Marina Kelava 15.04.2014.

Razmontiravanje željeznica

Marina Kelava Prošloga su tjedna ukinute ili reducirane brojne domaće željezničke linije koje povezuju sela u odumiranju s gradićima u odumiranju. Međutim, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nije se tom prilikom posuo pepelom ni ponudio ostavku.

Što nas čeka

Trg Burze

Deutsche welle

Energetske zadruge - partnerstva za održivi razvoj zajednica

Fotografija članka
U sklopu "Zagrebačkog energetskog tjedna" udruga DOOR i UNDP Hrvatska organiziraju tribinu pod nazivom "Energetske zadruge - partnerstva za održivi razvoj zajednica" u utorak, 15. svibnja, od 11 do 14 sati u prostorima Tribina Grada Zagreba (Kaptol 27).

Udruga DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja) i UNDP Hrvatska predstavit će energetske zadruge te raspravljati o stanju postojećih zadruga u Hrvatskoj, primjerima i mogućnostima razvoja energetskih zadruga te iskustva postojećih energetskih zadruga u EU.

Na tribini će se predstaviti  koncept zadrugarstva, planovi za osnivanje energetskih zadruga u Hrvatskoj te raspravljati o mogućnostima njihovog budućeg razvoja.Sa zadovoljstvom možemo najaviti  gosta iz Europske federacije grupa i zadruga građana za obnovljive izvore energije (www.rescoop.eu). G. Dirk Knapen će predstaviti nekoliko uspješnih modela zadruga u EU koje se bave održivom energetikom na području proizvodnje, opskrbe ili upravljanja mrežom. 

Govornici: 

Robert Pašičko - UNDP Hrvatska

Ilda Stanojević - Hrvatski savez zadruga

Dirk Knapen  - Europska  federacija grupa i zadruga građana za obnovljive izvore energije  

Toni Vidan - Zelena akcija

Vjeran Piršić - Eko Kvarner

Energetske zadruge pokazale su  se kao vrlo koristan poduzetnički model za lokalne zajednice jer građani  koji su suvlasnici postrojenja sudjeluju u svim fazama projekta  (od planiranja do korištenja) što im omogućuje nadzor nad lokalnim prirodnim resursima i proizvodnju energije na ekološki najprihvatljiviji način. Povrh toga, izdaci za uvoz energenata (nafta, plin, električna energija) znatno se smanjuju, a povećava se energetska neovisnost, otvaraju se nova radna mjesta, dobit ostaje u zajednici čime se pokrivaju javne potrebe, ulaže u komunalnu infrastrukturu, škole, vrtiće, obnovu zgrada i sl.

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

24.04.

Prajdionica: Tako malo vremena, toliko puno zabluda - znanost o LGBT-u

Šesta "Prajdionica" uplovit će se u vode znanosti, prvenstveno medicine i psihologije, te rasvijetliti put homoseksualnosti od grijeha, preko psihopatologije do LGBT obitelji. "Prajdionica" će se održati u nedjelju 27. travnja, u 19 sati, u net klubu MaMa, Preradovićeva 18, Zagreb.

24.04.

Slučaj NSU: Desničarski teror u suvremenoj Njemačkoj/ Tribina

Što slučaj NSU govori o rezultatima "denacifikacije" i stanju demokracije u Njemačkoj, te kakvu ulogu u svemu tome ima službena teorija "ekstremizama" saznajte u razgovoru s aktivistima uključenim u praćenje procesa u subotu 26. travnja u 19 sati u Showroomu Galerije "Nova", Teslina 7, Zagreb.

24.04.

Glas građana gradskoj vlasti ne znači ništa?/ Tribina

Inicijativa "Volim Pulu" poziva građanke i građane na javnu tribinu o Muzilu koja će se održati u srijedu 30. travnja u 19 sati u Domu hrvatskih branitelja, a na koju će biti pozvani svi vijećnici i gradska uprava.

24.04.

Great cloth diaper change/ Međunarodna akcija

U tjednu kada obilježavamo Dan planeta Zemlje, udruga "Roda" – Roditelji u akciji organizira sudjelovanje u međunarodnoj inicijativi kojom će se pokušati oboriti prošlogodišnji Guinnessov rekord u previjanju platenih pelena. Akcija će se održati u subotu 26. travnja u prostorima Udruge "Roda" u Čanićevoj 14 u Zagrebu u 11 sati.

24.04.

Cenzura: Građanski nadzor

Pogledajte emisiju "Cenzura" u petak 25. travnja na TV Jadranu u 21:10 sati.

24.04.

Čitaonica: Referendum kao prilika za obnovu demokracije

Na novom susretu "Čitaonice za kritičku politiku" FPZG-a, koji će se održati u petak, 25. travnja, u 18 sati u Dvorišnoj dvorani fakulteta (Lepušićeva 6, Zagreb), gostovat će Danijela Dolenec s Fakulteta političkih znanosti na temu "Referendum kao prilika za obnovu demokracije", dok će gost komentator ovog puta biti Goran Čular s istog fakulteta.

23.04.

Razgovor s Leopoldinom Fortunati

Događanje organiziraju Centar za ženske studije, Feministički front i Multimedijalni institut, a razgovor će se održati u petak 25. travnja u net.kulturnom klubu MaMa (Preradovićeva 18, Zagreb), s početkom u 14 sati.

Dokukino
Superknjižara
Info most
Info most