Antej Jelenić 24.07.2014.

Politika i alkemija

Antej Jelenić Neovisno o bilo kakvom programu ili kriminalnom ili čak ubilačkom poduhvatu, politička partija svemutirajuća je supstanca kojoj možemo pripisivati proizvoljna svojstva, kao što naivan alkemičar pripisuje tvari svojstva koja nemaju veze s njezinom prirodom.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Protiv (su)spaljivanja smeća u cementarama/ Prosvjed

Fotografija članka
U četvrtak 24. svibnja u 17 i 30 pred Cemexovom tvornicom Sv.Juraj u Kaštel Sućurcu održat će se mirni prosvjedni skup protiv (su)spaljivanja otpada u Cemexovim pogonima

Veliko zelenilo marjanskog poluotoka nezanemariv je, štoviše, idiličan dio  Kaštelanskog zaljeva. Ipak, par kilometara preko mora tri su dimnjaka cementare, kao i četvrti dimnjak željezare u kojem se spaljuje opasni otpad. Usvoje li se izmjene Zakona o otpadu, kojima se dozovljava cementarama da postanu spalionice opasnog otpada, osobito uvoznog, dobit ćemo sinergijski efekt četiri dimnjaka koji će trovati emisijama štetnih plinova zrak u radijusu od Trogira do Splita. Povećnje emisija štetnih plinova ugrozilo bi zdravlje ljudi i okoliš u mjeri koju ne bi mogao amortizirati ni Marjan kao pluća grada Splita. Dapače, kisele kiše mogle bi ugroziti opstanak zaštićene marjanske park šume.

Predviđene izmjene Zakona o otpadu, koje dozvoljavaju suspaljivanje opasnog otpada u cementarama, kao i uvoz otpada za energetsku obradu (članci 53. i 72.), pretvaraju nas u malu zemlju za veliki biznis spaljivanja tuđeg opasnog otpada.  Znamo li da je Albanija donijela zakon o uvozu otpada i da se na Grčku upravo vrši pritisak, postavlja se pitanje - pretvara li se Balkan u EU spalionicu?

Navedene dijelove izmjena Zakona svakako treba povuči. Međutim, dobar dio štetnih plinova iz Cemexovih dimnjaka već sad nastaje uslijed kemijskog procesa obrade cementa. Podsjećamo da je ova korporacija zbog prekoračenja dozvoljenih emisija, ili neinstaliranja suvremenih kontrolnih uređaja za mjerenje zagađenja zraka, u civiliziranim zemeljama poput SAD i EU u više navrata tužena. Prema podacima US Enviromental Protection Agency, od 11 cementara koje najviše zagađuju zrak u SAD u 2008. čak tri su bile Cemexove.

Zato je važno da zakonodavac natjera cementaše da ustraju na pronalaženju novih tehnologija i ekološki održivih građevinskih materijala. Primjerice, upotrebom nanotehnologija (nano cement) poboljšala bi se kvaliteta cementa, snizila njegova cijena i znatno smanjilo zagađenje okoliša. Također, upotreba plina kao goriva bila bi manje rizična od spaljivanja otpada.

U to ime, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode moralo bi omogućiti ekološkim udrugama da njihovi stručnjaci mogu nenajavljeni ulaziti u pogone i nadgledati sadržaj brodova koji pristaju kod Cemexa.

Pravo na zdravlje zajamčeno je Ustavom RH. Zakon o otpadu ne može biti iznad Ustava. Stoga je neotuđivo pravo građana koji će se naći u radijusu zračenja (Kaštela, Solin, Split, Trogir ) da na referendumu odluče žele li se kockati sa zdravljem sebe i svoje djece.

Osim što bi trebalo odustati od termičke obrade otpada u cementarama, novo Ministarstvo, kako bi dokazalo da zaštita okoliša doista jest njegova djelatnost, konačno bi trebalo potaknuti sanaciju devastiranih prostora Kaštelanskog zaljeva, pogotovo izvora rijeke Jadro.

Ukoliko Ministarstvo ne želi odustati od štetnih dijelova izmjena Zakona - i tako ignorirati volju lokalne vlasti (Gradsko vijeće Kaštela) i zainteresirane javnosti - pozivamo Vladu RH neka hitno krene u provedbu regionalizacije. Onda ćemo sami odlučiti što želimo u svom "dvorištu".

Inicijativa Za Marjan podržat će prosvjedni skup, koji se organizira u četvrtak 25. svibnja u 17, 30 u Kaštel Sućurcu, ispred Cemexove tvornice Sv. Juraj. Pozivamo sve građane da se pridruže!

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

22.07.

Luka i igara/ Sajam povodom Međunarodne godine obiteljske poljoprivrede

Povodom proglašavanja 2014. godinom Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira Sajam lokalnih proizvoda Parka prirode Vransko jezero i okolice u subotu, 26. srpnja, na Info centru i vidikovcu Kamenjak.

22.07.

Eko tržnica u Rovinju i obraćanje Alexa Podolinskog

U srijedu, 23. srpnja, od 19 do 21 održat će se druga eko tržnica u Rovinju ispred gradske dvorane Valbruna (pored OŠ Jurja Dobrile). Istog dana, s početkom u 18.30 u OŠ Jurja Dobrile obratit će nam se Alex Podolinsky, pionir biološko dinamičke poljoprivrede.

17.07.

Cenzura: Volontiranje kao doprinos kvaliteti života u lokalnim zajednicama

Pogledajte emisiju "Cenzura" pogledajte u petak, 18. srpnja na TV "Jadranu" u 21:10.

17.07.

Obilježavanje 25 godina lezbijskog pokreta

Lezbijska grupa "Kontra" vas poziva na diskusiju i druženje povodom 25 godina, iliti četvrt stoljeća, osnutka prve lezbijske grupe u Hrvatskoj - "Lila inicijative". Druženje će se održati u petak, 18. srpnja, u LGBT centru (Petrinjska 27, Zagreb) s početkom u 19 sati.

16.07.

Vrata Europe/ Predavanje na temu migracija u Hrvatskoj

U petak, 18. srpnja, od 14 do 17 sati, u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10), održat će se predavanje Drage Župarića-Iljića (Institut za migracije i narodnosti, Zagreb) "Doors of Europe/Vrata Europe" na temu migracija u Hrvatskoj.

16.07.

Akcija skupljanja pomoći za životinje

Nakon dvije uspješne akcije prikupljanja pomoći za životinje u poplavljenim područjima, na kojima je udruga "Stop specizmu" sakupila i dostavila više od tonu hrane, lijekova i ostalih potrepština, u subotu, 19. srpnja, na zagrebačkom Glavnom kolodvoru od 12 do 18 sati održat će se i treća akcija.

16.07.

Transparentnost javnih nabava u obrambenom sektoru RH/ Konferencija

Centar za mirovne studije u suradnji s partnerima i uz logističku podršku Ministarstva obrane RH organizira konferenciju koja će se održati u petak 18. srpnja na vojnom učilištu "Petar Zrinski" (mala dvorana časničkog doma), Ilica 256b, s početkom u 9.30 sati.

Dokukino
Info most
Superknjižara
Info most