Marinko Čulić 28.08.2014.

Avangarda zapadne periferije

Marinko Čulić Velika fertutma digla se uoči današnje konferencije zapadnobalkanskih zemalja u Berlinu zbog najave da će se ondje odlučiti o novom pravcu Jadransko-jonske autoceste. Ona ne bi išla preko Dubrovnika nego kroz Bosnu i Hercegovinu.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Protiv (su)spaljivanja smeća u cementarama/ Prosvjed

Fotografija članka
U četvrtak 24. svibnja u 17 i 30 pred Cemexovom tvornicom Sv.Juraj u Kaštel Sućurcu održat će se mirni prosvjedni skup protiv (su)spaljivanja otpada u Cemexovim pogonima

Veliko zelenilo marjanskog poluotoka nezanemariv je, štoviše, idiličan dio  Kaštelanskog zaljeva. Ipak, par kilometara preko mora tri su dimnjaka cementare, kao i četvrti dimnjak željezare u kojem se spaljuje opasni otpad. Usvoje li se izmjene Zakona o otpadu, kojima se dozovljava cementarama da postanu spalionice opasnog otpada, osobito uvoznog, dobit ćemo sinergijski efekt četiri dimnjaka koji će trovati emisijama štetnih plinova zrak u radijusu od Trogira do Splita. Povećnje emisija štetnih plinova ugrozilo bi zdravlje ljudi i okoliš u mjeri koju ne bi mogao amortizirati ni Marjan kao pluća grada Splita. Dapače, kisele kiše mogle bi ugroziti opstanak zaštićene marjanske park šume.

Predviđene izmjene Zakona o otpadu, koje dozvoljavaju suspaljivanje opasnog otpada u cementarama, kao i uvoz otpada za energetsku obradu (članci 53. i 72.), pretvaraju nas u malu zemlju za veliki biznis spaljivanja tuđeg opasnog otpada.  Znamo li da je Albanija donijela zakon o uvozu otpada i da se na Grčku upravo vrši pritisak, postavlja se pitanje - pretvara li se Balkan u EU spalionicu?

Navedene dijelove izmjena Zakona svakako treba povuči. Međutim, dobar dio štetnih plinova iz Cemexovih dimnjaka već sad nastaje uslijed kemijskog procesa obrade cementa. Podsjećamo da je ova korporacija zbog prekoračenja dozvoljenih emisija, ili neinstaliranja suvremenih kontrolnih uređaja za mjerenje zagađenja zraka, u civiliziranim zemeljama poput SAD i EU u više navrata tužena. Prema podacima US Enviromental Protection Agency, od 11 cementara koje najviše zagađuju zrak u SAD u 2008. čak tri su bile Cemexove.

Zato je važno da zakonodavac natjera cementaše da ustraju na pronalaženju novih tehnologija i ekološki održivih građevinskih materijala. Primjerice, upotrebom nanotehnologija (nano cement) poboljšala bi se kvaliteta cementa, snizila njegova cijena i znatno smanjilo zagađenje okoliša. Također, upotreba plina kao goriva bila bi manje rizična od spaljivanja otpada.

U to ime, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode moralo bi omogućiti ekološkim udrugama da njihovi stručnjaci mogu nenajavljeni ulaziti u pogone i nadgledati sadržaj brodova koji pristaju kod Cemexa.

Pravo na zdravlje zajamčeno je Ustavom RH. Zakon o otpadu ne može biti iznad Ustava. Stoga je neotuđivo pravo građana koji će se naći u radijusu zračenja (Kaštela, Solin, Split, Trogir ) da na referendumu odluče žele li se kockati sa zdravljem sebe i svoje djece.

Osim što bi trebalo odustati od termičke obrade otpada u cementarama, novo Ministarstvo, kako bi dokazalo da zaštita okoliša doista jest njegova djelatnost, konačno bi trebalo potaknuti sanaciju devastiranih prostora Kaštelanskog zaljeva, pogotovo izvora rijeke Jadro.

Ukoliko Ministarstvo ne želi odustati od štetnih dijelova izmjena Zakona - i tako ignorirati volju lokalne vlasti (Gradsko vijeće Kaštela) i zainteresirane javnosti - pozivamo Vladu RH neka hitno krene u provedbu regionalizacije. Onda ćemo sami odlučiti što želimo u svom "dvorištu".

Inicijativa Za Marjan podržat će prosvjedni skup, koji se organizira u četvrtak 25. svibnja u 17, 30 u Kaštel Sućurcu, ispred Cemexove tvornice Sv. Juraj. Pozivamo sve građane da se pridruže!

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

27.08.

Forum za prehrambeni suverenitet u Čazmi

Udruga ZMAG u partnerstvu s udrugom "Eko kultura", udrugom ekoloških proizvođača Bjelovarsko-bilogorske županije, pozivaju vas da se ponovo okupimo kako bi zajednički tražili rješenja za održivost našeg prehrambenog sustava 13. i 14. rujna u Čazmi.

26.08.

Ivan Zoković: "Uradi sam" energija/ Predavanje

Ne propustite poslušati predavanje Ivana Zokovića iz ZMAG-a o "Uradi sam" energiji koje će se održati u petak, 5. rujna, na ZeGeVege festivalu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, s početkom u 11 sati.

25.08.

Okrugli stol o održivom gospodarenju otpadom

Okrugli stol održat će se 26. kolovoza od 11 sati u Kninu, Ulica kralja Zvonimira 36, te 27. kolovoza od 11 sati u Drnišu, u Društvenom domu, Kralja Zvonimira 10.

25.08.

Mali Zeleni Festival u Križevcima

Mali Zeleni Festival je festival ekološke tematike koji se održava u Križevcima u razdoblju od 27. do 30. kolovoza 2014. godine.

25.08.

2. Festival alternative i ljevice u Šibeniku

Od 3. do 6.rujna u Šibeniku će, u sklopu Festivala alternative i ljevice boraviti najveća intelektualna krema svijeta. Najzvučnije ime 2. FALIŠ-a svakako je časna sestra ljevičarka Teresa Forcades.

22.08.

Ne dvoji - odvoji

Zadnja akcija prikupljanja odvojenog otpada u organizaciji Udruge "Krizni eko stožer Marišćina" održat će se u subotu, 6. rujna 2014. godine ispred Stare škole u Marčeljima od 8:30 do 11:30 sati

21.08.

"Raskinimo Vatikanske ugovore!"

Povjed protiv Vatikanskih ugovora bit će održan 20. rujna 2014. u 14:00 na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Info most
Dokukino
Superknjižara
Info most