Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaIz udruge Prijatelji životinja pozivaju sve građane koji još nisu, da potpišu peticiju za zabranu petardi do kraja siječnja jer će udruga 2. veljače predati sve skupljene potpise Ministarstvu unutarnjih poslova.
Udruga Prijatelji životinja do sada je prikupila preko deset tisuća digitalnih i vlastoručnih potpisa građana koji podržavaju zabranu korištenja petardi i drugih eksplozivnih sredstava II. i III. razreda.
 
"Osim već poznate opasnosti za zdravlje i život ljudi, nebrojenih slučajeva teških ozljeda šaka, stopala i lica, gubljenja oka, teških oštećenja sluha i slično, potrebno je naglasiti i opasnosti korištenja eksplozivnih tvari i njihovih posljedica na životinje. Uz mnoge teške i smrtonosne ozljede životinja zbog neposrednog kontakta s eksplozivnim tvarima, velik problem predstavlja i buka koju uzrokuju", naglašavaju iz udruge.
 
Iako su Zakonom o eksplozivnim tvarima Republike Hrvatske regulirani prodaja pirotehničkih sredstava, vrijeme uporabe i ograničenje vezano uz dob, u praksi je teško nadzirati njihovo provođenje zbog masovnosti njihove uporabe. Isti je slučaj sa Zakonom o kaznenom postupku i Zakonom o prekršajima, koji bi trebali regulirati to područje. Zato iz udruge Prijatelji životinja pozivaju sve građane koji još nisu, da potpišu peticiju do kraja siječnja jer će udruga 2. veljače predati sve skupljene potpise Ministarstvu unutarnjih poslova. 
 
Peticiju možete potpisati OVDJE.
Ključne riječi: Prijatelji životinja
<
Vezane vijesti