Marina Kelava 15.04.2014.

Razmontiravanje željeznica

Marina Kelava Prošloga su tjedna ukinute ili reducirane brojne domaće željezničke linije koje povezuju sela u odumiranju s gradićima u odumiranju. Međutim, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nije se tom prilikom posuo pepelom ni ponudio ostavku.

Što nas čeka

Trg Burze

Deutsche welle

Energetske zadruge - partnerstva za održivi razvoj zajednica

Fotografija članka
U sklopu "Zagrebačkog energetskog tjedna" udruga DOOR i UNDP Hrvatska organiziraju tribinu pod nazivom "Energetske zadruge - partnerstva za održivi razvoj zajednica" u utorak, 15. svibnja, od 11 do 14 sati u prostorima Tribina Grada Zagreba (Kaptol 27).

Udruga DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja) i UNDP Hrvatska predstavit će energetske zadruge te raspravljati o stanju postojećih zadruga u Hrvatskoj, primjerima i mogućnostima razvoja energetskih zadruga te iskustva postojećih energetskih zadruga u EU.

Na tribini će se predstaviti  koncept zadrugarstva, planovi za osnivanje energetskih zadruga u Hrvatskoj te raspravljati o mogućnostima njihovog budućeg razvoja.Sa zadovoljstvom možemo najaviti  gosta iz Europske federacije grupa i zadruga građana za obnovljive izvore energije (www.rescoop.eu). G. Dirk Knapen će predstaviti nekoliko uspješnih modela zadruga u EU koje se bave održivom energetikom na području proizvodnje, opskrbe ili upravljanja mrežom. 

Govornici: 

Robert Pašičko - UNDP Hrvatska

Ilda Stanojević - Hrvatski savez zadruga

Dirk Knapen  - Europska  federacija grupa i zadruga građana za obnovljive izvore energije  

Toni Vidan - Zelena akcija

Vjeran Piršić - Eko Kvarner

Energetske zadruge pokazale su  se kao vrlo koristan poduzetnički model za lokalne zajednice jer građani  koji su suvlasnici postrojenja sudjeluju u svim fazama projekta  (od planiranja do korištenja) što im omogućuje nadzor nad lokalnim prirodnim resursima i proizvodnju energije na ekološki najprihvatljiviji način. Povrh toga, izdaci za uvoz energenata (nafta, plin, električna energija) znatno se smanjuju, a povećava se energetska neovisnost, otvaraju se nova radna mjesta, dobit ostaje u zajednici čime se pokrivaju javne potrebe, ulaže u komunalnu infrastrukturu, škole, vrtiće, obnovu zgrada i sl.

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

17.04.

Razvojne perspektive Jadrana/ Tribina

Tribina će se održati u srijedu, 23. travnja, od 18 i 30 do 20 sati u Pučkom otvorenom učilištu "Dom na žalu" (Magazin 5, Preko, Ugljan).

17.04.

Cenzura: Provedba zakona o ravnopravnosti spolova

Pogledajte emisiju "Cenzura" ovaj petak 18. travnja 2014. na TV "Jadranu" u 21 i 10 sati-

16.04.

Aktivističke prakse i civilno društvo/ Predavanje

Predavanje će se održati u zagrebačkoj Galeriji "Nova", Teslina 7, u četvrtak, 17. travnja, od 19 sati.

16.04.

Europski parlament: 50/50 – hoće li ove godine biti drugačije?/ Tribina

Tribina će se održati u četvrtak, 17. travnja, u prostorima zagrebačkog "Kulturno informativnog centra" na adresi Preradovićeva 5, s početkom u 19 sati.

16.04.

Nezavisno novinarstvo u Hrvatskoj/ Tribina

O problemima i izazovima svojega posla na posljednjoj tribini ovogodišnjeg 10. "Culture Shock Festivala", u četvrtak 17. travnja, govorit će neki od glavnih aktera nezavisnog i aktivističkog novinarstva u Hrvatskoj. Tribina će se održati u Klubu kulture u Križevcima s početkom u 19 i 30.

15.04.

Znanost klimatskih promjena i Hrvatska/ Rasprava

Rasprava "Znanost klimatskih promjena i Hrvatska" održat će se u srijedu, 23. travnja, u 10 sati u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, Zagreb.

15.04.

Osnove digitalne zaštite za novinare/ Radionica

Radionica će se održati u četvrtak, 24. travnja u prostoru zagrebačkog net.kulturnog kluba "MaMa", Preradovićeva 18, od 10 do 13 sati i od 14 do 17 sati. Rok za prijave je utorak, 22. travnja.

Dokukino
Info most
Superknjižara
Info most