Foto: WikiFoto: WikiUdruga Franak jučer je zaprimila odluku Visokoga upravnog suda RH kojom je odbijena tužba Hrvatske narodne banke za poništenje rješenja Povjerenice za informiranje. Povjerenica je svojim rješenjem, još u srpnju ove godine, naložila HNB-u da Udruzi Franak dostavi podatke o nezakonitostima poslovnih banaka u provedbi konverzije kredita sa švicarskim francima.

Podsjetimo, Udruga Franak potaknuta brojnim nezakonitostima u postupanju banaka pri provedbi konverzije kredita, još je u siječnju ove godine, a zbog postupaka banaka kojima su oštećene tisuće korisnika kredita, tražila od HNB-a kao regulatora tržišta da se počne tako konačno i ponašati te da dostavi Udruzi Franak sve podatke o nezakonitostima poslovnih banaka.

HNB je to nezakonito odbijao učiniti već punih 10 mjeseci pravdajući se da su nezakonita postupanja banaka poslovna tajna koju ne smije odati. Samovolji, prikrivanju nezakonitosti i izigravanju zakona došao je konačno kraj, jer je Visoki upravni sud RH utvrdio kako:

"Pitanje posluju li banke u Republici Hrvatskoj nije pitanje koje se tiče samo Udruge Franak i kreditnih dužnika već svih građana Republike Hrvatske" te kako su pitanja "koje institucije su predmet nadzora, koje se mjere izriču i koji se postupci pokreću i u kojoj mjeri nadzirani subjekti poštuju propise, pitanja od interesa javnosti jer se time ostvaruje efikasno funkcioniranje tržišta, zaštićuju potrošači i omogućuje ostvarivanje ekonomske aktivnosti, djelovanje tržišta i stvaranje profita pod istim uvjetima za sve."

HNB je sada dužan bez odgode odgovoriti na sva traženja Udruge Franak i to:

1) jesu li pokrenuli postupak supervizije nad poslovnim bankama obveznicama provedbe postupka konverzije ?

2) nad kojim bankama su postupak pokrenuli i kada ?

3) jesu li utvrdili nezakonitosti u postupku konverzije, koje i kod kojih banaka ?

4) jesu li prema bankama poduzeli kakve mjere i o kojim bankama i mjerama se radi ?

5) jesu li pokrenuli prekršajne postupke protiv banaka i kojih ?

Nije naime tajna da u Republici Hrvatskoj već 25 godina djeluje "sinergija nezakonitosti" HNB-a i poslovnih banaka i to prije svega HNB-a i najvećih poslovnih banaka. HNB sustavno već desetljećima, "zakonom šutnje", prikriva njihovo nezakonito poslovanjeOdgovorima na ta pitanja bit će okončana desetomjesečna pravna bitka Udruge Franak sa HNB-om te će biti rasvijetljeno nezakonito ponašanje banaka u konverziji kredita. Svakako tom odlukom započinje i jedno novo razdoblje u poslovanju HNB-a i poslovnih banaka. Nije naime tajna da u Republici Hrvatskoj već 25 godina djeluje "sinergija nezakonitosti" HNB-a i poslovnih banaka i to prije svega HNB-a i najvećih poslovnih banaka.

Iz Udruge upozoravaju kako HNB sustavno već desetljećima "zakonom šutnje" prikriva nezakonito poslovanje. HNB je tako dopustio špekulaciju banaka sa švicarskim francima u stambenim kreditima, dopustio je iznošenje milijardi kuna iz RH derivatnim špekulativnim poslovima valutnim swapovima bez i jedne kune plaćenog poreza, dopustio je manipulacije kamatnim stopama u svim kreditima sa promjenjivim kamatama, a istovremeno, usprkos presudama kojima su utvrđene nezakonitosti, nije niti jednoj banci izrekao niti jednu kunu kazne.

"U javnosti je već izneseno kako je HNB sličniji tajnoj službi nego modernoj središnjoj banci te umjesto da promiče transparentnost svog rada i bude primjer odgovornosti, stručnosti i poštivanja zakonitosti - krši zakone i negira temeljna načela pravne države, ponašajući se kao država u državi", zaključuju iz Franka.

Ključne riječi: HNB, Udruga Franak
<
Vezane vijesti