H-Alter
valeria_graziano_vizual.jpgValeria Graziano, istraživačica Centra za postdigitalne kulture engleskog Sveučilišta Coventry, održat će u četvrtak, 23. siječnja u 19 sati predavanje Rad u skrbi protiv režima rada u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka).

Pojam "skrb" se može definirati na različite načine, u smislu brige za one koji ne mogu ili nisu sposobni brinuti sami o sebi, stvaranja i reproduciranja svakodnevnih društvenih veza, ili aktivnosti održavanja i popravka našeg svijeta kako bi bio bolje mjesto za život.
Polazeći od "krize skrbi" koja je oduvijek karakterizirala kapitalističke odnose, Graziano će u predavanju razmatrati pitanja pravedne reorganizacije djelatnosti skrbi koje se nalaze u središtu mnogih suvremenih međunarodnih pokreta i borbi, koje odbacuju neke od ključnih institucija koje reguliraju područje skrbi, uključujući državu, tržište, crkvu i obitelj.

Istraživačica će se dotaknuti šireg okvira nedavnih rasprava o društvenoj reprodukciji koje se odnose i na djelatnost skrbi, kako bi istražila pod kojim materijalnim i povijesnim uvjetima djelatnost skrbi utječe na procese represije i discipliniranja, kao i na mogućnosti oslobođenja i samoostvarenja.

Valeria Graziano je tijekom godina bila uključena u brojne istraživačke inicijative umjetničkih organizacija i društvenih pokreta. U istraživanjima se bavi organizacijskim praksama i tehno-političkim sredstvima koja omogućuju odbijanje rada, kreativnu preraspodjelu društvene reprodukcije i politizaciju užitka. Zajedno s Marcellom Marsom i Tomislavom Medakom radi na projektu Piratska skrb koji će se predstaviti u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Jedna je od urednica "Repair Matters", posebnog izdanja časopisa ephemera: theory & politics in organization (2019).

U organizaciji Drugog mora, prezentacija i popratni razgovor održat će se na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan.