Foto: h.š.<br>Foto: h.š.
"Dosta progona aktivista!", stajalo je na transparentu kojeg su aktivisti razvili na ulazu u veleposlanstvo, protiveći se policijskoj akciji koja je početkom rujna u Mađarskoj upala u urede dviju organizacija, "Ökotársa" i "DemNeta", koje upravljaju EU-fondom za organizacije civilnog društva u Mađarskoj

Aktivisti Kuće ljudskih prava i Platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske (CROSOL) održali su danas prosvjed solidarnosti ispred veleposlanstva Mađarske u Zagrebu, kako bi upozorili na nedavne racije protiv udruga za zaštitu ljudskih prava, borbu protiv korupcije i demokratizaciju, ali i uoči parlamentarnih saslušanja kandidata Mađarske Tibora Navracsicsa za povjerenika Europske komisije. "Dosta progona aktivista!", stajalo je na transparentu kojeg su aktivisti razvili na ulazu u veleposlanstvo, protiveći se policijskoj akciji koja je početkom rujna u Mađarskoj upala u urede dviju organizacija, Ökotársa i Demneta, koje upravljaju EU-fondom za organizacije civilnog društva u Mađarskoj. Aktivisti predvođeni Gordanom Bosancem iz Centra za mirovne studije planirali su uručiti pismo mađarskom veleposlaniku Ivánu Gáboru, u kojem se oštro protive represiji njegove zemlje prema nevladinim organizacijama. No, budući da su im iz ambasade kazali kako to nije moguće, pismo su stavili u poštanski sandučić. Njegov sadržaj donosimo u cijelosti:

Foto: h.š.<br> Foto: h.š.

"Mi, predstavnici organizacija civilnog društva iz Hrvatske, smatramo da je dobro razvijeno civilno društvo esencijalni dio zdrave i stabilne demokracije. Kao aktivni i odgovorni građani, dijelimo zajedničke vrijednosti, političku kulturu i legalne norme Eurospke unije. Stoga osjećamo obavezu da odgovorimo na posljednje događaje, koji se odvijaju pod krinkom demokratske i legalne borbe u Mađarskoj, zemlje koja je članica europskog i transatlantskog političkog saveza. Zabrinuti smo da, nakon re-izbora u travnju 2014. godine, Vlada Viktora Orbana poduzima kampanju koja ugrožava kredibilitet i prijeti nezavisnosti mađarskih organizacija civilnog društva.

Maltretiranje organizacija civilnog društva u Mađarskoj od strane Orbanove vlade  je direktna povreda temeljnih sloboda građana EU8. rujna pređena je nova granica kada su policijski službenici i istražitelji upali u urede Ökotárs-a i DemNet Fondacije kao i stanove članova tih organizacija, u potrazi za dokumentima povezanim s njihovim statutarnim aktivnostima. Obje organizacije imaju izvanredan ugled među nevladinim organizacijama centralne i istočne Europe zbog svoje stručnosti, iskustva, visokih standarda i dobrih praksi. To su kvalitete koje ih kvalificiraju da budu odabrane kao provoditeljice EEA Civilnog fonda u Mađarskoj, čiji je glavni donator norveška vlada.

Maltretiranje organizacija civilnog društva u Mađarskoj od strane Orbanove vlade u pokušaju dobivanja potpune kontrole države nad njihovim aktivnostima je direktna povreda temeljnih sloboda građana EU. Neprihvatljivo je da se takvo provođenje, po uzoru na tretman organizacija civilnog društva u Bjelorusiji, Rusiji i Azerbajdžanu, tolerira u srcu Europske unije.

 

Gordan Bosanac; Foto: h.š.<br>
Gordan Bosanac; Foto: h.š.

Mi, predstavnici civilnog društva, izražavamo solidarnost s neovisnim civilnim društvom u Mađarskoj. Izražavamo našu želju za suradnjom unutar internacionalnih struktura, tamo gdje postoji mjesto za slobodno, neovisno kritičko razmišljanje. Ovime se prisjećamo na nedavno povijesno iskustvo društava istočne i centralne Europe. Izražavamo našu obvezu odbijanja diktatorskih politika te osuđujemo ovu manifestaciju autoritarne moći u Mađarskoj. Zbog toga tražimo da mađarska vlada smjesta prekine represiju prema organizacijama civilnog društva i istima se javno ispriča.

Zapanjeni smo nominacijom mađarskog kandidata Tibora Navracsicsa. Ne zaboravimo da je on prije par godina, tada u svojstvu ministra pravde i javne uprave, ali i zamjenika premijera igrao važnu ulogu u donošenju i dopuna novog mađarskog ustava koji sadrži niz problematičnih odredbi iz perspektive ljudskih prava i vladavine pravaIstovremeno, zapanjeni smo nominacijom mađarskog kandidata Tibora Navracsicsa. Ne zaboravimo da je on prije par godina, tada u svojstvu ministra pravde i javne uprave, ali i zamjenika premijera igrao važnu ulogu u donošenju i dopuna novog mađarskog ustava koji sadrži niz problematičnih odredbi iz perspektive ljudskih prava i vladavine prava, primjerice o ograničenju sloboda nastana, doživotnoj kazni bez mogućnosti pomilovanja, zaštiti života od začeća ili pak nemogućnosti ocjene ustavnosti propisa donesenih dvotrećinskom većinom.

U svijetlu ovih činjenica, držimo licemjernim i štetnim da upravo gospodine Navracsics brine o zaštiti prava građana EU. Poštujući demokratski legitimitet vlasti u svakoj državi članici, u ovom iznimnom slučaju kolizije aktualne mađarske politike u odnosu na temeljne demokratske vrednote a i načela EU, pozivamo Europski parlament da odbije kandidata Navracsicsa. A od Mađarske zahtijevamo da nominira drugog kadidata/kinju za poziciju povjerenika, i to osobu koja se svojim prethodnim političkim dužnostima nije kompromitirala u urušavanju sustava zaštite ljudskih prava i vladavine prava. Smatramo da se radi o izuzetno važnom pitanju vjerodostojnosti EU kao zajednice država i naroda koja na svjetskoj razini promiče ljudska prava i demokraciju. Ta vjerodostojnost vrijedi odgode o imenovanju Europske komisije, sve dok se ne iznađe odgovarajući povjerenik iz Mađarske."

Ključne riječi: civilno društvo, mađarska
<
Vezane vijesti