Nadu u budućnost Nezavisne Republike Montenegro daje to što se nakon referenduma, pored svih pištolja i kalašnjikova, zapalila samo berza. Obespokojava moć koju su u sebi nagomilali Milo čukanović i Predrag Bulatović, i partijska naobrazba SKOJ-a koja im izvire iz očiju

Prema nezvaničnim konačnim rezultatima referenduma 55,57 odsto građana Crne Gore juče je glasalo za nezavisnost.
Čistu pobjedu umalo da pretvori u vrtlog nemira jedna nevladina organizacija, ne političari.

Gaf Centra za monitoring

Podgorički Centar za monitoring oko 22 sata objavljuje pobjedu suverenista sa 56,3 odsto. Vatromet ispred vlade. Ljudi se organizovano okupljaju. Sa Cetinja štekću pištolji i kalašnjikovi. To se više neće u lance vezati, rekao bi Njegoš, prije hladnog tuša dva sata kasnije, kada pobjednički procenat pada na opasnih 55,3.

Solanina ljestvica od 55 odsto, ipak je prebačena tek pošto je to potvrdio i dr František Lipka, predsjednik referendumske komisije.
Ljestvica se odista nije preletjela u Bubkinom stilu, ali oko 230.000 građana je odlučilo da konačno podigne breme slobode. Olovkom, a ne olovom, rekli bi referendumski slogan majstori.

crna_gora_01.jpg

Ono čega su se svi plašili, da će obije strane izaći da slave u tradicionalnom crnogorskom šenluk-maniru, na sreću se nije desilo. Siva zona je izbjegnuta kao i bilo kakvi građanski nemiri.

Inače, predsjednik nekad ratničke zemlje, Filip Vujanović, objavljuje prije pet dana da se ukida vojna obaveza. Manjinski narodi glasaju za nezavisnost. To nije šovinistička projekcija - to su rezultati referenduma u Rožajama, Plavu, Ulcinju, Baru, Kotoru, Bijelom polju - multikonfesionalnim sredinama.

Šta poslije žurke?

Brisel jutros čita u novinama rezultate: oko 230.000 gradjana zaokružilo je da.

Protiv je bilo 183 hiljade. Neki od njih zbog jednog čovjeka - premijera Mila čukanovića. Da li će se premijer sada povući sa političke scene?

Teško, kaže dolje potpisani novinar.

Teško će se i graditi građansko društvo. Spaljivana je crnogorska zastava u toku kampanje. To su bili sporadični incidenti.

Referendumska kampanja i dan glasanja dobili su uzorite ocjene od osmejku sklonih posmatrača OEBSA i Evropskog parlamenta. Razmilili su se juče i benigno zapitkivali organizatore referenduma: Je li sve OK?.

Ovdje je sve mirno, kao da se sprema žurka - rekao je juče na Cetinju Žan Šarl Gardeto posmatrač Evropskog parlamenta i pitao šta će biti poslije žurke?

Mamurluk će logično teže pasti prosrpskim strankama. Glavni im je transparent izbijen iz ruku. Dva oka u glavi su se konačno rastala. Nije smetalo političarima unionističkog bloka što su te oči bile prilično zrikave, posebno u konferederaciji Srbija i Crna Gora. Oni su govorili o bratstvu sa desetak puta većom Srbijom.

čukanovićeve slike

Srbijo, srećna i tebi nezavisnost, rekao je u svom prvom obraćanju gradjanima čukanović.

Prosrpska Socijalistička narodna partija je enigma broj jedan, jer njen lider Predrag Bulatović godinama vaga izmedju građaskog i huškačkog. Bulatović je lider pristaša koji uzvikuju Srbija! Srbija!. On je na potezu... i on se izjašnjava kao Crnogorac. To je dovoljno za početak.

Misao da bi čukanović i Bulatović mogli opet sarađivati kao prije raskola 1997. godine, trebalo bi da bude idilična. Slatko nacionalno pomirenje. Ipak, moć ta dva političara i partijska naobrazba SKOJA koja im izvire iz očiju, obespokojavaju. Pitanje je da li će, krilatog od referenduma, čukanovića zanimati ikakve koalicije na jesenjim parlamentarnim izborima.

crna_gora_02.jpg

Tim prije što je lider bivših liberala Slavko Perović u političkom of sajdu, a čelnik respektabilne Grupe za promjene Nebojša Medojević bio nejasan u pozivima za što glasati na referendumu.

Ostali opozicionari su bez srpstva, teško zamislivi. Istrošene partije trebalo bi u nezavisnoj Crnoj Gori da raskantaju gradjanske kamikaze i radikalni liberali...Takve Crna Gora čeka. Crna Gora koju zabolje... za boj na Kosovu.

Ali i Crna Gora koja će poskidati čukanovićeve slike iz kancelarija.

Smirena i civilizovana šetnja do glasačkih kutija juče je potvrdila da za tu državu ima šanse. Pobjeda suverenista zadala je konačni udarac fašizmu u Crnoj Gori, rekao je za h-alter pisac Ognjen Spahić.

Prvog dana u nezavisnoj republici Montenegro eksplodirala je samo berza. Gore akcije i zastave!

Ključne riječi: crna gora, Srbija
<
Vezane vijesti