unnamed_32.jpgPromocija monografije Čisti amaterizam: 91 godina Kinokluba Zagreb održat će se u petak, 15. studenog u 19 sati u projekcijskoj dvorani KKZ-a.

Kinoklub Zagreb je od 1928. do 2019. prošao niz društvenih, kulturnih i tehnoloških promjena, no bio je i ostao prostor za besplatno i amatersko bavljenje filmom. U ovoj monografiji bavimo se prijelazom Kinokluba iz socijalističkog u demokratsko i kapitalističko društveno uređenje: nakon turbulentnih 1990-ih kad se činilo da bi KKZ mogao nestati, klub je uspješno preživio tranziciju i 2010-ih doživio svoje najproduktivnije dane tijekom kojih je znao imati i preko 100 filmova godišnje.

Na promociji će govoriti urednik monografije Luka Ostojić i grafički urednik Dario Dević, kao i autori tekstova monografije i filmski autori iz obrađenog razdoblja.

U sklopu promocije prikazat će se filmove :

The Awakening of Jacob r. Zorko Sirotić

Kartograf r. Daria Blažević

Bolji život Kena K. r. Martina Lončar

Hrvatska djevica r. Sunčica Ana Veldić

Polazna točka knjige stoga bilo je pitanje kako je KKZ u novim političkim, ekonomskim i tehnološkim okolnostima pronašao način da preživi, redefinira svoju poziciju, a opet ostvari dojmljivu produkciju i zadrži svoju primarnu funkciju: omogućiti građanima besplatno bavljenje filmom.

Za monografiju su pisali: Danijel Brlas, Nikica Gilić, Ana Hušman, Vladislav Knežević, Ejla Kovačević, Valentina Lisak, Luka Ostojić, Petra Belc, Damir Radić, Iva Rosandić, Vedran Šuvar i Hrvoje Turković. Uredili su je Luka Ostojić i Petra Belc.