PrtscrPrtscrU četvrtak, 30. listopada u Malom salonu, Korzo 24, Rijeka, u 20 sati bit će otvorena interdisciplinarna izložba "Obitelj i Obrazovanje" u sklopu istoimenog projekta kojim se problematizira odnos između promjena u obrazovnom sustavu i očuvanja tradicionalnog koncepta obitelji.

Projekt Obitelj i Obrazovanje tematizira recentne događaje u hrvatskoj povijesti – točnije, problematizira odnos između promjena u obrazovnom sustavu i očuvanja tradicionalnog koncepta obitelji. Projektom je okupljena nekolicina umjetnika i umjetnica koji su svojim radovima pokušali odgovoriti na pitanje: "Kako vi doživljavate poveznicu između obrazovanja i obitelji?". Njihovi su "odgovori" (kritičke) interpretacije društvenih događanja, intimni iskazi koji će biti predstavljeni na interdisciplinarnoj izložbi "Obitelj i Obrazovanje". Osim izložbe, (među)odnos između obitelji i obrazovanja problematizira se i u kulturološkom istraživanju iznesenom u zborniku "Javne kuće", koji će pak biti predstavljen 7. studenog u 20 sati, na istome mjestu.

Ovaj je projekt posvećen ne toliko "izvođenju na pravi put" i proglašavanju istine, koliko davanju uvida u kontradikcije kolektivnog identiteta koje broje mnoge oblike svoje manifestacije u strukturi našega svakodnevnog života

Ovaj je projekt posvećen ne toliko "izvođenju na pravi put" i proglašavanju istine, koliko davanju uvida u kontradikcije kolektivnog identiteta koje broje mnoge oblike svoje manifestacije u strukturi našega svakodnevnog života. Jer pitanja obitelji, odgoja i obrazovanja pitanja su koja zaslužuju više kutova motrišta. Radovi kojima se obraćaju javnosti zato su raznoliki, predstavljeni intermedijalnom izložbom koja figurira kao mnogostranost pogleda na zabrinjavajuće jednostrane "vizije".

Osim radova, projekt donosi i kulturološku analizu, koja u dijametralno suprotstavljenim iskazima traži zajedničke pokazatelje jedne, koliko javne, toliko i privatne krize identiteta. Naše kuće su već prošle godine postavljene kao pitanje javnosti. Jedna takva javna kuća vam, ovim projektom, upućuje poziv i otvara svoja vrata. Jer pored cijelog niza prošlogodišnjih događanja, otvorenost je očito bila među zadnjima na popisu.

Izlagat će Anja Sušanj, Liberta Mišan i Sara Salamon, Marko-Luka Zubčić i Damjan Šporčić, Rudi Kancijanić, Mario Pucić, Sandra Sterle, Vanja Tataj, Nika Rukavina, Tamara Mikler, Lea Jurin i Igor Beleš.

Projekt je nastao u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, a podržali su ga Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, Odjel za kulturu Primorsko-goranske županije te Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.