Marinko Čulić 28.08.2014.

Avangarda zapadne periferije

Marinko Čulić Velika fertutma digla se uoči današnje konferencije zapadnobalkanskih zemalja u Berlinu zbog najave da će se ondje odlučiti o novom pravcu Jadransko-jonske autoceste. Ona ne bi išla preko Dubrovnika nego kroz Bosnu i Hercegovinu.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Energetske zadruge - partnerstva za održivi razvoj zajednica

Fotografija članka
U sklopu "Zagrebačkog energetskog tjedna" udruga DOOR i UNDP Hrvatska organiziraju tribinu pod nazivom "Energetske zadruge - partnerstva za održivi razvoj zajednica" u utorak, 15. svibnja, od 11 do 14 sati u prostorima Tribina Grada Zagreba (Kaptol 27).

Udruga DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja) i UNDP Hrvatska predstavit će energetske zadruge te raspravljati o stanju postojećih zadruga u Hrvatskoj, primjerima i mogućnostima razvoja energetskih zadruga te iskustva postojećih energetskih zadruga u EU.

Na tribini će se predstaviti  koncept zadrugarstva, planovi za osnivanje energetskih zadruga u Hrvatskoj te raspravljati o mogućnostima njihovog budućeg razvoja.Sa zadovoljstvom možemo najaviti  gosta iz Europske federacije grupa i zadruga građana za obnovljive izvore energije (www.rescoop.eu). G. Dirk Knapen će predstaviti nekoliko uspješnih modela zadruga u EU koje se bave održivom energetikom na području proizvodnje, opskrbe ili upravljanja mrežom. 

Govornici: 

Robert Pašičko - UNDP Hrvatska

Ilda Stanojević - Hrvatski savez zadruga

Dirk Knapen  - Europska  federacija grupa i zadruga građana za obnovljive izvore energije  

Toni Vidan - Zelena akcija

Vjeran Piršić - Eko Kvarner

Energetske zadruge pokazale su  se kao vrlo koristan poduzetnički model za lokalne zajednice jer građani  koji su suvlasnici postrojenja sudjeluju u svim fazama projekta  (od planiranja do korištenja) što im omogućuje nadzor nad lokalnim prirodnim resursima i proizvodnju energije na ekološki najprihvatljiviji način. Povrh toga, izdaci za uvoz energenata (nafta, plin, električna energija) znatno se smanjuju, a povećava se energetska neovisnost, otvaraju se nova radna mjesta, dobit ostaje u zajednici čime se pokrivaju javne potrebe, ulaže u komunalnu infrastrukturu, škole, vrtiće, obnovu zgrada i sl.

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

26.08.

Ivan Zoković: "Uradi sam" energija/ Predavanje

Ne propustite poslušati predavanje Ivana Zokovića iz ZMAG-a o "Uradi sam" energiji koje će se održati u petak, 5. rujna, na ZeGeVege festivalu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, s početkom u 11 sati.

25.08.

Okrugli stol o održivom gospodarenju otpadom

Okrugli stol održat će se 26. kolovoza od 11 sati u Kninu, Ulica kralja Zvonimira 36, te 27. kolovoza od 11 sati u Drnišu, u Društvenom domu, Kralja Zvonimira 10.

25.08.

Mali Zeleni Festival u Križevcima

Mali Zeleni Festival je festival ekološke tematike koji se održava u Križevcima u razdoblju od 27. do 30. kolovoza 2014. godine.

25.08.

2. Festival alternative i ljevice u Šibeniku

Od 3. do 6.rujna u Šibeniku će, u sklopu Festivala alternative i ljevice boraviti najveća intelektualna krema svijeta. Najzvučnije ime 2. FALIŠ-a svakako je časna sestra ljevičarka Teresa Forcades.

22.08.

Ne dvoji - odvoji

Zadnja akcija prikupljanja odvojenog otpada u organizaciji Udruge "Krizni eko stožer Marišćina" održat će se u subotu, 6. rujna 2014. godine ispred Stare škole u Marčeljima od 8:30 do 11:30 sati

21.08.

"Raskinimo Vatikanske ugovore!"

Povjed protiv Vatikanskih ugovora bit će održan 20. rujna 2014. u 14:00 na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

19.08.

Kome pri(o)padaju bivši vojni prostori - studija slučaja bivše vojarne Samogor na Visu

Javna tribina "Kome pri(o)padaju bivši vojni prostori - studija slučaja bivše vojarne Samogor na Visu" održat će se u sklopu Zelene akademije u četvrtak, 28. kolovoza, u 21 sat u Hrvatskom domu na Visu.

Info most
Superknjižara
Dokukino
Info most