towas.jpgČetverodnevni simpozij/javni sastanak Prema novom nasljeđu: protagonisti, izazovi, prekidi, odvijat će se u Splitu i okolici od 17. do 20. listopada. Namjera je sagledati procese, protagoniste, metode i izazove u polju historizacije moderniteta i zaštite modernističke baštine, u međunarodnom kontekstu. Osim predavanja, prezentacija i razgovora, program uključuje niz stručno vođenih tura otvorenih za javnost.

MOTEL TROGIR, projekt i građanska kampanja, usredotočen je na društvenu valorizaciju i formalnu zaštitu arhitektonske ostavštine kasnog modernizma u Hrvatskoj, graditeljske baštine kojoj još uvijek nije posvećena sustavnija institucionalna pažnja. Arhitektura kasnog modernizma i postmodernizma u Hrvatskoj je u posljednjih desetak godina postala zanimljiva državnoj službi zaštite spomenika, premda se i taj interes primjećuje sporadično, prije svega u većim urbanim središtima.

Razdoblje od 1950-ih do 1980-ih godina i kvantitetom i kvalitetom predstavlja izuzetno razdoblje hrvatske arhitekture, no riječ je i dalje o zapostavljenom segmentu arhitektonskog nasljeđa koji uslijed manjkave (ili nepostojeće) formalnopravne zaštite, nerazvijene društvene svijesti ili problematičnih privatizacijskih procesa tijekom 1990-ih godina, biva prečesto izložen neadekvatnim adaptacijama ili prepušten ubrzanom propadanju.

Četverodnevni simpozij/javni sastanak koji će se odvijati u Splitu i okolici od 17. do 20. listopada 2019. godine organizira Udruga za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze iz Zagreba u okviru suradničkog projekta Kolektivna domena kulturnog sjećanja (CDCM). Skup je organiziran s namjerom kritičke refleksije, osvrta na posljednju dekadu bavljenja ovom temom - zaštitom modernizma druge polovice 20. stoljeća. Namjera je sagledati procese, protagoniste, metode i izazove u polju historizacije moderniteta i zaštite modernističke baštine, u međunarodnom kontekstu. Posebno se osvrnuti na internacionalni grant Keeping it Modern, potporu Getty Fondacije posvećenu očuvanju modernističke arhitekture s fokusom „na najvažnije građevine dvadesetog stoljeća“. 

Od 2014. godine, putem Keeping It Modern granta, podržana su 64 projekta iznimnog arhitektonskog značaja koji doprinose unapređenju prakse očuvanja. O svojim iskustvima s ovim grantom govorit će međunarodno priznati teoretičar i povjesničar arhitekture Ruben Arevshatyan iz Erevana, Armenija.

Uz lokalne stručnjake u polju, ugostit će se i bečku umjetnicu i ko-kustosicu velike izložbe Sovjetski modernizam 1955.-1991.: nepoznate priče, koju je 2012. godine organizirao Architekturzentrum Wien, Ekaterinu Shapiro Obermair.

O svojim iskustvima zaštite modernističkih izgrađenih okoliša nakon neovisnosti Maroka, govorit će profesori Škole arhitekture u Casablanci, Imad Dahmani i Lahbib El Moumni, iz organizacije MAMMA.

Osim predavanja, prezentacija i razgovora, program će uključivati niz stručno vođenih tura otvorenih za javnost. S obzirom na dosadašnje djelovanje i prakse projekta Motel Trogir, simpozij će biti artikuliran oko sljedećih tema:

# Projekt Motel Trogir 2013. - 2019., kako štitimo arhitekturu modernizma?, kritička refleksija
# Mediteranska mreža modernizma: fokus na zemlje sjeverne Afrike, primjer Maroka
# Odnos između historizacije moderniteta, aktivističkih praksi zaštite modernističke arhitekture i suvremenih umjetničkih praksi, trenja i preplitanja

Više informacija o programu i rasporedu pronađite ovdje.