Antej Jelenić 24.07.2014.

Politika i alkemija

Antej Jelenić Neovisno o bilo kakvom programu ili kriminalnom ili čak ubilačkom poduhvatu, politička partija svemutirajuća je supstanca kojoj možemo pripisivati proizvoljna svojstva, kao što naivan alkemičar pripisuje tvari svojstva koja nemaju veze s njezinom prirodom.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Energetske zadruge - partnerstva za održivi razvoj zajednica

Fotografija članka
U sklopu "Zagrebačkog energetskog tjedna" udruga DOOR i UNDP Hrvatska organiziraju tribinu pod nazivom "Energetske zadruge - partnerstva za održivi razvoj zajednica" u utorak, 15. svibnja, od 11 do 14 sati u prostorima Tribina Grada Zagreba (Kaptol 27).

Udruga DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja) i UNDP Hrvatska predstavit će energetske zadruge te raspravljati o stanju postojećih zadruga u Hrvatskoj, primjerima i mogućnostima razvoja energetskih zadruga te iskustva postojećih energetskih zadruga u EU.

Na tribini će se predstaviti  koncept zadrugarstva, planovi za osnivanje energetskih zadruga u Hrvatskoj te raspravljati o mogućnostima njihovog budućeg razvoja.Sa zadovoljstvom možemo najaviti  gosta iz Europske federacije grupa i zadruga građana za obnovljive izvore energije (www.rescoop.eu). G. Dirk Knapen će predstaviti nekoliko uspješnih modela zadruga u EU koje se bave održivom energetikom na području proizvodnje, opskrbe ili upravljanja mrežom. 

Govornici: 

Robert Pašičko - UNDP Hrvatska

Ilda Stanojević - Hrvatski savez zadruga

Dirk Knapen  - Europska  federacija grupa i zadruga građana za obnovljive izvore energije  

Toni Vidan - Zelena akcija

Vjeran Piršić - Eko Kvarner

Energetske zadruge pokazale su  se kao vrlo koristan poduzetnički model za lokalne zajednice jer građani  koji su suvlasnici postrojenja sudjeluju u svim fazama projekta  (od planiranja do korištenja) što im omogućuje nadzor nad lokalnim prirodnim resursima i proizvodnju energije na ekološki najprihvatljiviji način. Povrh toga, izdaci za uvoz energenata (nafta, plin, električna energija) znatno se smanjuju, a povećava se energetska neovisnost, otvaraju se nova radna mjesta, dobit ostaje u zajednici čime se pokrivaju javne potrebe, ulaže u komunalnu infrastrukturu, škole, vrtiće, obnovu zgrada i sl.

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

22.07.

Luka i igara/ Sajam povodom Međunarodne godine obiteljske poljoprivrede

Povodom proglašavanja 2014. godinom Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira Sajam lokalnih proizvoda Parka prirode Vransko jezero i okolice u subotu, 26. srpnja, na Info centru i vidikovcu Kamenjak.

22.07.

Eko tržnica u Rovinju i obraćanje Alexa Podolinskog

U srijedu, 23. srpnja, od 19 do 21 održat će se druga eko tržnica u Rovinju ispred gradske dvorane Valbruna (pored OŠ Jurja Dobrile). Istog dana, s početkom u 18.30 u OŠ Jurja Dobrile obratit će nam se Alex Podolinsky, pionir biološko dinamičke poljoprivrede.

17.07.

Cenzura: Volontiranje kao doprinos kvaliteti života u lokalnim zajednicama

Pogledajte emisiju "Cenzura" pogledajte u petak, 18. srpnja na TV "Jadranu" u 21:10.

17.07.

Obilježavanje 25 godina lezbijskog pokreta

Lezbijska grupa "Kontra" vas poziva na diskusiju i druženje povodom 25 godina, iliti četvrt stoljeća, osnutka prve lezbijske grupe u Hrvatskoj - "Lila inicijative". Druženje će se održati u petak, 18. srpnja, u LGBT centru (Petrinjska 27, Zagreb) s početkom u 19 sati.

16.07.

Vrata Europe/ Predavanje na temu migracija u Hrvatskoj

U petak, 18. srpnja, od 14 do 17 sati, u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10), održat će se predavanje Drage Župarića-Iljića (Institut za migracije i narodnosti, Zagreb) "Doors of Europe/Vrata Europe" na temu migracija u Hrvatskoj.

16.07.

Akcija skupljanja pomoći za životinje

Nakon dvije uspješne akcije prikupljanja pomoći za životinje u poplavljenim područjima, na kojima je udruga "Stop specizmu" sakupila i dostavila više od tonu hrane, lijekova i ostalih potrepština, u subotu, 19. srpnja, na zagrebačkom Glavnom kolodvoru od 12 do 18 sati održat će se i treća akcija.

16.07.

Transparentnost javnih nabava u obrambenom sektoru RH/ Konferencija

Centar za mirovne studije u suradnji s partnerima i uz logističku podršku Ministarstva obrane RH organizira konferenciju koja će se održati u petak 18. srpnja na vojnom učilištu "Petar Zrinski" (mala dvorana časničkog doma), Ilica 256b, s početkom u 9.30 sati.

Info most
Info most
Dokukino
Superknjižara