv visokog dužnosnika te što je u sklopu ovog slučaja donesena odluka koja postavlja razliku u karakteru oružanog sukoba koji se odvijao na teritoriju Republike Hrvatske u razdoblju od 1990. nadalje.

Osim ovih pravno i politički važnih činjenica, imamo potrebu osvrnuti se i na površan, neprofesionalan i pravno nesiguran pristup hrvatskoga pravosuđa ovome predmetu. Naime, nesporan je kvantum činjenica koje su utvrđene u ovom postupku; ono što je sporno je karakter sukoba i shodno tomu, izbor materijalnog prava koje će se primijeniti na kaznena djela počinjena u to vrijeme. Ove činjenice nisu utjecale na utvrđivanje činjeničnog stanja o počinjenim kaznenim djelima te nisu kompromitirane odlukom Ustavnog suda RH u siječnju 2015. godine, a to gore navedeni slučaj čini dodatno problematičnim.

Ovakvim postupanjem pravosudna su tijela u RH potpuno zanemarila i iznevjerila prava žrtava na pravdu te je sasvim očito da ovakve postupke vode bez ikakvog računa o osjećajima žrtava najtežih kršenja ljudskih pravaTehničko-pravne pogreške počinjene u ovom slučaju doprinijele su pogoršanju ionako labavog povjerenja u hrvatsko pravosuđe, a postupak je bio lišen obzira prema žrtvama i njihovim obiteljima. Sama naznaka da će osoba o čijem je počinjenju kaznenog djela ovih razmjera potpuno utvrđeno činjenično stanje koje ukazuje na počinjenje djela, biti puštena na slobodu, i to dva puta prije isteka zapriječene kazne, mora u žrtava stvoriti strah, nelagodu i nepovjerenje u pravnost i pravednost države u kojoj žive.

Slijedom navedenog, stječe se dojam o ratnom zločinu kao privilegiranom, a ne kvalificiranom kaznenom djelu što je potpuna inverzija intencije definiranja ratnih zločina i njihova procesuiranja. Flagrantna pogreška postupovnog tijela u prvom stupnju te propust sljedećih instanci da ovaj slučaj vrate na razinu kojoj pripada te ga uz poštivanje Ustava privedu kraju kako priliči suđenju za ratni zločin, samo potvrđuju dosadašnje predrasude o pravnoj nesigurnosti, dvostrukim standardima u procesuriranju ratnih zločina i zapravo unose svijest o nejednakosti građana Republike Hrvatske pred zakonom i sudovima.

Inicijativa mladih za ljudska prava traži od hrvatskog pravosuđa da ispravi ovaj neprihvatljivi razvoj događaja, te da duboko promisli o općim načelima prava, naročito kaznenog i kaznenog postupovnog, koja je u ovom slučaju višestruko iznevjerilo.

Ovakvim postupanjem pravosudna su tijela u RH potpuno zanemarila i iznevjerila prava žrtava na pravdu te je sasvim očito da ovakve postupke vode bez ikakvog računa o osjećajima žrtava najtežih kršenja ljudskih prava."

Ključne riječi: Branimir Glavaš
<
Vezane vijesti