Foto: HinaFoto: HinaIstanbulska konvencija usvojena je danas u Saboru sa 110 glasova za, dva suzdržana i 30 protiv. Prije samog glasovanja o ratifikaciji, prilikom obrazlaganja neprihvaćanje amandmana SDP-a kojim se traži micanje interpretativne izjave, premijer Plenković je istaknuo kako "Hrvatska ratifikacijom ne preuzima nikakve obvezuje da u svoj pravni ili obrazovni sustav uvodi rodnu ideologiju, jer je to važno ponoviti za javnosti i birače".

Plenkoviću je u ime predlagatelja amandmana odgovorio SDP-ov Arsen Bauk te mu je kazao kako sama činjenica da u ime Vlade obrazlaže odbijanje amandmana govori o ozbiljnosti situacije.

"Interpretativnom izjavom se nepotrebno podilazi protivnicima Istanbulske konvencije, a koji su protiv njene ratifikacije zbog puno širih razloga i njih njeno uvrštavanje neće zadovoljiti. Tom izjavom niste privoljeli niti jednog svog zastupnika koji je bio protiv ratifikacije da glasa za", kazao je Bauk.

Zastupnici su također glasali o povjerenju ministrici Dalić te je za izglasavanje nepovjerenja bilo 71 za i 76 protiv. stoga Dalić i dalje uživa povjerenje Sabora. 

<
Vezane vijesti