36.jpgU zagrebačkoj galeriji Greta večeras u 19 sati otvara se prvo izdanje 36 MOUNTAINS festivala ilustracije. Pogledajte neke od ilustracija koje sudjeluju na izložbi!

U galeriji Greta (Ilica 92) u Zagrebu večeras u 19 sati otvara se prvo izdanje 36 MOUNTAINS festivala ilustracije. Projekt 36 MOUNTAINS nastao je na inicijativu umjetnice Jelene Bando, a prvo festivalsko izdanje realizira se u suradnji s galerijom Greta, stvaralačkom mrežom Zebra i udrugom Vizkultura.

Festival posvećen ilustraciji zamišljen je kao dvotjedno događanje koje na jednom mjestu okuplja najbolje domaće, regionalne i europske ilustratore te predstavlja nova imena rastuće ilustratorske scene. Kroz dva tjedna trajanja festival će zagrebačkoj publici predstaviti autore iz Hrvatske te još sedam zemalja regije i Europe.

Partner festivala je osječki brend Lega-Lega, koji su za festival izradili posebno dizajnirane blokove koje će umjetnici ispuniti svojim crtežima, a glavni sponzor festivale je Iskon, brand koji kontinuirano podržava i prati ilustratorsku scenu.

Prvi tjedan festivala programski je baziran na predstavljanju kustoski pozvanih umjetnika, a to su Booboo Tannenbaum (Hrvatska), Ivana Pipal (Hrvatska), Linnch (Crna gora), Miron Milić (Hrvatska), Zoran Pungerčar (Slovenija) i Sretan Bor (Srbija). Navedeni umjetnici otvaraju festival zajedničkom izložbom svojih radova, crteža i ilustracija te će tijekom tjedna, od utorka, 12. svibnja do petka, 15. svibnja, boraviti u prostoru Grete u formi otvorenog studija i ispunjavati svoje Lega-Lega blokove.

Svi posjetitelji pozvani su da tijekom trajanja festivala posjete Gretu i izložbu. Kako festival naglasak stavlja na osobniji pristup i dvosmjernu komunikaciju, gdje su publika i posjetitelji galerije i festivala direktno uključeni u proces izrade radova i izlaganja, posjetitelji su pozvani da svakog dana od 17 do 20 sati dođu u Gretu te crtaju, razgovaraju i stvaraju s autorima. Pozvani umjetnici predstavit će se javnosti i u formi kratkih prezentacija u dva navrata, 12. i 14. svibnja, nakon kojih će uslijediti opušten dijalog s publikom.

Prvi tjedan festival završava subotom 16. svibnja s glazbenim programom iznenađenja.

Drugi tjedan festivala rezerviran je za izložbu autora izabranih na javnom natječaju, koja se otvara 18. svibnja u 19 sati. Fantastičan odaziv velikog broja umjetnika na natječaj rezultirao je brojkom od gotovo 200 prijava, među kojima je stručni savjet festivala (Jelena Bando, Miron Milić i Marko Tadić) odabrao sljedeće autore: Bojan Krištofić (HR), Boris Hoppek (DE), Dalibor Kazija (SVN), Didier Blondeau (FR), Dunja Janković (HR), Ivan Tomasović (HR), Jan Pavlović (HR), Klara Rusan (HR), Maev Lenaghan (SE), Maja Marković (HR), Marija Ančić (HR), Marija Lovrić (HR), Mihael Milunović (RS), Miran Šabić (HR), Pavao Kuharić (HR), Sanja Ignjatović (RS), Sunniva Krogseth (SE), Tifani Rubi (HR), Vanja Trobić (HR), Vendi Vernić (HR) i Zoran Zelenika (BIH).

Navedeni autori svoje su Lega-Lega blokiće već ispunili te će svi biti predstavljeni na izložbi u Greti.

Festival se zatvara 23. svibnja.

Ključne riječi: mladi umjetnici, slikarstvo
<
Vezane vijesti