koliko_ce_jos_dugo_nafta_va.jpgLeif Wenar, profesor na King's College London, održat će predavanje 6. srpnja u 19 sati, u Opatiji, u kavani Continental. Predavanje Blood Oil: Tyrants, Violence and the Rules that Run the World, o trgovini naftom, ratovima za naftu i autokratskim režimima koji se prodajom nafte financiraju, vezano je uz Wenarovu istoimenu knjigu koji je pred dvije godine objavio Oxford University Press, te predstavlja jednu od najaktualnijih analiza praksi vezanih uz trgovinu naftom, te problema u međunarodnoj politici koji se na njih vezuju.

Profesor Leif Wenar, nositelj katedre za filozofiju i pravo na King's College London, jedan je od glavnih protivnika primjene ovog principa u trgovini naftom. Osim akademskih aktivnosti, Wenar je poznati britanski intelektualac i kolumnist, a vjerojatno je najviše slave stekao zbog knjige Blood Oil koju je objavio Oxford University Press.

Uz to, piše kolumne za New York Times, Wall Street Journal, Foreign Affairs, Financial Times i The Guardian, a gostovao je u brojnim stručnim emisijama na CNN-u, BBC-u i drugim poznatim televizijskim postajama.

Wenar će u Opatiji i okolici boraviti tjedan dana, te će sudjelovati na ljetnoj školi Jednakost i građanstvo koja se održava na Sveučilištu u Rijeci, u sklopu koje se priprema i dvodnevna konferencija posvećena njegovom dosadašnjem akademskom radu.