Marina Kelava 15.04.2014.

Razmontiravanje željeznica

Marina Kelava Prošloga su tjedna ukinute ili reducirane brojne domaće željezničke linije koje povezuju sela u odumiranju s gradićima u odumiranju. Međutim, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nije se tom prilikom posuo pepelom ni ponudio ostavku.

Što nas čeka

Trg Burze

Deutsche welle

Protiv (su)spaljivanja smeća u cementarama/ Prosvjed

Fotografija članka
U četvrtak 24. svibnja u 17 i 30 pred Cemexovom tvornicom Sv.Juraj u Kaštel Sućurcu održat će se mirni prosvjedni skup protiv (su)spaljivanja otpada u Cemexovim pogonima

Veliko zelenilo marjanskog poluotoka nezanemariv je, štoviše, idiličan dio  Kaštelanskog zaljeva. Ipak, par kilometara preko mora tri su dimnjaka cementare, kao i četvrti dimnjak željezare u kojem se spaljuje opasni otpad. Usvoje li se izmjene Zakona o otpadu, kojima se dozovljava cementarama da postanu spalionice opasnog otpada, osobito uvoznog, dobit ćemo sinergijski efekt četiri dimnjaka koji će trovati emisijama štetnih plinova zrak u radijusu od Trogira do Splita. Povećnje emisija štetnih plinova ugrozilo bi zdravlje ljudi i okoliš u mjeri koju ne bi mogao amortizirati ni Marjan kao pluća grada Splita. Dapače, kisele kiše mogle bi ugroziti opstanak zaštićene marjanske park šume.

Predviđene izmjene Zakona o otpadu, koje dozvoljavaju suspaljivanje opasnog otpada u cementarama, kao i uvoz otpada za energetsku obradu (članci 53. i 72.), pretvaraju nas u malu zemlju za veliki biznis spaljivanja tuđeg opasnog otpada.  Znamo li da je Albanija donijela zakon o uvozu otpada i da se na Grčku upravo vrši pritisak, postavlja se pitanje - pretvara li se Balkan u EU spalionicu?

Navedene dijelove izmjena Zakona svakako treba povuči. Međutim, dobar dio štetnih plinova iz Cemexovih dimnjaka već sad nastaje uslijed kemijskog procesa obrade cementa. Podsjećamo da je ova korporacija zbog prekoračenja dozvoljenih emisija, ili neinstaliranja suvremenih kontrolnih uređaja za mjerenje zagađenja zraka, u civiliziranim zemeljama poput SAD i EU u više navrata tužena. Prema podacima US Enviromental Protection Agency, od 11 cementara koje najviše zagađuju zrak u SAD u 2008. čak tri su bile Cemexove.

Zato je važno da zakonodavac natjera cementaše da ustraju na pronalaženju novih tehnologija i ekološki održivih građevinskih materijala. Primjerice, upotrebom nanotehnologija (nano cement) poboljšala bi se kvaliteta cementa, snizila njegova cijena i znatno smanjilo zagađenje okoliša. Također, upotreba plina kao goriva bila bi manje rizična od spaljivanja otpada.

U to ime, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode moralo bi omogućiti ekološkim udrugama da njihovi stručnjaci mogu nenajavljeni ulaziti u pogone i nadgledati sadržaj brodova koji pristaju kod Cemexa.

Pravo na zdravlje zajamčeno je Ustavom RH. Zakon o otpadu ne može biti iznad Ustava. Stoga je neotuđivo pravo građana koji će se naći u radijusu zračenja (Kaštela, Solin, Split, Trogir ) da na referendumu odluče žele li se kockati sa zdravljem sebe i svoje djece.

Osim što bi trebalo odustati od termičke obrade otpada u cementarama, novo Ministarstvo, kako bi dokazalo da zaštita okoliša doista jest njegova djelatnost, konačno bi trebalo potaknuti sanaciju devastiranih prostora Kaštelanskog zaljeva, pogotovo izvora rijeke Jadro.

Ukoliko Ministarstvo ne želi odustati od štetnih dijelova izmjena Zakona - i tako ignorirati volju lokalne vlasti (Gradsko vijeće Kaštela) i zainteresirane javnosti - pozivamo Vladu RH neka hitno krene u provedbu regionalizacije. Onda ćemo sami odlučiti što želimo u svom "dvorištu".

Inicijativa Za Marjan podržat će prosvjedni skup, koji se organizira u četvrtak 25. svibnja u 17, 30 u Kaštel Sućurcu, ispred Cemexove tvornice Sv. Juraj. Pozivamo sve građane da se pridruže!

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

23.04.

Novinarska srijeda: Kandidati za nagradu "Novinar godine"

Novo izdranje tribine "Novinarska srijeda" održat će se u srijedu 23. travnja s početkom u 19 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma, Perkovčeva 2, Zagreb.

23.04.

Peticija protiv sramoćenja

Hrvatsko novinarsko društvo pokrenulo je potpisivanje peticije kojom se od Vlade i Hrvatskoga sabora traži ukidanje članak 148. Kaznenog zakona o djelu sramoćenja čija je oštrica usmjerena prvenstveno na novinare.

23.04.

Udomljavanje je fora/ Akcija

Akciju "Udomljavanje je fora" organiziraju Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba i Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, u suradnji s udrugom "Prijatelji životinja". "Udomljavanje je fora" održat će se u subotu, 26. travnja, od 9 do 15 sati na Trgu bana Josipa Jelačića s temom "Nevidljivi psi".

23.04.

Gledajte "Eko zonu"

U srijedu, 23. travnja, u 18 i 20, na Prvom programu HTV-a pogledajte novu emisiju "Eko zone". Reprizu je moguće pogledati istog dana u 21 i 30 na HTV4.

23.04.

Akcija čišćenja i očuvanja Krčića i Krke

Ekološka udruga "Krka" poziva građane Knina da se u subotu 26. travnja, u 9 sati pridruže akciji čišćenja i očuvanja Krke i Krčića koja će se održati u okviru nacionalne ekološke akcije "Zelena čistka".

22.04.

Izbori za Europski parlament - stavovi kandidata i kandidatkinja o pitanjima zaštite prava LGBT osoba/ Okrugli stol

Okrugli stol "Izbori za Europski parlament stavovi kandidata i kandidatkinja o pitanjima zaštite prava LGBT osoba" održat će se u srijedu 23. travnja s početkom u 10 sati u LGBT centru, Petrinjska 27, Zagreb.

22.04.

Što će biti kad narastem ili kako izgleda budućnost u osnovnoškolskim nastavnim programima?/ Predavanje u Zadru

U petak, 25. travnja, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u 18 sati održat će se posljednje predavanje u sklopu ciklusa "Javna sociologija" pod nazivom "Što će biti kad narastem ili kako izgleda budućnost u osnovnoškolskim nastavnim programima?".

Info most
Superknjižara
Info most
Dokukino