Foto: Europeandaily.comFoto: Europeandaily.comKuća ljudskih prava Zagreb i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske (CROSOL) traže od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Plenkovića da u današnjim razgovorima s mađarskim predsjednikom Jánosa Áderom, nedvosmisleno izraze svoju zabrinutost zbog kontinuiranih i opsežnih povreda ljudskih prava u Mađarskoj.

Predsjednik Jánosa Ádera bez imalo zadrške supotpisao je niz zakona koje je predložila mađarska Vlada i usvojio parlament, a koji imaju za posljedicu povrede ljudskih prava.Velika većina članica EU zgrožena je napadima mađarske Vlade i mađarskog predsjednika na slobodu govora, slobodu izražavanja i slobodu medija

"Tako je prošli tjedan potpisao Zakon kojim se de facto zabranjuje rad jednog od najuglednijih europskih sveučilišta (Central European University), a ranije su usvojeni zakoni koji krše ljudska prava izbjeglica. Također, predsjednik Jánosa Ádera ni na koji način nije osudio Orbanovo protuzakonito postupanje prema dijelu udruga u Mađarskoj, niti niz napada na slobodne i neovisne mađarske medije", stoji u priopćenju Kuće ljudskih prava i CROSOL-a.

Velika većina članica EU zgrožena je napadima mađarske Vlade i mađarskog predsjednika na slobodu govora, slobodu izražavanja i slobodu medija, kao i na postupanje mađarske Vlade prema izbjeglicama. Tu zabrinutost dijele i građani Mađarske. Osamdeset tisuća stanovnika Budimpešte izašlo je prošli tjedan na ulice kako bi se suprotstavili represivnim politikama njihove Vlade.

"RH kao članica Vijeća za ljudska prava UN-a mora se aktivno zalagati za zaštitu ljudskih prava u svim članicama UN-a. Zbog toga očekujemo da u današnjim razgovorima sa predsjednikom Mađarske, i predsjednica i premijer Plenković nedvosmisleno osude sustavno kršenje ljudskih prava u Mađarskoj. Također očekujemo da transparentno obavijeste domaću javnost što su poduzeli po tom pitanju", zaključuje se u priopćenju.

<
Vezane vijesti