Uprava pulskog lista "Glas Istre" izrekla je svojim novinarima Maši Jerin i Zoranu Angeleskom opomenu pred otkaz, jer su 29. juna aktivno učestvovali u organizaciji konferencije za novinare građanske inicijative "Volim Pulu"

To je u četvrtak saopćila Podružnica Sindikata novinara Hrvatske. Njih dvoje su prisustvovali konfereciji za vreme redovne dnevne pauze, no član Uprave Dražen Žmak nije prihvatio to njihovo objašnjenje, baš kao ni glavni urednik Ranko Borovečki koji je u potpunosti prihvatio mišnjenje Uprave.

"Članovi Sindikata novinara Hrvatske podružnice Glas Istre su zbog takve sramotne odluke ogorčeni i zgroženi. Smatramo da novinar, kao i svaki radnik, ima pravo na dnevni odmor tijekom radnog vremena, a što je utvrđeno Zakonom o radu", kaže se u saopštenju SNH. Maša Jerin, novinarka Glasa Istre i sindikalna povjerenica Podružnice SNH, kaže za e-Novine da se ovakav potez Uprave može smatrati vrstom zastrašivanja i odmazde prema zaposlenima u tom listu, koji su stupili u štrajk krajem prošle godine.

"To jeste neka vrsta pritiska. Kada se sindikalnom povjereniku da opomena pred otkaz, time se šalje upozorenje ostalim radnicima. Mi smo u štrajku upozoravali na smanjenje naših radničkih prava ukidanjemkolektivnog ugovora o radu i smanjenjem plaća. Upozoravali smo na sve veći upliv politike na naš list. Na naše uključivanje u građansku inicijativu koja se protivi projektu Brijuni rivijera - kako ga predstavlja župan Ivan Jakovčić - ne gledaju blagonaklono ni glavni urednik Glasa Istre, koji je postavljen na to mesto od strane te iste garniture, niti novi vlasnik koji ima dobre veze sa vladajućim IDS", ističe Maša Jerin.

Photo: www.ipress.hr Photo: www.ipress.hr

"Još uvijek se ne zna što će graditi niti koja će radna mjesta biti otvorena. Ne postoje nikakvi planovi niti predviđanja ekonomske isplativosti svega toga. Normalno je da se novinari, kao i svi drugi građani, uključe u ovakvu inicijativu. Za nas kažu da smo u sukobu interesa, a zapravo su u sukobu interesa oni novinari i urednici koji pišu polureklamne članke i za to dobivaju nagrade", smatra glavna povjerenica Sindikata. Njen kolega Zoran Angeleski, kome je takođe priprećeno otkazom, uveren je da napad dolazi iz krugova bliskih županijskim vlastima, odnosno iz kabineta župana Ivana Jakovčića.

"Ponašanje Uprave Glasa Istre i glavnog urednika Ranka Borovečkog pokazuje njihovu histeriju prije svega zbog opravdanih prijetnji koje im stižu iz pravosudnih krugova, a u vezi sa spornim poslovanjem tvrtke koja izdaje našu novinu. Očekujem da će ta nervoza među njima biti sve veća jer ona u biti nosi nervozu politički mnogo većih igrača. Među njima je prvi u nizu istarski župan i predsednik IDS Ivana Jakovčića", rekao je Angeleski za naš portal.

Jakovčić je na hrvatskim portalima povezivan sa nizom nepravilnosti i povlastica koje je stekao kao župan Istarske županije. Jedan od primera datira od pre nekoliko godina kada je u javnost dospela informacija da je Ivan Jakovčić kupio imanje Sveti Jurje na natečaju koji je, kako su izveštavali mediji, bio namešten, te da je to zemljište dobio po bagatelnoj ceni od dva miliona kuna. Zoran Angeleski ističe da je istarski župan svojim uticajem koji, kako kaže naš sagovornik, "seže i do EPH i Prisavlja", uspeo da niveliše medije u Istri.

"On je u suštini glavni urednik Glasa Istre još od prije pet godina kada je u tom listu smjenjena glavna urednica i šest istaknutih novinara. On je najodgovornija osoba za očajno stanje u Glasu Istre, jer je uspostavio političku kontrolu, a zatim i cenzuru putem montiranog glavnog urednika", smatra Angeleski.

Podsetimo, deo zaposlenih u pulskom listu "Glas Istre" stupio je novembra 2010. godine u štrajk, protestujući, između ostalog, zbog kršenja radničkih prava novinara tog lista, koji je neodgovornim poslovanjem rukovodstva zapalo u tešku finansijsku krizu. Tokom višednevne obustave rada, Uprava je štrajkače doslovno izbacila na ulicu, zabranivši im ulazak u zgradu. Maša Jerin navodi da su ona i njen kolega Angeleski dobili otvorene pretenje od strane glavnog urednika Borovečkog, ali da se ne boje posledica.

"Naši nadređeni urednici su se vodili time da mi svoj posao odrađujemo korektno. Glavni urednik je, na moju konstataciju da mi možemo za vrijeme dnevnog odmora organizirati šta god želimo, zaprijetio: 'Samo vi organizirajete, pa ćete vidjeti šta će vam se dogoditi.' Mi se sankcija ne bojimo, jer nismo prekršili ni Zakon o radu niti Pravilnik", zaključuje ona.


Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudili su opomenu koju je Uprava pulskog lista izrekla novinarima tog lista, i traže od članova tog tela da povuku "neutemeljena upozorenja pred otkaz novinarima Maši Jerin i Zoranu Angeleskom, kako se i taj spor ne bi morao rješavati na sudu". "Novinarski posao je sam po sebi odgovoran i težak, pa neodgovorni poslodavci ne bi smjeli dodatno pojačavati stres pod kojim novinari svakodnevno rade kako bi uspjeli ispoštovati sve kraće rokove, odraditi sve veći obim poslova za sve manje plaće i svaki dan iznova polagati ispit pred strogim sudom javnosti. Eventualni društveni angažman novinara spada u domenu temeljnih ljudskih prava koja poslodavac nema pravo ni kontrolirati ni ograničavati", kaže se u zajedničkom saopštenju SNH i HND.

Ključne riječi: glas istre, Ivan Jakovčić
<
Vezane vijesti