Marina Kelava 15.04.2014.

Razmontiravanje željeznica

Marina Kelava Prošloga su tjedna ukinute ili reducirane brojne domaće željezničke linije koje povezuju sela u odumiranju s gradićima u odumiranju. Međutim, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nije se tom prilikom posuo pepelom ni ponudio ostavku.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Proslava Dana Marjana

Fotografija članka
Društvo Marjan i Inicijativa Za Marjan, pozivaju sve građane na zajedničku proslavu Dana Marjana, u nedjelju 13. svibnja u 11h na plato kod crkvice sv. Nikole, gdje će se prezentirati i podijeliti mape s prikazom marjanskih toponima i pojedinačnih kulturnih dobara

Ove godine Društvo Marjan odlučilo je prekinuti dugogodišnji niz zajedničkih proslava Dana Marjana s Gradom Splitom, kao iskaz nezadovoljstva odnosom prema Park šumi Marjan.

Srećom, Park šuma Marjan nastala je voljom i opstala brigom građana, pa tako i danas upravo oni poduzimaju ključne korake u borbi za podizanje njene formalne zaštite.

Na prijedlog Inicijative Za Marjan, Društvo Marjan i Inicijativa Za Marjan priredili su potrebne materijale koje su 21. travnja poslali Ministarstvu kulture kao zahtjev za upisom Park šume Marjan na Listu kulturnih dobara nacionalnog značenja.

Ako se uzme u obzir da je Marjan velikim dijelom neistraženo arheološko nalazište, da se na njemu nalaze brojne crkvice, elementi i spomenici parkovne arhitekture, nekoliko kulturnih i znanstvenih institucija te da je i sama priroda kreacija starih Splićana, teško je povjerovati da do danas ovakav zahtjev nije zatražio nitko od stručnjaka sa raznih pozicija predviđenih za zaštitu i promociju kulturnog nasljeđa grada.

Splićanima preostaje nadati se da će novi postav Ministarstva kulture podržati zahtjev i utvrditi da Park šuma Marjan, kao kulturno-povijesna cjelina, u potpunosti udovoljava odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara za uvrštenje u Registar kulturnih dobara nacionalnog značenja, i to:

- kao krajolik ili njegov dio koji sadrži povijesno karakteristične strukture, koje svjedoče o

  čovjekovoj nazočnosti u prostoru;

- kao arheološko nalazište i arheološka zona;

- kao područje i mjesto s etnološkim i toponimskim sadržajima;

- kao park šuma s elementima perivojne arhitekture;

- kao dio grada.

U iščekivanju očitovanja nadležnog ministarstva Inicijativa ZA MARJAN i Društvo Marjan povodom Dana Marjana kod Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika zajedno postavljaju jumbo-plakat s mapom na kojoj su označeni pojedinačni spomenici kulture unutar granica PŠM.

Također, u čast prvog predsjednika Društva Marjan, Juraja Kolombatovića, Društvo Marjan posadilo je pored njegove biste i sasušenog čempresa posađenog davne 1908. godine, novi čempres, kao spomen na začetnika tog epohalnog zahvata za Split, pošumljavanja Marjana.

Društvo Marjan i Inicijativa ZA MARJAN, pozivaju sve građane na zajedničku proslavu Dana Marjana, u nedjelju 13. svibnja u 11h na plato kod crkvice sv. Nikole, gdje će se prezentirati i podijeliti mape s prikazom marjanskih toponima i pojedinačnih kulturnih dobara.

Kad institucije neće, nama je građanima dužnost samo-se-organizirati i prenositi svijest o kulturnom nasljeđu na mlađe naraštaje, jer ponavljamo, Marjan je nastao i opstao ljubavlju stanovnika Splita.

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

23.04.

Novinarska srijeda: Kandidati za nagradu "Novinar godine"

Novo izdranje tribine "Novinarska srijeda" održat će se u srijedu 23. travnja s početkom u 19 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma, Perkovčeva 2, Zagreb.

23.04.

Peticija protiv sramoćenja

Hrvatsko novinarsko društvo pokrenulo je potpisivanje peticije kojom se od Vlade i Hrvatskoga sabora traži ukidanje članak 148. Kaznenog zakona o djelu sramoćenja čija je oštrica usmjerena prvenstveno na novinare.

23.04.

Udomljavanje je fora/ Akcija

Akciju "Udomljavanje je fora" organiziraju Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba i Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, u suradnji s udrugom "Prijatelji životinja". "Udomljavanje je fora" održat će se u subotu, 26. travnja, od 9 do 15 sati na Trgu bana Josipa Jelačića s temom "Nevidljivi psi".

23.04.

Gledajte "Eko zonu"

U srijedu, 23. travnja, u 18 i 20, na Prvom programu HTV-a pogledajte novu emisiju "Eko zone". Reprizu je moguće pogledati istog dana u 21 i 30 na HTV4.

23.04.

Akcija čišćenja i očuvanja Krčića i Krke

Ekološka udruga "Krka" poziva građane Knina da se u subotu 26. travnja, u 9 sati pridruže akciji čišćenja i očuvanja Krke i Krčića koja će se održati u okviru nacionalne ekološke akcije "Zelena čistka".

22.04.

Izbori za Europski parlament - stavovi kandidata i kandidatkinja o pitanjima zaštite prava LGBT osoba/ Okrugli stol

Okrugli stol "Izbori za Europski parlament stavovi kandidata i kandidatkinja o pitanjima zaštite prava LGBT osoba" održat će se u srijedu 23. travnja s početkom u 10 sati u LGBT centru, Petrinjska 27, Zagreb.

22.04.

Što će biti kad narastem ili kako izgleda budućnost u osnovnoškolskim nastavnim programima?/ Predavanje u Zadru

U petak, 25. travnja, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u 18 sati održat će se posljednje predavanje u sklopu ciklusa "Javna sociologija" pod nazivom "Što će biti kad narastem ili kako izgleda budućnost u osnovnoškolskim nastavnim programima?".

Superknjižara
Info most
Dokukino
Info most