Foto: HINAFoto: HINANakon odluke Grada Splita o zatvaranju zoološkoga vrta na Marjanu i izmještanju većine životinja, te objave javnog poziva za ponudu novih sadržaja na tom području, udruga Prijatelji životinja predložila je izgradnju virtualnog edukativnog centra.
Udruga je u srijedu u priopćenju istaknula kako postoje brojni sadržaji koji bi se mogli ponuditi na Marjanu ili drugdje. Smatra da ponudu grada može bolje upotpuniti niz projekata poput botaničkoga vrta, planetarija, adrenalinskoga parka, šetališta s edukativnim tablama i sl. Ti projekti su jeftiniji za održavanje, a kulturno i turistički napredniji, kažu Prijatelji životinja. 
 
"Ako se u sklopu Prirodoslovnog muzeja želi nastaviti s predstavljanjem različitih životinja, virtualni edukativni centar omogućio bi građanima, pomoću napredne računalne tehnologije, promatranje životinja u njihovu prirodnom okruženju, a s već dostupnom 3D-tehnologijom mogli bi čak i biti među njima", poručuju iz udruge.  
Prijatelji životinjaupozoravaju da Split nema svoje sklonište za napuštene životinje, kao ni programe zbrinjavanja, kastracije i udomljavanja životinja.
 
Prijatelji životinja smatraju posebno važnim da Split prilikom biranja budućih projekata ne uključuje projekte koji ugrožavaju životinje, jer takvi sadržaji ni na koji način ne predstavljaju javnu potrebu Splita.  
 
"Zoološki vrt na Marjanu zadnjih desetak godina postao je simbolom životinjske patnje i loša kulturna, edukativna i turistička promidžba grada, za koju se i predaleko pročulo, a koja je ujedno oduzimala građanima golem novac. U interesu je Grada, kao i zaštite životinja, da se unaprijed spriječe projekti koji bi uključivali iskorištavanje životinja, bilo divljih ili domaćih", stoji u priopćenju.  
 
Prijatelji životinja također upozoravaju da Split nema svoje sklonište za napuštene životinje, kao ni programe zbrinjavanja, kastracije i udomljavanja životinja, a golemi novac koji bi se potencijalno namijenio za nepotrebnu izgradnju novoga zoološkog vrta ili sličnih sadržaja može biti uložen u izgradnju skloništa za napuštene životinje. 
Ključne riječi: Prijatelji životinja, Marjan
<
Vezane vijesti