Foto: MASAFoto: MASAMreža anarhosindikalista prosvjedovala je ispred agencije Manpower u znak podrške poljskim radnicima, koji preko te agencije rade u Amazonu, jer im nisu isplaćene plaće te su im pogoršani radni uvjeti uz kršenje radnog zakona Poljske.

Članovi Mreže anarhosindikalista (MASA) u lokalnoj grupi Zagreb okupili su se u subotu pred uredom agencije za privremeno zapošljavanje Manpower kako bi iskazali solidarnost sa Savezom poljskih sindikalista (ZSP) i radnicima Amazona u Poljskoj zaposlenim preko te agencije, kojima nisu isplaćene plaće i kojima su pogoršani radni uvjeti uz kršenje radnog zakona Poljske.

Borba poljskih sindikata traje zadnjih nekoliko mjeseci, otkako agencije kasne s isplatom plaća radnicima. Nakon nekoliko prosvjeda, agencija Manpower pokrenula je istragu o mogućem članstvu pojedinih radnika u Savezu poljskih sindikata.

Okupljanjem je MASA također željela upozoriti na ono što čeka i radnike u Hrvatskoj: fragmentiranje rada, slabljenje kolektivnog pregovaranja, porast nesigurnog rada zapošljavanjem preko takvih agencija i kršenje radničkih prava - jer agencija za privremeno zapošljavanje sve je više na hrvatskom tržištu te se očekuje da će brojka od oko 9000 trenutno na taj način zaposlenih radnika samo rasti.

Mreža anarhosindikalista (MASA) je udruženje radnika i radnica osnovano 2008. u Zagrebu s ciljem borbe za poboljšanja unutar postojećeg socio-ekonomskog sistema: višu kvalitetu života, bolje uvjete rada, veću zaposlenost, kraće radno vrijeme, veće plaće, bolju zaštitu na radnom mjestu, itd.

Ključne riječi: agencijski rad
<
Vezane vijesti