Foto: Sutjeska FacebookFoto: Sutjeska FacebookGrađanska inicijativa traži od Narodne skupštine Republike Srpske donošenje zaključka kako gradnja malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska nije od javnog interesa te poručuje da se "Bitka za Sutjesku" nastavlja.

Građanska inicijativa poziva sve građane i građanke Republike Srpske da daju svoj glas za obranu Nacionalnog parka Sutjeska te da potpišu peticiju od 22. do 28. siječnja. Potpisi se prikupljaju na 12 lokacija, tj. u Banja Luci, Foči, Prijedoru, Prnjavoru, Novom Gradu, Bijeljini, Doboju, Čelincu, Gradiški, Mrkonjić Gradu, Zelenkovcu i Loparima.    

Kampanja Bitka za Sutjesku pokrenuta je kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska. Investitor Drina Hydro Energy iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki.

"Gradnja hidroelektrana po Zakonu o nacionalnim parkovima je moguća samo ukoliko su iste proglašene javnim interesom. Zato je važno da se ovim planiranim hidroelektranama ukine neopravdano dodijeljen status javnog interesa. Nakon više od dvije godine kampanje, smatramo da je vrijeme da se građani i građanke izjasne po ovom pitanju", poručuje Nataša Crnković iz banjalučkog Centra za životnu sredinu.

Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi, čiji su biološki najvrjedniji dijelovi kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke te strogi prirodni rezervat Perućica.

"Struka, lokalna zajednica, civilni sektor i šira javnost se oštro protive gradnji ovih hidroelektrana, ukazujući na dugoročne posljedice i ekonomsku neisplativost tog projekta. Da li je moguće da 13 MW privatne investicije može da bude iznad osnovnih principa po kojima je osnovan taj nacionalni park prije više od 50 godina?", kaže Đorđije Milanović iz Arbor Magne.

<
Vezane vijesti