H-Alter
homo_climaticum.jpgPredstavljanje knjige Homo Climaticum 2018. - drugo izdanje serije zbirki radova o klimatskoj fikciji, održat će se 16. ožujka s početkom u 18 sati, u Booksi (Martićeva 14d, Zagreb). Knjiga je, kao i prošle godine, nastala kao ishod natječaja Zelene akcije i Bookse za kratku prozu i poeziju o klimi i klimatskim promjenama, spekulativnoj fikciji te promišljanju budućnosti naše planete i čovječanstva.

Kako autori vide budućnost i utjecaj klimatskih promjena na društvo i uvjete života? Kako su u kratkim proznim i pjesničkim formama ilustrirani utjecaji klime na migracije, prehranu i proizvodnju hrane, solidarnost, geopolitičke odnose, svakodnevni život? Dođite vidjeti u Booksi na predstavljanju knjige i razgovoru o klimi i klimatskoj književnosti!

U knjizi su objavljena 23 rada od preko 110 prijavljenih, a pet najboljih je ilustrirano te ulaze u uži krug za prvu nagradu u iznosu od 2.000 kuna. Za vrijeme večeri dat ćemo priliku autorima da kažu ponešto o svojim radovima i o tome što ih je potaknulo da ih pišu. Izbor najboljeg rada prepustit ćemo vama, publici, na samom događaju, a radovi će prije glasanja biti čitani. 

Prošle godine kao rezultat natječaja objavljena je knjiga Homo Climaticum - Natječaj Zelene akcije i Bookse za klimatsku fikciju 2017., prva antologija domaće klimatske fikcije, koja je upravo prevedena i na engleski te će uskoro biti dostupna online.

Prošlogodišnji Homo Climaticum možete besplatno preuzeti ovdje.