Foto: Wikimedia Commons<br>Foto: Wikimedia Commons
Prosvjed će se održati u subotu, 18. listopada od 10 do 11 sati na uglu Ilice i Mesničke, kod statue Andrije Kačića Miošića.

Sutra, 18. listopada od 10 do 11 sati na uglu Ilice i Mesničke, kod statue Andrije Kačića Miošića, održat će se prosvjed građana zbog sigurnosti prometa u Mesničkoj. Građani će zatražiti:

1) Postavljanje fizičke barijere koja dijeli kolnik od nogostupa te onemogućava parkiranje i zaustavljanje vozila ili njegovo proklizavanje na nogostup gdje god je to moguće, pazeći pritom na potrebe kolnih ulaza i veža te problematiku suženog nogostupa, uključujući i pješački otok, tj. javnu površinu oko kulturnog dobra i Rendićevog spomenika fra Andriji Kačiću Miošiću, s ili bez pasivnih, kontinuirano gorećih katadioptera ovisno o potrebi, stupnju opasnosti, usmjeravanju prometa i drugim značajkama, a koje neće u većoj mjeri narušiti estetiku i povijesno-kulturne značajke prostora.

2) Postavljanje zakonom propisane vodoravne i okomite signalizacije na pješačkim prijelazima u Mesničkoj i na nju vezanim ulicama i stubama, što podrazumijeva:

a. iscrtane "zebre“, tj. standardnu i međunarodno priznatu te prepoznatljivu horizontalnu oznaku za pješački prijelaz,

b. jasno vidljive vertikalne prometne znakove obilježenog pješačkog prijelaza.

3) Uklanjanje aktivnih LED solarnih markera (tzv. solarnih katadioptera) zbog njihove neučinkovitosti (danju) i ometajuće naravi (noću) te neprilagođenosti uvjetima i potrebama prometa, kao i održavanja kolnika te nogostupa tijekom zimskog razdoblja.

4) Bolji smještaj znakova ograničenja brzine jer su postojeći slabo vidljivi iz vozila i/ili zakriveni drugim znakovima (npr., početak Mesničke, skretanje iz Ilice).

5) Zatvaranje "tranzita“ sjever-jug odnosno jug-sjever preko Ilirskog trga na Gornjem gradu osim za službena vozila i stanare.