whatsapp_image_2020_01_23_at_12.42.16.jpegU nedjelju, 26. siječnja u podne, dođite na Narodni trg u Zadru na prosvjed Pošto žensko zdravlje? protiv nedostatka ginekoloških timova u Zadarskoj županiji i šire. Početkom siječnja zadarski ginekolozi upozorili su da je u Zadru čak 13 tisuća žena, od čega 600 trudnica, ostalo bez primarne ginekološke skrbi. U Hrvatskoj nedostaje čak 61 ginekološki tim, pa 450 tisuća žena nema svog ginekologa/inju. Na preglede odlaze van svog mjesta ili plaćaju skupe preglede kod privatnika.

"Nekvalitetno upravljanje zdravstvenim sustavom, neutemeljeno rezanje troškova, sve veći odlazak liječnika/ica u privatne ordinacije ili inozemstvo te koruptivne prakse prelamaju se preko leđa onih najranjivijih u sustavu – žena, a posebice trudnica, rodilja i babinjača. Umjesto rješenja problema koji je posebno pogodio Zadarsku županiju, problem nedostatka ginekologa/inja postaje sve rašireniji, posebice u manjim i udaljenijim mjestima.

Ne smijemo dozvoliti da se zbog lošeg upravljanja sustavom ruši kvaliteta i dostupnost primarne zdravstvene skrbi! Pobunimo se glasno protiv sustava koji ne vodi računa o našem zdravlju! Zahtijevamo veća ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu i sustav unutar kojeg su prava pacijentica na prvom mjestu! Dosta je privatizacije zdravstva!", stoji u pozivu na prosvjed u Zadru.

Prosvjed organiziraju KSS Antifjaka i Platforma za reproduktivnu pravdu.