Antifa Rijeka, Mreža anarhosindikalista, Slobodarski blok i Autonomni studenti pozivaju na prosvjed protiv EU u subotu, 21. siječnja, u 13 sati na Jadranskom trgu u Rijeci.

Pozivamo sve koji se protive antiradničkoj politici Europske unije, sve koji žive od brodogradnje, direktno ili posredno, od ribarstva, poljoprivrede, sve kojima je jasno kako nas uvlače u EU krozpropagandu i poluinformacije na svim potkupljenim i kontroliranim medijima. Svi koji vide kako se cijelom Hrvatskom vijore zastave Europske unije, kako bi vladajući stvorili privid kako je to već svršena stvar.

Pozivamo te da informiraš svoju obitelj, kolege na radnom mjestu i susjede u svojoj zajednici, da im ukažeš na činjenice da političari jure za mjestom u europskom parlamentu zbog 8 tisuća eura plaće, čime se može prehraniti 5-6 prosječnih hrvatskih obitelji (plaća narasta na 15 tisuća eura kada se dodaju sve dnevnice i dodaci, čime se pak može prehraniti 10-11 obitelji), a kako istovremeno EU ne poznaje nultu stopu poreza, odnosno kako će nam ulaskom poskupjeti kruh, mlijeko, lijekovi, ortopedska pomagala i knjige. Da im objasniš što se događa u zemljama članicama, kako se odnose prema radnicima i studentima, posve legalno, kako ušutkavaju prosvjede nezadovoljstva, da im preneseš informacije o prosvjedima u Rumunjskoj koji traju već par dana protiv rezanja socijalnih prava, o prosvjedima u Mađarskoj protiv EU, o pokretanju peticije od strane Austrijanaca za izlazak iz Europske unije.

Također, EU od nas zahtijeva zatvaranje brodogradilišta, naše zadnje značajne industrije koja zapošljava približno 40 000 radnika, a kao primjer imamo Poljsku koja je nakon ulaska u EU morala zatvoriti 17 brodogradilišta. Neizostavno je napomenuti kako će naših zastupnika u Europskom parlamentu, koji broji malo manje od 800 zastupnika, biti 12, a još bitnije je napomenuti kako u biti Europski parlament ne donosi nikakve ključne odluke, već to radi Europska komisija sačinjena od 27 povjerenika, koja nije direktno izabrana od građana unije, već proizvoljno od vlada i naravno, lobijima krupnog kapitala. Dakle, "demokracija" unije pada u vodu već pri prvom pomnijem istraživanju o "demokratskoj" strukturi unije, koja je sačinjena od neopozivih birokrata, koji nisu izabrani od građana i do sada su donosili odluke isključivo u korist krupnog kapitala, a na štetu radne većine.

Valjda je jasno, čim se političari u Hrvatskoj većinom slažu oko ulaska u Europsku uniju, da to jednostavno mora biti pogubno za "malog čovjeka", za radni narod, za sve veći broj nezaposlenih i sve veći broj studenata koje ne čeka budućnost na radnome mjestu. Politika Europske unije je vrlo jasna što se tiče krize, pogreške političara, poduzetnika i bankara svaljuju na radnike, kroz rezanja socijalnih prava, kroz namjeru ukidanja kolektivnih ugovora, produženje radnog vijeka, rad na određeno i kroz sve učestaliju praksu neisplaćivanja radnika.

Inače je učestala navika vladajućih da referendume kritiziraju zbog skupoće izvođenja istih, ali što se tiče pitanja oko ulaska u EU spremni su referendume ponavljati bez ograničenja, pa tako već sada planiraju u slučaju većinskoga NE na ovome referendumu ponavljati ga za 6 mjeseci. Činjenice govore nama u prilog. Kada se želimo zaštiti od antiradničkih izmjena u Zakonu o radu, zagorčavaju nam život svojim spletkama i procedurama, ali kada se radi o njihovoj koristi, referendum je krajnje praktična i poželjna stvar, dapače, ponavljat će ga.

U Europskoj uniji, kako smo to već ranije govorili, vidimo isključivo bedem gospodarsko-političke elite, koja se svom snagom baca na radništvo i provodi politiku rezanja socijalnih prava zbog vlastitih pogrešaka. Mi jesmo za ujedinjenu Europu, ali onu radničku, studentsku, Europu koja se zajedničkim vezama radnika, seljaka i studenata bori u obrani radničkih i ljudskih prava. Nas barem nikada nisu opterećivale granice.