Foto: PixabayFoto: PixabayKrajem travnja u Beču započinje već tradicionalna akcija proljetnog čišćenja grada. Svako proljeće bečki magistratski odjel za gospodarenje otpadom, čišćenje cesta i vozni park organizira akciju čišćenja gradskih površina, u kojoj mogu sudjelovati svi građani bez obzira na uzrast. Ovogodišnja akcija traje do 9. svibnja, a Grad je već zaprimio 14 tisuća prijava za sudjelovanje.

Uz građane u čišćenju sudjeluju i škole, vrtići i razne udruge. Volonterima se na raspolaganje stavlja reflektirajuće prsluke, radne rukavice i posebno označene vreće za smeće koje kada se napune zaposlenici odjela odvoze.Od početka ovog projekta 2006. godine preko 175 tisuća građana i građanki sakupilo je 320 tona smeća s gradskih površina

Proljetnom akcijom čišćenja Beč želi podići svijest o čistoći grada i potaknuti građane na brigu o okolišu. Ulli Sima, članica bečkog poglavarstva za zaštitu okoliša, prilikom najave akcije napomenula je kako je posebno bitno uključiti djecu i mlade u ovaj projekt te kako izgovora za bacanje smeća na javne površine nema jer u gradu postoji 25 tisuća kanti za otpad.

Od početka ovog projekta 2006. godine preko 175 tisuća građana i građanki sakupilo je 320 tona smeća s gradskih površina. Samo je u prošloj godini sakupljeno oko 29 tona. Dobrovoljno uključivanje građana u ovakve akcije svjedoči o njihovoj svijesti i brizi za okoliš i grad u kojem žive.

Uz javne se površine čiste i one vodene, pa će tako krajem travnja ronioci zaroniti u dubine kanala Novi Dunav i početi s izvlačenjem "zalutalog" otpada. Prijašnjih su godina na dnu kanala pronađeni bicikli, plastične boce, stolci i razni drugi predmeti čije je mjesto na odlagalištu, a ne ispod površine vode.

<
Vezane vijesti