Račun Radija 101 je blokiran, posljednja plaća zaposlenicima je isplaćena u studenom 2009., i od tada se umjesto plaća- isplaćuju pozajmice

Dio zaposlenika i honorarnih djelatnika Radija 101 u ponedjeljak 8. studenog 2010. ulazi u štrajk upozorenja, koji će trajati od 8 do 14 sati, nakon čega se redovni program nastavlja.

Podsjećamo na činjenice. Račun Radija 101 je blokiran, posljednja plaća zaposlenim djelatnicima isplaćena je u studenom 2009., i od tada se umjesto plaća isplaćuju pozajmice. Posljednja isplaćena pozajmica je za travanj 2010. Mirovinsko osiguranje ne isplaćuje se od veljače 2009., a zdravstveno osiguranje, porezi i prirezi na plaće ne isplaćuju se od svibnja 2009. Honorarnim suradnicima situacija je daleko gora.

Zbog svega toga u rujnu ove godine došlo je do kolektivnog radnog spora. Nakon uspješno provedenog postupka mirenja s poslodavcem, Upravom Radija 101, postignut je Sporazum. Međutim poslodavac je prekršio drugu točku tog Sporazuma, kojom se obavezao do 30. listopada ove godine isplatiti pozajmice za svibanj i lipanj. Stoga koristimo svoje zakonsko pravo na štrajk, nakon što smo iscrpili sve ostale legalne i legitimne opcije. Također napominjemo da nastavljamo raditi u dobroj vjeri, pa iako imamo sve zakonske uvjete za štrajk do ispunjenja zahtjeva, ulazimo samo u štrajk upozorenja.

Napominjemo da smo u potpunosti svjesni teške situacije u kojoj se Radio 101 kao i mnogi drugi mediji u državi nalaze, ali iz dosadašnjeg tijeka pregovora i opće komunikacije s, ne možemo više, moralno i financijski pa niti egzistencijalno, dopustiti da i dalje budemo oni koji podnose najteži teret. Smatramo da smo dosadašnjim ustupcima Upravi pokazali koliko i sami vjerujemo u ono što bi Radio 101 mogao i trebao biti, a to sasvim sigurno nije tvrtka koja ne izvršava obaveze prema svojim djelatnicima.

Ponavljamo štrajk upozorenja isključivo je moralni čin svih onih od kojih Radio 101 svakodnevno živi, ali koji od njega ne mogu živjeti.

Slušateljima, partnerima, kolegama i svima ostalima koji vjeruju u Radio 101, zahvaljujemo na razumijevanju.

Kolegicama i kolegama u Glasu Istre šaljemo poruku podrške i solidarnosti!

SNH podružnica Radio 101

Goran Bernobić

Potpora novinarima Radija 101 u štrajku upozorenja

Hrvatsko novinarsko društvo daje punu potporu novinarima i urednicima zagrebačkog Radija 101 i podružnici SNH-a na tom radiju u njihovom današnjem štrajku upozorenja. Nakon postupka mirenja, Uprava ne ispunjava svoje obveze i to je legalni i legitimni razlog štrajka.

Šokirani smo prijetnjama predsjednika Uprave Radija 101 Drage Perića sindikalnom povjereniku i novinarima koji su najavili štrajk da će im podijeliti otkaze i prijaviti ih Državnom odvjetništvu. S druge strane, ova Uprava nije uspjela ponuditi
bilo kakvu koncepciju budućnosti Radija 101.

Za HND, Zdenko Duka, predsjednik

Ključne riječi: Radio 101
<
Vezane vijesti