Prtsc: Mediafreedom.ushahidi.comPrtsc: Mediafreedom.ushahidi.comNevladine organizacije pozivaju sve koji su bili suočeni s kršenjem medijskih sloboda da to prijave, nakon čega će verificirani slučajevi završiti na virtualnoj karti Europe

Britansko udruženje Indeks cenzure i međunarodna organizacija Osservatorio Balcani e Caucaso osmislili su i kreirali mapu s kršenjem medijskih sloboda u državama članicama EU i onima koje su u statusu kandidata. Riječ je projektu koji ima za cilj detektirati sve vrste povreda novinarskih sloboda, bilo da je riječ o fizičkim prijetnjama, cenzuri i drugim kršenjima novinarskih prava s kojima se u Europi suočavaju novinari, blogeri ili građani uključeni u potonje projekte.

"Osservatorio Balcani e Caucaso" (OBC) će u sljedećih godinu dana u 11 balkanskih zemalja pratiti i dokumentirati povrede novinarskih sloboda. "H-Alter" je hrvatski partner u projektu

Nevladine organizacije pozivaju sve koji su bili suočeni s opisanim nezakonitostima i pritiscima da to prijave na ovu stranicu, nakon čega će samo verificirani slučajevi završiti na virtualnoj karti Europe. Tamo je dosad osvanulo dvadesetak takvih slučajeva, a organizatori su najavili da će uskoro postaviti i cjelokupni izbornik na drugim jezicima osim engleskog.

"Indeks cenzure vjeruje da je slobodno izražavanje temelj slobodnog društva, a ova će internetska stranica omogućiti novinarima da prijave povrede njihovih prava čim se one dogode. Mapirajući ova izvješća na internetu, cjelokupni sistem ćemo pretvoriti u mehanizam za zaštitu i zalaganje za novinarske slobode, naglašavajući pritom povrede istih koje se i dalje događaju u Europi", kazala je Melody Patry, djelatnica Indeksa medijske centure. Osservatorio Balcani e Caucaso (OBC) će u sljedećih godinu dana u 11 balkanskih zemalja, koje, među ostalim, uključuju Rumunjsku, Grčku i Srbiju, pratiti i dokumentirati povrede novinarskih sloboda kroz četiri projekta što se financiraju sredstvima iz Europske komisije. H-Alter je hrvatski partner u projektu Sigurnosna mreža za europske novinare.

Ključne riječi: sloboda medija
<
Vezane vijesti